BBQ készítés ennyire még nem volt egyszerű

2021. április 08. 13:11 - GastroGuide

Horváth Zsolt, azaz KicsiZso nevét a Cápák között című műsorból is ismerhetjük, ahol vállalkozási ötletével a K & H bank különdíját nyerte meg. Most egy újabb gasztro-sztorival állt elő, ami az Easy BBQ nevet viseli. Az új termék segítségével barbecue-zni olyan egyszerű, mint egy filteres teát készíteni: egy kisgyerek is képes rá, és képtelenség elrontani. Ezzel új dimenzió nyílik a barbecue-zás világában.

3e9f4478-a6c6-4d69-8db1-57e5e0f2e978.jpeg 

Mikor született meg az easy BBQ ötlete?

 

Maga az Easy BBQ már a koronavírusos időszak szülötte, viszont már 2015-ben kiraktam a Facebookra, hogy levákuumozott BodrogSmoker hús + víz = BBQ élmény. Persze, ezután még rengeteget kellett gyakorolni, azok a húsok még nem voltak az igaziak. Mostanra állt össze a tudás, a gyakorlat és a technikai háttér is.

 bcc7dfbf-82a7-4677-b881-a2a2484dbfb8.jpeg

Van még más a világon, aki hasonló módon készít BBQ-t?

 

Ezt Aaron Franklin, a BBQ nagymestere csinálja Amerikában. Olaszországban van még egy BBQ versenycsapat, illetve Magyarországon is van valaki, aki elkezdte utánam, de ez egyelőre nagyon kiaknázatlan piac.

 

Ezek szerint mondhatni, hogy te ebben itthon úttörő vagy

 

Teljes mértékben. Az első hullám alatt már összeállítottunk BBQ boxokat, de akkor még gyerekcipőben járt az ötlet. Magánszemélyeknek is kínáltuk, a KicsiZso-ban kiraktuk a hűtőbe, így bárki meg tudta venni, el tudta vinni például a marhapofát szarvasgombás francia rakott burgonyával, meg egy kis savanyúsággal. Így kevesebbe kerül, mintha rendelné, és nem kell mellette álldogálni sem. A webáruházban, kiszállítással is elérhetővé tettük, de igazán a vendéglátó egységeknek jelenthet ez nagy pluszt.

 

Mennyi munkát spórolhat meg ez például otthon egy háziasszonynak?

 

Nem kell például drága smokert venni, és nem kell 200 kiló húst elpazarolni, hogy tökéletes marhaszegyet vagy marhapofát rakjanak az asztalra. Nem kell ott állni sem fölötte 10-12 órán át. Ehelyett egyszerűen csak hazaviszik, berakják a hűtőbe, ahol 0 és 5 fok közt 30 napig, fagyasztva pedig 180 napig is eláll. Ha fagyos, 1 nap alatt kiengedik. Ezután 10 percre, körülbelül 80 fokos vízbe rakják a húsokat, és kész is.

 

A dobozhoz komplett szervíz jár. Van esetleg bemutató videó is hozzá?

 

Ha bárki felhív, szívesen segítek, de annyira szögegyszerű, hogy a forró vizet nem is lett volna értelme levideózni. Ezt a boxot akár diákok is el tudják készíteni. Először felrakom a vízforralót. Amikor gyöngyözik a víz, akkor lezárom, és abba teszem bele a levákuumozott BBQ húst. Várok 10 percet, és már tökéletes is. Azért szoktam mondani, hogy 95 százalékban adja vissza a friss BBQ ízét, mert nem akarom megbántani azokat, akik frissen készítik - de nagyon sok ember szeretne a smokerből kivéve olyan húst rakni az asztalra, amit én zacskóstul rakok.

 

Milyen fajtái vannak?

 

Három boxot találtunk ki eddig, nagyság szerint növeltük őket. Valami kis plusz mindegyikhez jár, és mindben van köret is. A coleslaw, a savanyú már kész, a paradicsomos babragut mikróban vagy serpenyőben lehet melegíteni. Illetve ott van még a szarvasgombás francia rakott burgonya, amihez leírás is van: fél deci vizet kell rá önteni, a tetejét rajtahagyni, majd 15 percre 160 fokos sütőbe rakni. A hússal egyszerre készül el és az alutálcában lehet tálalni.

 

Ezt akkor tehát 15 éves kortól 100 évesig bárki meg tudja csinálni előgyakorlat nélkül. Akár egy gyerek is meglepheti ilyen módon a családját

 

Így van, ezért is Easy BBQ a neve. Aki megveszi, garantált minőséget kap, csak olyan ajánlok, amit én is szívesen megennék. Ugyanonnan jönnek a húsok, ugyanolyan korú és fajtájú állatból. Ugyanaz a fűszer, a faszén, a fa és a smoker is, így tehát nagy meglepetés senkit sem érhet.

e0ae3a1d-2664-491b-aafa-e59f15d04958.jpeg

komment
Címkék: Gastrospots
süti beállítások módosítása