Top 10 barátságos, családias étterem Karácsonyra

2021. december 08. 17:12 - GastroGuide

Kató Néni Finomságai
 
e5d4348d-09f8-4855-aa6f-d16571a40206.jpeg
 

A Kató Néni Finomságai, mint vállalkozás egy ünnepi vásárra való kitelepüléssel indult el. A gyökerekhez és a kezdetekhez hűen nem kérdés, ha budapesti karácsonyi vásárokról van szó, akkor Kató Néninek is ott a helye. Mostanra már hagyománnyá vált, hogy a korábban (és remélhetőleg idén is) Európa legjobb karácsonyi vásárának megválasztott "Adventi ünnep a Bazilikánál" rendezvényen is ott van a tradicionális ételeket kínáló, kézműves cég. Nem túlzás azt állítani, hogy az édesszájúak egytől egyig azonnal rajongókká válnak a sokféle kalács lehengerlő kínálatától, melyek a nagymama süteményeinek ízeit idézik fel. Többgenerációs kisvállalkozásként minden üzletükből árad a családias hangulat. Ráadásul a különleges ízvilágú kürtőskalácsok mellett három éve fagylaltkészítésbe is fogtak. A kettő együtt pedig szuperkombóvá alakult, hiszen ők kínáltak Magyarországon először kürtőskalácsba töltött fagylaltot. A manufaktúra minden édesszájú vendégre gondol, hiszen akik nem élvezhetik a hagyományos formában az édességeket, azoknak cukormentes, laktózmentes, gluténmentes és vegán fagyikat is kínálnak. Az immáron két évtizede működő magyar és az olasz tradicionális édességeket kínáló családi vállalkozást feltétlenül meg kell keresnie minden édességet imádó olvasónak a Bazilikánál vagy állandó boltjaik egyikében!
 
Kató Néni címe: Budapest, Október 6. utca 6.
 
 
 
Pintxo Budapest
 
26b6927e-c25f-416e-8628-31857427ff27.jpeg
 
A spanyol konyha kedvelői előtt nem ismeretlenek a tapas bárok. A Pintxo azonban egy kevésbé ismert változatát hozza el nekünk, ami főleg Baszkföldön és az észak-spanyolországi régióban jellemző. A jól ismert tapas tálak mellett itt a pálcikára szúrt falatok és nyársak vonzzák be az arra járókat, a finom borok és a harsogó, jókedvű társaságok nyüzsgése pedig velejáróiként hozzátartoznak a helyhez. A megszokott tapasok mellett, mint az olívabogyó-, sajt- vagy sonka- és szalámi válogatás, újragondolt tapasok és pintxok szerepelnek az étlapon, melyek a szemet is gyönyörködtetik. A kicsiny hajóalakzatban elkészített falatok sonkavitorlával egyszerűen zseniálisak, de találunk a Pintxoban  olyan különlegességeket is, mint a főtt-grillezett polip pálcikára tűzve, mallorcai kolbász fürjtojással vagy  tejszínes spenót gorgonzolával. Italok tekintetében a borlapon csak spanyol borok szerepelnek szinte az összes spanyol borvidékről, aki pedig kevésbé boros, az leöblítheti a harapnivalókat egy korsó Estrella Damm sörrel, ami egyenesen az Ibériai-félszigetről, hordóban érkezik. Érdemes még kipróbálni egy pohárkával a baszkok habzóborát, a txacolit, vagy a spanyol sherryt és vermutot. Vibráló ízek, vibráló hangulat, egy falat Spanyolország, de nem a lerágott csont.
 
Pintxo Budapest címe: 1053 Budapest, Henszlmann Imre utca 1.
 
 
 
Montenegro Gurman Törökbálint 
 
537a25fc-c538-490e-811b-c9098bf2b261.jpeg
 
Már több mint 10 éve működik sikeresen a törökbálinti MaxCity lakberendezési áruház második emeletén a Montenegro Gurman étterem & Catering, ahol a klasszikus MNGG fogások mellett „nagymama főztje” stílusú napi menüvel, valamint mindig megújuló aktuális ételválasztékkal is várják nem csak a környékbelieket. Az étterem sokszor ad helyet családi vagy céges rendezvényeknek is, mivel 100 fő befogadására alkalmas, sőt közvetlen mellette egy mini színpaddal is rendelkező 500-1000 fős rendezvényterem is található, ugyanakkor szeparált 20 fős kis különterme és játszósarka is van. Itt is elérhető az óriási montenegrói bor- és pálinka kínálat, sőt a grillmester vagy a személyzet akár otthoni vagy céges grillezéshez is kibérelhető.

Montenegro Gurman címe: 2045 Törökbálint, Tópark utca 1/a.

 
 
Honey 
 
ce661fc3-9d18-45ca-ae16-5aa5b71dd02d.jpeg
 
A Bazilika közelségében, a Sas utcában található Honey. A hely reggeli ajánlata között találsz bageleket (füstölt lazacos, kecskesajtos, csípős szalámis opció is van), de tojásos ételekkel és (tejjel vagy joghurttal tálalt) granolával is szolgál a Honey, ahol természetesen az édes ételekből sincs hiány, a péksüteményekhez, szendvicsekhez a legkülönlegesebb mézeket választhatod, a szarvasgombástól kezdve a fekete ribizlisig. Jó hír a fooró italok kedvelőinek, hogy már kapható Classic,Fehér,Ruby és Forró Caramell forró csokik is. De a kávérajongók is örülhetnek mert Gingerbread Latte,Pumpkin Spice Latte elérhetők már! Külön jó hír, hogy az ételeket akár elvitelre is kérheted, a délutáni, esti órákban pedig ide is be tudsz ülni egy koktélra. A személyzet nagyon kedves és értik a dolgukat, ha reggel jössz garantáltan jól indul majd a nap. Pont ezért is kerültek a barátságos helyek közé, mert itt elsőre is törzsvendégnek érzi magát az ember. 
 
Honey címe: 1051 Budapest, Sas utca 12.
 


Park vendéglő
 

„Az isteni ételek mellett a mindig vidám és kedves csapat és a baráti fogadtatás az, amiért újra és újra visszahúzza az embert a gyomrán kívül a szíve is”. Így szól a Park Vendéglő egy törzsvendégének véleménye, aki gyakorlatilag egy mondatban összefoglalta a lényeget. Nem csak randira, kellemes családi vacsorára remek választás, a budai hegyekben kirándulók is otthonosan érezhetik itt magukat. Jókai bableves csurgatott tésztával, bármikor léleksimogató, télen pedig az ínycsiklandó és izgalmas ízkombinációban tányérra kerülő vadételekből is választhatunk. Mintha csak hazatérnénk, bármelyik évszakban. Nyáron az árnyas kerthelyiségben hűsölhetünk, télen pedig az idén teljesen új dizájnnal megnyíló télikertben melegedhetünk. A télikert egy kandallóval fűtött külön helyiség, melyben az eddigi hüttét idéző hangulatot az otthon melege váltja fel: a berendezés, mintha egy ház része lenne, ahol a színek és fények mellett az illatok is fontos szerepet töltenek be.

Park vendéglő címe: Budapest Böszörményi út 44-46.
 
 

Fenyőgyöngye vendéglő
 
15ddbe52-dcf1-4f91-9ac8-ecf9090e729f.jpeg

 

Közel egy évszázad gasztronómiai és vendégváró tapasztalatát kínálja a magyar konyha szerelmeseinek a Fenyőgyöngye. A nagy múltú vendéglő a Szépvölgyi úton, hatalmas ódon fákra néző, zárt terasszal várja azokat, akik a nyári kirándulás után térnének be egy jó korsó sörre és juhtúrós sztrapacskára vagy a színes lombok között melegítenék fel a lelküket egy forró levessel. A falakból árad a történelem. De nem az a veretes, poros história, hanem a boldog békeidők harsány nevetésekkel, hatalmas lakomákkal teli édes nosztalgiája. Kevés olyan hely van, ahol felszolgálnak még szalontüdőt vagy hortobágyi húsos palacsintát. A Fenyőgyöngyében ezeket is kérhetünk, de természetesen nem feledkeztek meg az egészséges életmód híveiről sem: választhatunk akár pulykamellet répapürével. És miközben élvezzük a szemet gyönyörködtető, modern köntösbe öltöztetett klasszikus ételek házias ízeit, a jó adagokat, a kedves kiszolgálást, esetenként cigányprímás húzza el a nótánkat. Mint a régi szép időkben, amikor a szomszéd asztalnál Krúdy Gyula majszolta a rántott borjúlábat.

Fenyőgyöngye vendéglő címe: 1025 Budapest, Szépvölgyi út 155. 

 
 
 
Budai Gesztenyés Nagyvendéglő
 
9f7ce8c0-d314-4858-84fa-a058400fa612.jpeg

Az 1902 óta működő étterem a nagypolgári, szinte úri, mégis elérhető, szerethető és családias hangulatot közvetíti, a folyton megújuló és a 21. századi gasztronómia elvárásaival mégis lépést tartva, a hagyományokat tisztelve. A történelem viharait is túlélő monumentális gesztenyefák óvó rejtekében megbúvó vendéglő családias mivolta elsőre talán nem tükrözi szortimentjük prémium sokszínűségét. Mindenesetre jó tudni, hogy a környék nagy kedvence, a szimplán Gesztenyésként emlegetett hely hosszú évek óta olyan exkluzív éttermi rendezvények résztvevője és díjazottja, mint a Magyar Borok Bálja. A vadaspark közelsége miatt gyakori vendégek a megpihenő famíliák, a frissítőre vágyó túrázók, miközben az illatos kerthelységben esküvői ebédek, vacsorák zajlanak. Ételeik jól ismertek, mégis pimaszul tudnak belecsempészni néhány meghökkentő, ennek ellenére tökéletesen hozzáillő elemet.
Márton napkor például erdélyi libaragu-levest kínáltak burgonyagombóccal, füstölt libamellel, shimeji gombával és gravlaxolt tojással, elképesztően ízléses tálalással. Egyszerű, de nagyszerű, otthonos és nagyvonalú, humoros és szórakoztató, időtlen, de nem idétlen.

Gesztenyés Nagyvendéglő címe: Budakeszi Fő út 1.
 
 
 
 
Grimm-Ház vendéglő
 

A törökbálinti vendéglő kocsmából, majd pizzériából alakult át, amit a helyiek ízlése formált olyanná, amilyen. Semmi mesebeli szemfényvesztés nincs itt, a jól bevált ízek kerülnek terítékre, akárcsak a vasárnapi, kicsit ünnepi családi asztalon. Könnyed elegancia, amikor előkerül a szebbik tányér és a csillogó étkészlet. Hétköznap. Hétvégén azonban a séf kiereszti a szellemét a palackból, szabadjára engedi fantáziáját és fakanalát, és ajánlatában olyan különlegességet kínál a vendégeknek, mint márványsajtos karfiol krémleves vagy kagyló, rák, mediterrán ínyencségek. A húsmentes étrendet követők is nyugodtan betérhetnek, a rántott gomba és karfiolon túlmutat a vega kínálat, és az egyéb ételallergiával élők is ehetnek egy finomat, változatosan. A télen is fűtött teraszon borvacsorákat tartanak, így aki a kifinomultabb szórakozásra vágyik, az is megtalálja itt a számításait.

Grimm-Ház címe: 2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 34.
 
 
 
Otthonka Velence
 
9c36cab9-245f-48d9-a8a3-69038c67d96c.jpeg

Egy újabb barátságos hely Velencéről, az Otthonka, melyet ugyanaz a kedves házaspár üzemeltet, mint a Grøenk Delit. A magyaros kisvendéglő az otthon ízeivel csábít, felhajtás és flanc nélkül, a maguk nemes egyszerűségével. Gulyásleves, túrós csusza, rántott hús, gesztenyepüré – ki ne szeretné? A népmesék elképzelt berendezései fogadnak, hófehérre mázolt vitrines szekrények, rusztikus bútorok, demizsonok, befőttek, színes textíliák. Letisztult, egyenes, egyszerű, imádnivaló.
 
Otthonka címe: 2481 Velence, Tóbíró köz 3.
 
 
 
 
Grøenk Deli
 
14ed27be-3e36-4e3c-8f72-59a3df713c18.jpeg

Fesztelenség, lazaság, vidámság, merészség, egy csipetnyi gasztro-pimaszsággal. Ezt kínálja a Grøenk Deli bisztró és delikátesz a Velencei-tó partján, ami családi étteremként ajánlja magát. Imádják, amit csinálnak, nem csoda hát, hogy az egész helyet kedvesség, szeretet, melegség és törődés lengi körbe. Ínyenc és minőségi, többségében magyar kistermelőktől származó
alapanyagokat vihetünk haza az ízlésesen berendezett delikéteszből, melyekből a bisztróban készített ételekben meg is kóstolhatunk. A finomságok csak úgy csábítanak, hogy csipegessünk bele mindenbe és az étlapot átböngészve, valóban nem könnyű a választás. Noha nem kell egy Háború és béke hosszúságú menüből választani, a kínálat igen gazdag: burgerek, falatkák, levesek, rántott csirke vagy zöldborsófőzelék is kacsintgat ránk. A tulajdonosok lendülete és lelkesedése áthatja a bisztrót. Olyan érzése van az embernek, mintha ezer éve ugyanazon a helyen élne, a filmbéli idilli vidéken, ahol mindenki ismer mindenkit, egy szoros közössége része vagyunk, és ahol a központ ez a deli. Tudják, mit szeretünk, mire van szükségünk és azt a legmagasabb minőségben tálalják is.

Groenk címe: Velence, Tábor utca
 
komment
Címkék: guides
süti beállítások módosítása