Budapest top teraszai

2022. július 19. 08:48 - GastroGuide

Mutatjuk melyik étterem teraszán szeretünk mostanában a leginkább hűsölni, esténként csipegetni vagy a barátokkal fröccsözni.

 

Platz

 

c4585d6a-3989-416e-be62-8eb6f283a411.jpeg


Ha egy olyan helyet keresel, ahol egy kicsit el lehet rejtőzni a 100 négyzetméteres terasz nyüzsgő forgatagában, de pezsegni is lehet, sőt, még világsztárokkal is összefuthatsz, akkor ne menj tovább, ez a Te helyed! A szerkesztőség szívében régóta toplistás a belvárosi és méltán népszerű Platz, nem csak a Bazilikára nyíló káprázatos kilátás miatt. Folyton képesek megújulni, az étlap pedig minden évszakban tartogat meglepetést és új kedvencet. Tésztamániás lévén a nyár slágere nálam a parajos tagliatelle parmezánnal és citrommal, ráadásul a lazacos és a csirkés verzió mellett vegetáriánus változatban is kérhetjük. Kihagyhatatlan a hideg szederkrémleves, amelyet mennyei vaníliás panna cottával és mandulával tálalnak – igazi hűsítő finomság a rekkenő hőségben.

Platz címe: 1051 Budapest, Szent István tér 4-5.

 

 

 

MADHOUSE

 

377c646a-d52d-4d4e-8d63-7223ba6f942b.jpeg

 

Asztalok sora hosszan egymás után, hatalmas napellenzőkkel, az Anker palota csöndes árnyékában. Érdekes a környék, mert kissé távol esik a belváros zajától, mégis figyelheted innen a színesen hömpölygő tömeget. Ha inkább nyugodt napozásra, beszélgetésre vágysz, akkor gyere a MADHOUSE-ba, ahol a fenntarthatóság és jótékonyság központi szerepet tölt be az étterem életében, így júliusban például Pride menüvel várnak. Kivételes a sörválaszték, van fincsi kovászos kenyér és a sokrétű konyha fúziós izgalmakkal kecsegtet. Tapas jellegű csipegetőseik egy forró nyári estén nagyon jól tudnak esni, de az ázsiai halászlevük is bármikor jöhet. A dasival és roppanós savanyúkáposztával készülő leves olyan,mint egy ramen, amely találkozott és összeölelkezett a családi halászlé recepttel. Izgalmas és nagyszerű, ki kell próbálni!

Madhouse címe: 1061 Budapest, Anker köz 1-3. 

 

 

 

Gerbeaud Café

 

00601afc-8645-4a15-bf8f-e1144c06afb4.jpeg

 

Ha szeretnéd megtapasztalni a régi idők életérzését, ami mégis megfelel a modern elvárásoknak, akkor be kell térned a legendás Gerbeaud-ba! A könnyed kávéházi fogások és hűsítő italok mellett bárzongorista szívmelengető dallamai festik pompásra a hangulatot a Vörösmarty téren zöldellő teraszon. Egy gyors és ínycsiklandó nyári ebédre a füstölt lazacos quinoás, marinált tonhalas, feta sajtos és csirkés gerbowl a legjobb választás, ami után természetesen nem maradhatnak ki a cukrászda elképesztő és híres fagylaltjai.

Gerbeaud Café címe: 1051 Budapest, Vörösmarty tér 7-8.

 

 

 

Kató Néni Finomságai

 

d23e0038-61f5-40d3-afe9-ea1c6e7ece1c.jpeg

 

A Városliget üde színfoltja és oázisa Kató Néni Kürtős Liget terasza egy hosszú városnézéssel eltöltött nap után. A relaxálni vágyók itt pihenhetik ki az állatkerti vagy akár a parkban való bolyongás fáradalmait. Ennek a megállónak mindenki örül, kicsik és nagyok, hiszen a kürtőskalács tészta számtalan felhasználási variácói minden korosztály ízlését kielégítik, legyen szó édes vagy akár sós finomságokról. A terasznak helyt adó Pavilon Kert sokféle kulturális és zenei programnak is teret biztosít a nyári szabadtéri szezonban. Mindenféleképpen érdemes, sőt ajánlott őket felkeresni, ha a Ligetben jártok!

Kató Néni címe: Budapest, Állatkerti körút 11. 

 

 

 

Monkey Bistro

 

a442f35e-47b0-4fb8-8ee6-acd585a35e1d.jpeg

 

Ott a helye a listánkon a város egyik legkirályabb teraszának: egy színes, vibráló és eklektikus dzsungel a Várkert Bazártetején. Nyugágyakban pihenve figyelheted az elcsendesülő vagy felbolyduló várost a menő tetőteraszról, miközben Aperolt szopogatsz, a forróság beköszöntével pedig házi szörpökkel, helyben főzött, ízesített és hűtött teákkal,limonádékkalis hűsölhetünk. Az étlapot úgy alakították ki, hogy megfeleljen mind a hazai, mind a külföldi vendégek igényeinek, ezáltal egy kényelmes, mégis érdekes bisztrókínálatból választhatunk. Fények, illatok, chill zene, látvány és kényelem vár Budapest egyik legmenőbb rooftopteraszán.

Monkey Bistro címe: 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 4. 

 

 

 

 

Baalbek

 

c32d28b6-c466-44d4-8704-a4dbb414772c.jpeg

 

Ha már az időjárás is trópusi, ideje megkóstolni a forró kelet ízeit. Irány a tradicionális libanoni étterem, a Baalbek! Igazán egzotikus hangulat uralkodik a mediterrán, arab és keleti konyha fogásai mellett a vízipipák füstjébenúszó hatalmas és széles teraszon is, melyről a dunai panorámában és a Gellért hegy látványában gyönyörködhetünk. Nyári grillételek, bárányhús csábítja a húsevőket, azonban aki a könnyedebb ételeket preferálja, az olyan finomságokat is kérhet, amelyek padlizsán, joghurt, csirke és csicseriborsó felhasználásával készült. Muszáj megkóstolni a ghazlieh-t is, ez egy hamisítatlan libanoni desszert: fagylalt vattacukorral és karamellszósszal a tetején. Csak óvatosan, nagyon rá lehet kapni!

Baalbek címe:1056 Budapest, Belgrád rakpart 22.

 

 

 

 

Zsiráf Buda

 

d2583fb9-5f29-4a45-8c88-607b525a0928.jpeg

 

Ha azt hiszed, jártál már laza helyen, akkor tévedsz. A Zsiráf Buda! Na, az laza! Ugyanis ott, ahol folyton szól a zene, nemhogy megengedik, de csütörtökönként egyenesen ajánlják, hogy piknikezz a kertjükben, miközben nézed a naplementét. Ha nincs már hely sem bent, sem a teraszon, vagy egyszerűen szeretnél kicsit kiszakadni a keretekből, a szabályokból, az unalmas hétköznapokból, a lépcsőkön vagy a fűben heverve fogyaszthatod el a puha nápolyi pizzádat. Közben funky és jazz zene szól élőben, koktélt szürcsölhetsz. Kell ennél jobb ajánlás? Kötve hiszem!

Zsiráf Buda címe:

 

 

 

UMO étterem

 

08b2b797-ae04-47ec-adf1-01a8327dbd71.jpeg

 

Az UMO a faszenes grillen készített ételek, a füstös ízek szerelmeseinek Mekkája a Budai Vár tövében. Több kultúra, több tájegység találkozik egy tányéron, keleti, karibi, dél-amerikaiételek, melyeket Molnár Attila és  José Guerrero, kolumbiai fejlesztő-kutató séf álmodott meg. A célja az volt, hogy ablakot nyissanak a világra, az alapanyagok és a gasztronómiai technikák közös játéka hozzon létre egy felemelő élményt. A hamisítatlan nemzetközi konyha fogásai közül érdemes megkóstolni a grillezett poliplábat friss chimichurrival, vagy a kolumbiai bébirákot titkos szósszal, lilahagymával és korianderrel, savanyú kukorica chipsszel a tetején. A koncepció középpontjában a tűz, a füst áll, ennek megfelelően még az italok is füstösek, roppant egyedivilágot alkotva így. Egyedülálló módon pedig az ételeik mellékülönleges koktél párosításokat adnak. Az ebédmenüt pedig elfogyaszthatjuk a fás, kellemes teraszon is, ahol a fények és a zöld dominál.

UMO Restaurant címe: 1011 Budapest, Ponty utca 1-3.

 

 

 

 

Felicita Budapest

 

f914b915-f98a-44ad-a00a-606fd7a864ba.jpeg

 

Dolce vita, aperitivo time, toszkán önfeledtség és mennyei ízek a budai Hegyvidék Központban.  A Felicita nem titkolt célja, hogy a legjobb olasz éttermek közé kerüljön és ehhez nagyon jó úton halad – nem kizárólag amiatt, mert az alapanyagok Itáliából érkeznek. A tengerparti lazulást, vidámságot és az ételek iránti mérhetetlen szenvedélyt hozzák el a fővárosba. A nyári ajánlatuk hemzseg a tengeri ételek kavalkádjától: ehetünk polipsalátát, Calamaratát, garnélás cézár salátát. Pasta, krémes szószok, tengeri herkentyűk és finom borok, koktélok kényeztetnek a kellemes teraszon.

Felicita Budapest címe: 1124 Budapest, Apor Vilmos tér 11. 

 

 

 

Mandragóra

 

12b11e62-1670-4b96-a21a-889c501e9de9.jpeg

 

Egy csendes színfolt a II. kerületi nyüzsgésben, ahol közérthető ételeket kínálnak elérhető áron, saját megfogalmazásukban kifinomult bisztró konyhát képviselnek. A Mandragóra egyszerethető, kényelmes és családias étterem. Nagyon érdekes, a kíváncsi tekintetek elől kissé megbúvó, oldalt zárt, felül nyitott terasza van, ezzel kiváló helyszínt szolgáltatva akár egy munka megbeszélésnek is – amelyhez természetesen üzleti ebéd kínálat is jár. A szezonális étlapon a nyári zöldségek legjava kacsintgat ránk: kápia paprikás, kapribogyós ratatouille olívás kenyérrel vagy a kacsamell cékla, cseresznye, zeller, petrezselyem körítéssel.

Mandragóra címe: 1027 Budapest, Kacsa utca 22.

 

 

 

Riso

 

29846277-4c84-4eee-8140-e9a8de55ed82.jpeg

 

Még egy kis színes, mediterrán életérzés a Budai Vár lábánál: pizzák, tészták, rizottók a budai Riso Ristorante kínálatában. A családias hangulat náluk nem csak szöveg: a kert tágas, buja növényekkel behálózott, idilli teraszon kényelmesen elfér egy nagyobb társaság is. Étlapjukról most a kedvencünk a fogas kapros-paprikás tagliatellével és rákkal, illetve a házi rizsfagylalt. Bár a többféle formában elkészített rákra is nagyon nehéz nemet mondani – ahogy bármelyik tésztaételre, melyeket gluténmentes változatban is kérhetünk. A Riso egy kedves hely, ahol szívesen elücsörög az ember, és lesz is rá lehetőség, mire kitalálja, mit is válasszon a remek fogások közül.

Riso Ristorante címe: 1012 Budapest, Lovas út 41. 

 

 

 

Villa Bagatelle Budapest

 

7f007ecb-a853-494a-b2bc-18afb045049d.jpeg

 

Hozunk egy remek brunchozót is, amely annak idején az elsők között nyílt Budapesten, ám a kézműves pékség mostanra komplexummá nőtte ki magát. Listánkra azért választottunk, mert a kert kiemelkedő szerepet tölt be a hely életében. Egy igazi kis ékszerdoboz, amelyet úgy ültettek be, hogy minden évszakban virágozzon, és ez igazán különleges hangulatot varázsol a villa környezetébe. Jó ücsörögni a fák árnyékában, a zöldben. Sőt, a MOM Parkban nyílt pékségben a HelloWooddal együttműködve élő fákkal igyekeztek a parkos, terasz-kert hangulatot a zárt térbe vinni. Reggelire könnyű péksütik, saláták hívogatnak, a bisztrókonyha pedig olyan friss, szezonális finomságokkal várja a vendégeket, mint agazpachorákszirommal, a lecsó vagy a hideg krémlevesek.

Villa Bagattelle Budapest címe: 1126 Budapest, Németvölgyi út 17.

 

 

Maison Buda

 

313e7242-b82d-4915-bd2c-61784546fa8e.jpeg

 

Jöjjön még egy reggeliző. Íme egy tipp, ha csak néhány nap szabit veszel ki a nyáron, és egy forró szabadnapon későn keléssel, ínyenc kajákkal kényeztetnéd magad. Színes, egészséges finomságok a lustálkodva induló napokra, mint a papaya bowl (mézes-fahéjas zabkása, mangó és granola), vagy az avokádós, édesburgonya toast, de a komolyabb fogásokat is megtaláljuk, mint a bundáskenyér vagy az eggs royal. Ha pedig annyira elhúzódik a reggel, hogy az már dél, ebédelhetünk is a Maisonban. Egy klasszikus hideg meggyleves, utána egy kis pirított garnéla színes koktélparadicsomokkal, fokhagymával, petrezselyemmel, majd egy fincsi gyümölcssaláta a hűs teraszon? Jöhet?

Maison Buda címe: 1124 Budapest, Apor Vilmos tér 11.

 

 

 

Fenyőgyöngye Vendéglő

 

d9aacf65-21d4-4961-968b-5c4a4427f551.jpeg

 

Nem tudunk betelni az ódon, hatalmas, budai fák sűrűjével! Ha pedig egy étterem terasza terül el ilyen impozáns, árnyas környezetben, akkor egész biztos, hogy itt a helye cikkünkben! Akár egy kirándulás, túra után térünk be, akár csak menekülnénk a hőség elől, a Fenyőgyöngye jó választás. A közel százéves étterem a boldog békeidők hangulatát idézi, ha emlékszel a Csinibaba teraszos jelenetére, nos, valami hasonlót kell elképzelni, magas fák ölelésében. A magyaros konyha ritkaságai, mint a szalontüdő mellett könnyed nyári ételek is várnak az egyik legfestőibb budai vendéglőben.

Fenyőgyöngye Vendéglő címe: 1025 Budapest, Szépvölgyi út 155.

 

komment
süti beállítások módosítása