Legjobb brunchok és reggelik országosan

2024. május 04. 10:00 - GastroGuide

„Breakfast is a meal, but brunch is a culture!” Sok reggelit kínáló kávézó, kis bisztró hirdeti magát ezzel a szlogennel. Míg reggelizni általában otthon szokott az ember, pár falat, egy gyors kávét és irány a munka - addig bruncholni egy kellemes napi program részeként általában vendéglátóhelyen szokás. A brunch egy késő délelőtti bőséges étkezést jelent, ami mintha a reggeli és a tízórai összevonásából keletkezett volna. Kezdetben főleg vasárnapi, ágyban lustálkodós ébredés után fogyasztottak el az emberek egy kényelmes nagy reggelit valahol házon kívül, mostanában ez a szokás már nem kötődik szigorúan a hétvégéhez. A hét bármely napján élvezhető, bár elsősorban nyaralós, városnézős utazások alkalmával vagy szabadnapokon engedhetjük meg magunknak ezt a kis luxust. Bőséges, hívogatóan színes, laktató fogások jellemzik a brunch kínálatot, elengedhetetlen komponensei a füstölt lazac, az édeskrumpli és az avokádó, melyek mellé gyakran egy pohár proseccot vagy könnyebb, alkoholos koktélt is kínálnak. A legtöbb helyen nemzetközi a felhozatal, a fullos angol reggelitől a francia bistrók változatos kínálatáig, vagy az amerikai beakfastig. Íme legújabb felfedezésink listája

 

A la maison Budapest
72868e00-58bf-41ab-b7de-0193fadc2a2a_1_201_a.jpeg

 

Az egyik első reggeliző helyként nyitottak 2014-ben, amikor még kevés hely kínálta ezt a formát. A klasszikus francia a croque madame és croque monsieur melegszendvicsekkel indultak, majd hamar bővítették a kínálatot az immár védjegyükké vált Egg benedict-tel. Mára egy rendkívül sokszínű, változatos, minden igényt kielégítő étlap várja a vendégeket. Az igazi angol muffin hosszú konyhai kísérletezés után lett tökéletes, mai napig a saját maguk készítik. Az Egg Benedict tojásokat a klasszikus alap változattól kezdve a kaliforniain át, a libamájas és füstölt lazacos Egg Royalig olyan izgalmas összeállításokban kínálják, hogy ember legyen a talpán, aki választani tud közülük. Az édes változatokban amerikai pancake, francia toast és belga waffel szerepel. Természetesen van teljesen vega, fitnessz és full egészséges összeállítás is. És „Akinek ennyi jó kevés” az ehet simán tojást, rengeteg kiegészítővel dúsítva. Az italok választéka legalább ilyen széles. Finom teák, extra kávék, organikus italok, friss gyümölcslevek és limonádék közül lehet választani. Természetesen a klasszikus koktélok sem hiányoznak, sőt bort vagy egy pohár pezsgőt és minőségi rövid italokat is választhat a szomjas vendég.

cím: Budapest 1052, Szervita tér 3.

Facebook: Á la Maison Budapest 

 

Platz Budapest
af45240f-b8ae-49b5-af06-01d334fff1b1_1_201_a.jpeg

 

A Bazilika szomszédságában található Platz hamar a belvárosi gasztro élet egyik kedvenc helye lett. Klasszikus bisztróételeket kínálnak, melléjük különleges, minőségi csapolt és üveges söröket, kiváló hazai borászatoktól származó finom borokat, különleges koktélokat és fancy rövid italokat. Jó ide beülni egy aperitívre vagy esti koktélozásra is, magyaros lángosválogatást vagy Platz kenegetős falatokat eszegetve az italok mellé. Természetesen az sem csalódik, aki ide tér be a nap első étkezésére. Reggeli kínálatában a hazai klasszikus kedvencek szerepelnek, egyebek mellett a rántotta, roppanós virsli, töltött bundás kenyér, sajt és sonkatál, kókusztejes gyümölcsrizs. Mindezt szemet gyönyörködtető dizájnos környezetben, kellemes árszinten. A hely kiváló lokációja sok turistát is vonz. Jó kiülni a térre, gyönyörködni a környező pesti épületekben, nézni a tér folyton nyüzsgő forgatagát és a reggeli befejezéseként elszopogatni egy különleges koktélt vagy inni még egy kávét, mielőtt útnak indulunk felfedezni a környéket.

cím: Szent István tér 4-5., Budapest

Facebook: Platz Budapest 

 

 

Baalbek Lebanese Restaurant
6c6e6ba3-4950-425f-ae87-8b14e4afe568.jpeg

 

Új ajánlattal jelentkezett a közkedvelt libanoni étterem. Április 11-től már elérhető a reggeli kínálatuk is, amely keretein belül csütörtöktől vasárnapig reggel 8 és 12 óra között várják a vendégeket. 
A libanoni séfek igazán odatették magukat! Ismail és Ali séfek úgy komponálták meg az összeállítást, mintha egy hagyományos bejruti családi étkezés lenne, ahol a reggeli fontos családi esemény. Szerintük a reggeli” a szeretteinkkel töltött közös idő ünneplése”. Ha ünneplés, akkor pedig fontos, hogy minden szép és finom legyen. Így természetes, hogy mindennek a legjava került a színes reggeli kínálatba. Grillezett sajt, zöldségek, többféle labneh (egyfajta joghurt krém) hummus hússal vagy joghurtmártással és ropogós arab kenyérrel, shaksuka, hogy csak a legismertebbeket említsem. De megtalálható az étlapon a báránykolbászos tojás, marhahúsfalatok, falafel, és a pácolt padlizsán is. Így képzeli el az ember az „1001 reggel” terített asztalát. Itt nem kínálnak alkoholt a reggelihez, de különleges teákat, arab kávét, ánizsos italokat, házi limonádét, klasszikus üdítőitalokat, friss gyümölcsleveket bőségesen. A vega vagy vegán vendégekre külön figyelmet fordítanak, a felszolgálókkal egyeztetve biztosítják számukra a megfelelő ételeket. Az allergén anyagokra szintén felhívják a figyelmet az étlapon. Biztosan állítjuk, hogy reggelizni is érdemes a Baalbekbe jönni.

cím: Belgrád rakpart 22, Budapest

Facebook: Baalbek  Lebanese Restaurant 

 

 

Villa Gran Esztergom
d7aa5976-efd3-4eac-b5b0-e3e16572363a.jpeg

Esztergom történelmi belvárosának sétáló utcájában található a város  5 csillagos boutique panziója. Szobáiból csodálatos látvány nyílik a Bazilikára, a Dunára vagy éppen a kis hotel kellemes belső udvarára. Különleges fekvése, igényes szobái és szolgáltatásai egész évben várják a látogatókat.  Hétvégenként nem csak a szállóvendégeknek kínálnak finom kiadós reggelit, hanem szívesen látják a városból betérőket is. A la carte és büfé reggeli is kérhető, utóbbi árában egy pohár gyümölcslé és egy csésze kávé is benne foglaltatik A reggeli hétvégi napokon 8 és 11 óra érhető el.  A kínálat a klasszikus reggeli fogások mellett olyan különlegességeket is tartalmaz, mint például a sajtkrémes bundás kenyér kaviárral vagy a grillezett tarja. A hotel ideális választás családi és kisebb létszámú céges rendezvények helyszínéül, felkészült szakértő csapattal biztosítja a rendezvények professzionális lebonyolítását.

cím: Berényi Zsigmond utca 4., Esztergom

Facebook: Villa Gran Esztergom 

 

 

KicsiZso reggeliző kávézó
89c68da4-5cf7-4cfa-83c8-250df1bdd451.jpeg

A tulajdonosról elnevezett reggeliző-kávézó a „kulináris kiválóság esszenciája”, ahogy magát bemutatja. KicsiZso, azaz Horváth Zsolt könnyed laza modorával, közvetlen stílusával belopja magát az ember szívébe, ám a tányérokon nyoma sincs a lazaságnak, ott mindenek a helyén kell lennie. KicsiZso a hely arca, jól ismert ember a hazai gasztronómiában. Zsolt a bbq nagymestere, sokszor hívják külső rendezvényekre sütögetni, amit meggyőző professzionalizmussal tökéletességre fejlesztett. KicsiZsonál terjedelmes a reggeli választéka, de az étlap mégiscsak a klasszikusokkal kezdődik hiszen a rántotta és a lágy tojás sokak kedvence, az alap. A francia klasszikusokat kis csavarral, az angol reggelit a maga bőségében, a bagel szendvicseket minden igényt kielégítő változatokban készíti. A saláták is ellenálhatatlanok, de az étlap legizgalmasabb és „legkicsizsosabb” eleme a füstön sült kacsamáj, bundás kalács, málnás hagymalekvár és savanyított gyümölcs kompozíciója. Gondolnak a glutén és laktózérzékenyekre és a vegetariánusokra is, ami különösen nagy szó egy ilyen sokösszetevős reggeliket kínáló hely esetén.Tizenháromféle kávét készítenek, melyekhez rizs, zab és kókusztej is kérhető. A reggelik mellett a gyakran változó táblás ajánlatok is csalogatóak. A gulyáslevestől a krumplifőzeléken át a máglyarakásig most éppen csupa hazai nagy kedvencet készítenek, melyek közül a különféle húsos fogásoktól kezdve a lazacig vagy a füstölt kacsamáj mellé kínált zsidótojásos kalácsig mindenki talál kedvérevalót. Hétfőtől péntekig a heti menü megfizethető árú finom fogásokat ajánl. A vendégek értékelések is magasra teszik a gasztronómiai skálán ezt a nagyon szerethető helyet.

 

cím: Frankel Leó út 11., Budapest

Facebook: KicsiZso Reggeliző és Kávézó 

 

 
 
Essentiale Szeged Speciality coffe and Tea
310e15d2-e568-47e7-9fbe-35c10017328d.jpeg

 

Ez a hely különleges. Színes-ízes-díszes édenkert a tányérokon.A fogások nemcsak szépek, hanem egészségesek is. Az Essentiale célja, hogy olyan ételeket komponáljanak, amelyeket nemcsak egyszerűen laktatóak, hanem a szervezet könnyen beépíti és hasznosítja a maga számára a bennük lévő tápanyagokat. Organikus ételeket, gluténmentes pékárut és természetes italokat kínál ez a rendkívül szépen berendezett hangulatos hely Szeged belvárosában. Az ételek elkészítésénél nagy gondot fordítanak arra, hogy a főzési eljárás során az alapanyagok hasznos alkotóelemei, vitaminok-ásványi anyagok lehető legnagyobb mennyiségben megőrződjenek az ételben. A változatos reggeliket olyan hangzatos nevekkel illetik, mint az „Oh my palacsinta” vagy bundás kenyér ovis teával .Van shakshuka, szentséges banánkenyér , nordic vajas kenyér és teljesen vegán acai bowl is. Különleges az „Ouch” is, mely ghit, avokádót, lazacot,habosított tojássárgáját és mangót tartalmaz, házi toast kenyérrel. Elnevezésükben és összetételükben izgalmas, olykor szokatlan összeállítások ezek, viszont szigorúan megfelelnek a szervezetre gyakorolt jótékony hatás és egészség kritériumának. A reggelihez a klasszikus kávék mellett érdemes megkóstolni a kókuszvizet vagy a kurkuma lattét, esetleg a céklás-rózsás capuccinót. Délben könnyű, egészséges fogásokat, úgynevezett funkcionális ebédet kínálnak. Ezeknek az ételeknek a feladata,hogy helyreállítsák a szervezet belső egyensúlyát, vagy segítsenek egyes betegségtünetek megszűntetésében. A konyha teljesen gluténmentes, így az érzékenyek számára is biztonságos, mert az itt készülő ételek nem keverednek gluténos alapanyagokkal. Egy hely, ahol minden étel kritériuma, hogy ízletes és egészséges legyen.

cím: Vitéz utca 4., Szeged

Facebook: Essentiale Szeged 

komment
süti beállítások módosítása