Ahogy megérkezik a nyár, vele együtt beköszönt a hosszú esték, hűs italok és szabadtéri vacsorák időszaka is. Budapest és környéke ilyenkor igazi pezsgő életet él: megtelnek a teraszok, előkerülnek a grillsütők, és új helyek mellett a régi kedvenceink is új lendületet kapnak. Ezért állítottunk össze egy tízes listát azokról a helyekről, ahol a nyár íze, illata és hangulata egyszerre megtapasztalható. A válogatásban helyet kapott belvárosi koktélbár, óbudai klasszikus, balatoni fagylaltozó és vízparti grillélmény is – minden, ami a nyár könnyedségét, frissességét és szabadságát adja. Akár egy gyors ebédre, akár egy hosszúra nyúló vacsorára vágysz, ezek a helyek biztos pontot jelentenek a nyári élmények térképén. Készülj egy ízekkel teli nyári gasztrotúrára – a következő kedvenc helyed talán már csak egy fogásnyira van!
VarjúVár
A Várkert Bazár szomszédságában, a Budai Vár lábánál nyílt meg a legújabb „fészekrakó” a VakVarjú családban: a VarjúVár, ahol a múlt történelme és a jelen kifinomultsága találkozik egy különleges gasztroélmény keretében. Az enteriőr elegáns és modern, mégis otthonos – tökéletes választás egy romantikus tavaszi vacsorához vagy egy stílusos baráti találkozóhoz. A konyha a magyar ízekből merít, de nem fél újragondolni a klasszikusokat: modern technológiák, letisztult tálalás, és friss, szezonális alapanyagok jellemzik az étlapot. A borlap gondosan válogatott, kifejezetten az ételekhez hangolt tételekkel. Ami igazán különlegessé teszi a VarjúVárt tavasszal, az a lenyűgöző panorámával rendelkező terasz, ahol a pesti oldal fényei, a Duna és a város pezsgése együtt alkotják a díszletet. Esténként élő zene koronázza meg az élményt – igazi tavaszi varázslat.
cím: Budapest, Ybl Miklós tér 2-6, 1013
Vogue Restaurant hajó
A tavasz egyik legjobb érzése, amikor újra birtokba vesszük a teraszokat – és ha ez egy hajó fedélzetén történik, a grill illatával és egy pohár hűs borral a kézben, akkor még emlékezetesebb az élmény. A Vogue Hajó Étterem pontosan ezt nyújtja: páratlan kilátást a Dunára és a városra, valamint igazi BBQ és grill különlegességeket, egyenesen a Josper sütő forró mélyéről. A hajó elegáns és tágas, a teraszon pedig szinte megáll az idő – csak a grillezett húsok illata, a tavaszi szellő és a kellemes beszélgetések maradnak. A konyha nem ismer kompromisszumot: a húsok szaftosak, a köretek ötletesek, az egész étkezés egy gasztroszertartás, amit a hely hangulata csak még különlegesebbé tesz. A Vogue a tavaszi szezon egyik legjobb választása azoknak, akik a város szívében, mégis kicsit távolabb a nyüzsgéstől, egy ízgazdag, stílusos vacsorára vágynak.
cím: Budapest, Carl Lutz rkp. 1, 1137
Cukorborsó Buda
A Budapest Garden zöld szívében megbúvó Cukorborsó Buda igazi szabadtéri menedék, ahol minden a laza hangulatról, a baráti összejövetelekről és – nem utolsósorban – a nápolyi típusú pizzákról szól. A kemencében sült, levegős tésztájú, kívül ropogós, belül puha pizzák épp olyan jól esnek egy tavaszi napsütéses délutánon, mint egy lazább esti programhoz. A hely egyszerre fiatalos és családias, a szabadtéri tér pedig tökéletes választás a jó idő beköszöntével. A pizzákhoz remek italokat kínálnak – legyen szó friss limonádéról vagy egy hideg sörről –, és minden adott ahhoz, hogy az ember egy kicsit kiszakadjon a város ritmusából. A Cukorborsó Buda nem akar több lenni, mint ami: egy igazi pizzaparadicsom a fák árnyékában – de ebben pont benne van a tavaszi életérzés esszenciája.
cím: Budapest, Árpád fejedelem útja 125, 1036
Korhely Budapest
A Liszt Ferenc tér mindig is a budapesti gasztrotérkép egyik pezsgő pontja volt, de a Korhely megjelenésével egyértelműen új szintre került a környék. Rákóczi Feri étterme olyan hely, ahol a magyar konyha ismert ízei új köntösben, modern technikával és elegáns tálalással kelnek életre. A belső tér stílusos, barátságos, a teraszról pedig tökéletes rálátás nyílik a tér nyüzsgésére – így ideális választás egy tavaszi ebédhez, vacsorához, vagy csak egy pohár bor melletti beszélgetéshez. Az étlapon jól ismert fogások szerepelnek – például paprikás csirke, túrógombóc vagy lecsó –, de minden egy kicsit másképp, kicsit frissebben, kicsit könnyedebben érkezik. A Korhely egyszerre hozza a komfortot és az újdonság varázsát – pont, mint a tavasz maga.
cím: Budapest, Liszt Ferenc tér 7, 1061
Leo Bistro
A budai Vár oldalában megbúvó Leo Bistro már önmagában is lenyűgöző lokáció – de idén tavasszal új szintre emelte az élményt. Teljesen megújult étlappal és kreatív, vadonatúj koktélkínálattal várja a vendégeket, akik valami igazán különlegesre vágynak. Az új fogások merészek és elegánsak: letisztult ízvilág, különleges textúrák, látványos tálalás – mindez egy izgalmas gasztronómiai kalandra hív. A bár részleg pedig méltó párja a konyhának: a koktélok igazi ízbombák, vizuálisan is erősek, és tökéletesen illenek egy tavaszi naplementéhez a teraszon. A Leo Bistro egyszerre elegáns és friss, városi és természetközeli – pontosan az a hely, ahol a tavaszt stílusosan lehet köszönteni.
cím: Budapest, Clark Ádám tér 1, 1013
Red Carpet lounge and Piano bar
Ha valaha is arról álmodtál, hogy egy new yorki jazzbárban kortyolgatod a tökéletesre shakelt koktélodat, miközben élőzene szól és a város lüktetése a háttérben pulzál, akkor a Red Carpet Lounge & Piano Bar neked való. A belvárosi lokáció önmagában is erős, de amit ez a hely tud, az valódi nagyvárosi élmény. A tavaszi esték itt különösen varázslatosak: a légkör elegáns, mégis laza, a konyha friss és modern, az itallapon pedig igazi különlegességek sorakoznak – signature koktélok, minőségi pezsgők, és remek borok is akadnak. A zene pedig? Estéről estére élő előadásokkal teszik fel az i-re a pontot, a jazz, soul vagy épp pop-feldolgozások új életre kelnek a bár zongoráján. A Red Carpet nem csupán egy étterem vagy bár – ez egy tavaszi programhelyszín, amit érdemes felírni a bakancslistára.
cím: Budapest, Zichy Jenő u. 6, 1066
ZuZu Trattoria
Aki egyszer belép a ZuZu kerthelyiségébe, az garantáltan úgy érzi, mintha hirtelen Toszkánába vagy egy dél-francia kisváros hangulatos éttermébe csöppent volna. A buja növényzet, a napsütötte terasz és a stílusos, mediterrán enteriőr együttese tökéletes választás a tavaszi hétvégékhez – vagy éppen egy spontán hétköznapi ebédhez is. A konyha bátor, mégis könnyed: szezonális alapanyagokra építve, olasz és francia hatásokat finoman ötvözve születnek meg azok az ételek, amiket nem csak megkóstolni, hanem újra és újra visszatérni is érdemes. A borlap szintén figyelmet érdemel – nem véletlen, hogy sokan már egy pohár rosé vagy prosecco miatt is beugranak. A ZuZu tökéletes helyszín tavaszi ráérős beszélgetésekhez, koccintásokhoz, vagy csak egy kis kikapcsolódáshoz a város zajától távol, mégis elérhető közelségben.
cím: Budakeszi, Fő u. 38, 2092
Stelázsi Étterem
A Stelázsi az Óbudai hangulatot idézi meg egy modern, mégis meghitt környezetben, egy felújított villában. A tavaszi időszakban különösen élvezetes a terasz, ahol a friss levegő és a gondosan elkészített, kreatív ételek együtt teremtenek igazi gasztroélményt. A menü sokszínű, a hely szelleme barátságos, így nem csoda, hogy egyre többen fedezik fel maguknak.
cím: Budapest, Nagyszombat u. 3, 1036
Bodza fagylaltozó Tihany
Aki egyszer járt már a Bodza Fagylaltozóban, az pontosan tudja: itt nemcsak fagylaltot kap az ember, hanem egy pillanatnyi balatoni nyugalmat is – selymes, illatos, házi ízekbe csomagolva. Tihany szívében, egy virágokkal körülölelt kis sarkon megbújva várja vendégeit ez a kedves, családias hely, amely az évek során igazi zarándokhellyé vált a minőségi fagyik rajongóinak. A kínálat állandóan változik, ahogy jön a friss gyümölcs, a bodza, az eper, a levendula. Nincs műanyag élmény – csak valódi alapanyagok, szenvedéllyel megalkotott ízek, és egy mosoly a pult mögül. A Bodza tökéletes megálló egy tavaszi vagy kora nyári tihanyi kiránduláson, ahol egy gombóc fagyi nem csak édesség, hanem egy szelet balatoni életérzés.
cím: Tihany, Kossuth Lajos u. 18, 8237
Harapó Mókus Vendéglő
Az Óbudai Harapó Mókus egy igazi kis gyöngyszem azoknak, akik szeretik a tradicionális, mégis modernizált magyar konyhát. A hely barátságos, otthonos légköre tökéletes választás egy tavaszi délutánra vagy estére, amikor a természetesség és a jó ízek találkoznak. Friss alapanyagokból, szezonálisan változó étlappal várják a vendégeket, akik szívesen térnek vissza ide újra és újra.