“Nem kell a papírformához ragaszkodni”

2021. július 05. 18:59 - GastroGuide

Ráth Szilvia saját Testkontroll diétájával gyógyította meg magát, és most már a hozzá fordulókat is.

th Szilviának hosszú utat kellett bejárnia a saját egészségi problémájával, amíg felismerte: rengeteget tehet a saját gyógyulásáért. Ehhez maga kísérletezte ki a megfelelelő diétát, teljesen életmódot váltott. Mára elhagyhatta a legtöbb gyógyszerét, és a hozzá fordulóknak segít felismerni, merre is induljanak a sokszor ijesztőnek tűnő diagnózissal.

 

Hogyan jött az egészséges életmód az életedbe?

 

Élelmiszermérnöki, majd biotechnológusi MSC-t végeztem, jelenleg élelmiszer analitika területén doktori cím várományosa vagyok, így széles rálátásom van az élelmiszerek csoportjaira és azok a szervezetre gyakorolt hatásaira, akár molekuláris szinten is. Nálam minden 6 évvel ezelőtt, a pajzsmirigy-alul működéssel kezdődött, ami kéz a kézben járt a PCOS-el és az inzulinrezisztenciával. A végén olyan rosszul lettem, hogy összeestem. Másfél évembe telt kideríteni, hogy mi állhat a problémám hátterében. A megoldást végül a saját tudásom, a kitartásom és a diétához való ragaszkodásom hozta el: a rossz diétákkal csak növeltem a rosszulléteim számát, ráadásul az internet is zavaros képet festett az állapotomról. Inkább az orvostudományra és a saját tudásomra támaszkodtam.

 

Ez alapján döntöttél úgy, hogy saját étrendet állítasz össze?

 

Amikor megkaptam a hormonpótló gyógyszert, igyekeztem az étkezésemmel segíteni a hatásmechanizmusát. Ez egy hosszú gyógyulási folyamat volt, ami nem 3 hónap alatt zajlott le. Azt hamar megéreztem, hogy a diéta határozottan segít: nem kell a drasztikus papírformához ragaszkodni, főleg, hogy ez a munkám mellett számtalan ponton kivitelezhetetlen lett volna. Nem életszerű, hogy pontban reggel 10-kor tízóraizzak, nem is beszélve az alapanyag beszerzésről és a különböző mozgásformákról. Ingázó munka és gyerekek mellett nehezen követhető a sok főzést igénylő étrend.

 

Mennyiben étkezel másképp, mint amit a diéták előírnak?

 

Fontos számomra az egyénre szabottság, de a praktikum is: például két napra előre főzök, hétvégente pedig csapunk egy “maradéknapot”. A változatosság épp olyan lényeges, mint a mértékletesség. Nálam a zöldség a leghangsúlyosabb: reggelire hidegtálat szoktam enni, amiben a paradicsom mindig alap. Sokan kérdezik, mit lehet mértéktelenül enni, de sajnos szó szerint semmit! A salátáknál például a szermaradványok miatt nem jó ötlet a mértéktelen fogyasztás. Nagyon fontosnak tartom továbbá, hogy nem szabad fanatikus módon ragaszkodni egy-egy diétában foglalt leírásnak, ha számunkra érezhetően nem a legjobb megoldást nyújtja. Például az én esetemben, ahol ugyan engedélyezett a barna rizs, mégis számomra rosszulléttel jár a fogyasztása, ezért más alternatívával váltom ki. Ugyanakkor fontos azt is megjegyezni, hogy ha egy diéta szélsőséges vagy drasztikus megoldásokat tartalmaz, melyet nem indokol súlyos egészségügyi állapot, akkor az többet árt, mint használ.

 

És a többi étkezés jellemzően, hogy néz ki nálad?

 

Tízóraira szertartássszerűen eszek a kávé mellé egy kocka csokit - ez 75% kakaóvaj tartalom feletti csokoládé, de én személy szerint úgy megszoktam az alacsony cukortartalmat, hogy 85 alatt már gejlnek érzem. Ami az ebédet illeti, húsrajongó vagyok, de elsősorban a teljesen zsírmentes sovány húsokat fogyasztom. Kedvencem a csirke- és pulykamell grillezve, párolva vagy főzve. A panírozás nem fér bele, teljes kiőrlésű liszttel sem, mert rendkívül olajos. Köretként párolt, sült vagy wok zöldséget, így hajdinát, kölest, lencsét, édesburgonyát érdemes fogyasztani. Az uzsonna gyümölcs, vagy cukormentes, alacsony zsírtartalmú joghurt. A vacsora nagyon változó, salátázni szoktam, de általában felturbózomvalamivel: szeretem a tonhalat és a tojást, vagy sajtsalátát eszek, és a szárított paradicsom is nagy kedvencem. A salátákat mind meg lehet boldondítani oliva- vagy tökmagolajjal.

 

22e08e90-a859-4e78-bc90-0898d6ef02e4.jpeg 

Ezen felül milyen mozgásformát ajánlasz a hasonló helyzetben lévőknek?

 

Van, amivel kiválthatjuk az időigényes edzéseket, vagy a nagyobb beruházást igénylő sportágakat. Én például gyalog járok mindenhova, ami nagyon t tesz az emésztésnek, a vérkeringésnek és az izomzatnak. Futni is szeretek, de a legnagyobb kedvencem a biciklizés!

 

Az életmódváltás hatására több gyógyszert is le tudtam tenni, amire korábban azt mondták, hogy életem végéig szednem kell. Nem vagyok gyógyszerellenes, ez butaság és felelőtlenség lenne - vannak helyzetek, amikor életmentő, ilyen például a hormonpótlásra szolgáló készítmény, amit nem tudtam elhagyni. A refluxgyógyszer ugyanakkor abszolút elhagyhatónak bizonyult.

 

Vannak helyzetek, amikor el kell magyaráznom, miért épp így étkezem: ha beülök egy étterembe, először sokszor azt hiszik, valamilyen úri hóbort, hogy másképp kérem az ételeket. Ilyenkor kedvességgel, mosollyal, pár tájékoztató szóval közlöm a helyzetet, így az a pincérnek is érthetővé válik.

 

Mi az, amire biztosan számíthatnak a hozzád fordulók?

 

Fontos tudni, hogy a gyógyulás egy lassú és hosszú folyamat: nekem 1 évembe telt feltárni a problémáimat, 3 és fél - 4 éve diétázom. Nincsenek gyors megoldások, fontos a kitartás. Emellett viszont szinte mindenkinek tudok segíteni, akinek igazolt orvosi problémája van. Nem csak diétákat ajánlok, inkább igyekszem a probléma gyökerét megtalálni és feltárni a legjobb tudásom szerint. Sok esetben találkozom olyan esetekkel, ahol a diagnózist követően a beteg nem kap megfelelő tájékoztatást, így a diéta egyes elemei és miértjei értelmezhetetlenek a számára. Személyes konzultációim során a leggyakoribb esetek: cukorbetegség, pajzsmirigy problémák, magas vérnyomás, emésztési problémák kezdeti, előrehaladott, de akár akkut stádiuma is. Pácienseim visszajelzései alapján a módszerem érthető, tiszta, és logikus magyarázatot nyújt az ő problémáikra. Olyan esetek is előfordulnak, amikor további szakorvosi vizsgálatokra van szükség, természetesen az ilyen esetekre is van megfelelő megoldás.

 

Számomra nagyon fontos – és ezért is indítottam el Di-Tech néven a szaktanácsadásomat -, hogy a hozzám forduló paciensek könnyen érthető, kézzel fogható és valóban működő, megbízható, hiteles megoldást kapjanak az őket érintő problémára, hiszen a betegségem során nekem is erre lett volna a legnagyobb szükségem.

 

komment
süti beállítások módosítása