Itt a szilva szezon, ilyenkor nincs jobb mint egy tökéletes szilvás étel! Bicsár Attila séf megmutatja Ő hogyan is készíti a kacsamellet szilvával.
Nehézségi fok: 3/5
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
• 4 db pecsenye kacsamell
• 500 g szilva
• 10 db füge
• 3 fej lilahagyma
• 4-5 szál menta
• 2 szál rozmaring
• 4 db csillagánizs
• 1 tk. gyömbérpor
• 2 db narancs
• 3 ek. balzsam vagy cider ecet
• só, frissen őrölt bors
• étolaj a pirításhoz
Előkészítés
1 A kacsamellek bőrét beirdaljuk.
2 A szilvákat félbevágjuk, maját eltávolítjuk.
3 A lilahagymákat megpucoljuk.
4 Vékony szeletekre vágjuk.
5 A fügéket cikkekre vágjuk.
6 A narancsot kifacsarjuk.
Elkészítés
1 A kacsamelleket forró serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk.
2 Először a bőrös oldalát, majd a másikat is.
3 Sózzuk, borsozzuk.
4 Pirítás után áttesszük egy tűzálló tálra vagy tepsire.
5 A serpenyőben keletkezett zsiradékot ráöntjük a húsra.
6 Köré rakjuk a felezett szilvákat, csillagánizst, rozmaringot.
7 Sütőben készre sütjük. 180 C 8-10 perc.
8 Sütés után pihentetjük.
9 Közben a lilahagymát kevés olajon megpároljuk.
10 Kb. 10 perc múlva hozzáadjuk a fügéket, gyömbért, sót, borsot.
11 Teljesen szétfőzzük.
12 A végén ráöntjük az ecetet és a narancslevet.
13 Krémesre turmixoljuk.
14 Tálalás: a kacsamelleket forró serpenyőben átmelegítjük, majd hosszában felszeleteljük. A fügeszószt a tányér közepére öntjük. Ráhelyezzük a kacsamell szeleteket. Köré rakjuk a sült szilvákat. Friss mentalevelekkel díszítjük.
Séf Tipp
A nagyobb, hízott kacsamellet kapunk, ugyanígy készítjük el. Csak a sütési idő lesz hosszabb.
A fügeszószhoz rakhatunk mézet, ha édesebb ízt szeretnénk kapni.