6 állandó hely a Balatonnál amiért utazni is érdemes

2021. december 17. 17:25 - GastroGuide

Sokan időben még mindig kizárólaf a nyárhoz kötik a balatoni pihenést, pedig a magyar tenger egész évben csábító célpont. Tavasszal és ősszel a túrázás, télen pedig többek között a pihentető wellness lehetőségek miatt. Gasztronómiai szempontból sincs okunk a panaszra: a tó környékén a főszezonon kívül is rengeteg kávézó és étterem van, ahol nem érhet minket negatív élmény. Mostani cikkünkben hat olyan helyet mutatunk be, ahol egész évben várják a vendégeket – nem is akármilyen kínálattal.

 

 

Echo Restaurant & Cafe

 

7597dcdb-e79f-4599-bd1d-573c2e721f74.jpeg

 

Az év összes napján nyitva tartó tihanyi Echo Étterem étlapján csupa ellenállhatatlan fogást találunk. A modern konyha itt nem felejtette el a családi recepteket és a házias ízeket!Levesek közül a balatoni halászlé az egyik kedvencünk, ha pedig egy főételt kellene kiemelnünk, a szürkeharcsa steakre tennénk le a voksunkat, habart paprikás halmártással, kapros-juhtúrós sztrapacskával. Bár télen általában a vendégek az étterem királyi kupola azaz beltéri részét választják, az Echoétterem fedett, 100 férőhelyes teraszán a hideg hónapokban is érdemes helyet foglalni, hiszen a tér fűtött és kényelmes, étkezés közben pedig lélegzetelállító panoráma nyílik innen a Balatonra és a Tihanyi Apátságra is (nem is beszélve a tihanyi visszhangról, amire az étterem neve is utal). A szezonálisan megújuló, többnyire a magyar gasztronómiát bemutató étlapon karácsonyhoz passzoló ételeket is találunk, ilyen például a lassan sült hízott kacsacomb májával. Az ünnepi asztalra a karácsony több közkedvelt finomságát (például a  kolozsváritöltött káposztát)  is elő lehet rendelni,. Az étterem számos programot szervez a téli időszakban is, december 18-án például disznótoros lesz, az évet pedig egy fantasztikus bulival, 4 fogásos vacsorával, éjféli menüvel és 7 főszenekarral búcsúztatják.

Echo étterem címe: 8237 Tihany, Visszhang domb 23.

 

 

Apátsági Rege Cukrászda

 

b194b22a-0ec8-4e9a-9cbe-32edfe2f890f.jpeg

 

“Az Apátság királyi páholya”- többen emlegetik így az idén 60 éves cukrászdát, amely az év minden napján várja vendégeit. . Nem hiába, hiszen a Tihanyi Apátság lábánál található cukrászdából a Balaton talán legszebb kilátása tárul elénk. A lenyűgöző panorámát a kínálat tudja még fokozni, a sütemények a legnagyobb odafigyeléssel készülnek, minőségi alapanyagok felhasználásával, ami az ízükön és küllemükön is látszik. Mindemellett villás reggelivel, ropogós pizzával, saját pörkölésű Apátsági kávéval, levendulás lélekmelegítőkkel, házi forró csokoládéval várják a hozzájuk látogatókat. A téli időszakban rengeteg, karácsonyhoz köthető finomsággal, például bejglivel és hókiflivel várnak, de olyan klasszikus édességek is fellelhetőek a kínálatukban, mint a Somlói galuska vagy a Levendulás krémes. A cukrászdából csodálatos kilátás nyílik, amiben télen is lehet gyönyörködni a benti , mivel a cukrászda melegítőkkel és plédekkel gondoskodott arról, hogy a vendégeik télen is kényelmesen érezzék odakint magukat. A cukrászdában elvitelre is lehet rendelni édességeket és sós aprósüteményeket, sőt, az ünnepek közeledtével karácsonyi süteményboxok, bejglik közül is lehet válogatni, amik ajándéknak is tökéletesek, ahogy a cukrászda helyben készült finomsagai a fügelekvár, a mangó chutney, a vörösboros só vagy a kacsamáj pástétom is.

Rege cukrászda címe: 8237 Tihany, Kossuth Lajos u. 22. 

 

 

Vígmolnár Csárda

 

5edb8c2d-b605-4c09-a7d3-0ca23842a87d.jpeg

 

A csopaki üdülőövezetben található, nyáron 10. születésnapját ünneplő Vígmolnár Csárda egy vízimalomhoz tartozó épületben várja a vendégeit, méghozzá egész évben. A családi vállalkozás egyik legnagyobb erénye az a kedves és hozzáértő kiszolgálás, amitől egyből otthonosan érezzük magunkat itt. Na de persze ez önmagában még nem elég: a klasszikus magyar ételeket egy kis frissességgel, csavarral tálalják, hogy a hagyományokat tisztelőknek és az újdonságra vágyóknak egyaránt megfeleljenek. A csárdában nemcsak a húsimádók, hanem a húsmentesen étkezők is találnak finom fogásokat, a karácsonyhoz közeledvén pedig az isteni halászlevükre hívnánk fel a figyelmet, amit az ünnepekre meg is lehet rendelni. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a Vígmolnár Csárda borlapja sem hagy kivetnivalót maga után, amin értelemszerűen a balatoni borok kiemelt helyen szerepelnek.

Vígmolnár címe: 8229 Csopak, Kőkorsó utca 1. 

 

 

Villa Kabala

 

4ee0dec1-299c-475d-a278-59c45b429aed.jpeg

 

A szigligeti Villa Kabala egy új, üde színfoltja a Balatonnak. A domboldalra épület Villa nemcsak étterem, hat emeleti szobájukban meg is lehet szállni, ha annyira teleetted volna magad, hogy mozdulni sem bírsz. No de ne szaladjunk ennyire előre, inkább maradjunk az ételeknél. A Villa Kabala éttermének séfjét, Szabó András többek mellett a helyi alapanyagok ihlették meg, a modern konyhai technológiákkal finomságok tárháza készül el a konyhában. Ebédidőben két- illetve négyfogásos ebédmenüvel, vacsorára pedig három- vagy hatfogásos degusztációs menüvel várnak. Az időszakosan megújuló étlap fogásai a séf kreativitásáról és hozzáértéséről tanúskodnak, a felszolgált ételek nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem finomak is.  (A Villa étterme kedden és szerdán zárva tart.)

Villa Kabala címe:8264 Szigliget, Kamonkői út 40. 

 

 

 

Zelna Borbár és Vinotéka

 

294ea663-7da2-4975-83d9-8e62f371d503.jpeg

 

Bár nem tudjuk, melyik város érdemelné ki leginkább a Balaton fővárosa címet, Balatonfüred biztosan az esélyesek között lenne, például azért, mert olyan remek helyek vannak a városban, mint a Zelna Borbár és Vinotéka. A kedves, figyelmes kiszolgálásnak köszönhetően biztosan találunk az ízlésünknek megfelelő bort, sőt borokat, amihez isteni finom harapnivalóval is szolgál a borbár. Akkor sincs azonban probléma, ha ennél többet szeretnénk enni: a Zelna étlapján több főétel, előétel és desszert közül válogathatunk. A mi egyik kedvencünk a szarvasgerincet, csicsókát és örgödszekérgombát tartalmazó fogás. A Zelna Balatonfüred egyik legfrekventáltabb részén, a parttól kétpercnyi sétára található, ahol nyáron is, télen is kellemes a hangulat. A télre készülődvén nemcsak szilveszteri programmal, hanem rendszeresen megtartott, élőzenés estekkel is készül a Zelna.

Zelna címe: 8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 3-5.

 

 

MÓR24

 

f1b66bab-c5eb-403e-a350-d7931e5f6ff6.jpeg

 

Zárjuk a listánkat egy másik balatonfüredi hellyel, a MÓR24-gyel. Az innovatívnak számító „small plate” étteremben a világ különböző tájairól származó ételeket teszik eléd az asztalra, amik közül egy alkalommal érdemes többet is kipróbálni. A pizzától kezdve a desszertekig át, csupa rendkívüli fogás közül lehet válogatni. A MÓR24 borlapja mellett sem lehet szó nélkül elmenni, nemcsak hazai, hanem külföldi natúrborokat is meg lehet kóstolni, melyekben egy közös vonás egész biztosan van: mindegyikről elmondhatjuk, hogy tökéletes ízharmóniával rendelkezik.

Mór24 címe:8230 Balatonfüred, Jókai Mór utca 24. 

 

komment
Címkék: guides
süti beállítások módosítása