Top belvárosi éttermek 2.0

2022. június 18. 17:21 - GastroGuide

 

Platz 

 

6c39cb7e-47f8-4f41-a87d-97d4f57e75af.jpeg

 
Noha az étterem meseszép vintage-indusztriál enteriőrrel kápráztat el odabent, amint kisüt a nap, sokkal csábítóbbá válik 100 négyzetméteres terasza a Bazilika árnyékában. Fények, zsibongás, csevegés és pompás ételek este, egy Aperol Spritz vagy hűs gintonik munka után a kollégákkal egyaránt jól esik a Platz-teraszon. Megújult menüjükben hangsúlyos szerepet kaptak a szezonális alapanyagok, a roppanós zöldségek, amelyeket vibrálóan színpompás
tálalással koronáznak meg. Imádjuk a tavaszi gombás-tejszínes pappardellét, és a lazacfilét parmezános sültspárgával, újburgonyával, bébirépával és bébispenóttal!
 
Platz címe: 1051 Budapest, Szent István tér 4-5.
 
 
 
Porky / új hely / 
 
 
d09b33f7-7362-4fa7-abf7-b1f12a64cbcf.jpeg
 
 
A pulled pork zászlóshajója Kistarcsa után bevette Budapestet is, a Dob utcában várják vendégeiket a mennyei malacságokkal. A nyári barbecue partik omlós husikái pár perc alatt ott teremnek a tányérodon, nem kell bíbelődni 8-10 órát a smokerrel, megteszik helyetted a profik. Legyen szó akár egy buli előtti falatozásról, baráti találkáról, a kerti sütögetés hangulatának visszaidézéséről, a laza, könnyed helyen elképesztő jókat ehetünk. Tévhit, hogy a barbecue ételek zsírosak, nehezek és megterhelők, hidd el, olyat is tudnak mutatni, de nem kizárólag fajsúlyos húsokat lehet kapni. Sőt, a Porky remek példa rá, hogy az egyszerű és gyors étkezés is lehet minőségi, illetve a mekire is van alternatíva.
 
Porky belváros címe: 1072 Budapest, Dob utca 46/a
 
 

High Five Budapest Bistro Pub

 

cc9012d0-2dbb-4574-b45d-df3ad1e1a629.jpeg

 

A High Five-ban nem csak a hangulatért és a látványért jár a pacsi, a koncepció úgy, ahogy van, csillagos ötös! A közösségi élményekre fókuszáló bisztró pub a Király utcában várja nem csak a fiatalokat, hanem az örök fiatalokat is. Vidámság, vibrálás, színek, pezsgés, az együtt-levés öröme jellemzi a helyet, ahol a miliő a ’80-as és ’90-évek MTV és Miami Vice hangulatát idézi (a pultnál és a falakon pinken vibráló neonflamingókkal az élen), de felturbózva a modern kor igényeivel. Az étlap is egyszerre retró és aktuális: a finom és szaftos burgerek mellett a vegán kínálat sem marad el, egy ínycsiklandó szuperfood saláta képében. Aki azonban a brutálisabb ételekre vágyik, annak meleg szívvel ajánljuk a kemencés csülköt, szalonnás káposztával, amit nyugodtan le lehet öblíteni egy jóféle kézműves sörrel, vagy akár egy üveg ginnel – itt ugyanis kérheted az italt üvegestől. Minek is állnál sorba folyton, hogy az egész társaság iszogathasson, nem igaz?

High Five címe: 1075 Budapest, Király utca 15. 

 
 

Meatology Budapest

 

4167be28-3386-43f9-8d36-37a7d6fb2b4e.jpeg

 

A Meatology ikonikus egysége a Bajcsy-Zsilinszky utcának mind a külföldi turisták, mind a gasztronómiát kedvelő hazai vendégek körében, mely filozofikus szintre emelte a
húskészítést. A lehengerlően frappáns nevű hely a húsevők földi paradicsoma, ahol az íz orgiát nyújtó étel, ital elfogyasztása közben a Bazilikára nyíló panorámában is gyönyörködhetünk.  A jó idővel megérkezett a nyári étlapjuk új steak vágásokkal és grill húsokkal, szezonális köretekkel, friss salátákkal és mártásokkal, melyekhez igazán jól fog esni a nyári melegben egy gyöngyöző házi szörp szódával, pohár amforás kadarka, jéghideg, frissen csapolt búzasör vagy akár egy palack komlós cider. 

Meatology címe: 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 15. 

 

 

Hot Stone Steakhouse Budapest

 

1beb005c-62d1-4847-b295-d6a3ee7c6425.jpeg

 

Nyakkendő helyett kössünk kötényt, és sütögessük a saját husikánkat! Egy profi csapat, 400 fokos lávakő, sercegő, szaftos steakek, melyek sütését a Vendég maga fejezheti be a saját asztalánál a szakképzett felszolgálók segítségével. Igazi élmény, amiért sorban állnak a fővárosi húsimádók! Olyan különlegességeket is megkóstolhatunk, mint a bivalyhús vagy a Parlagi szamárhús, ami már önmagában egyedülálló, mivel a Mátrai Bivalyrezervátum állománya által egész Budapesten csak itt kapható. A minőségben nincs kompromisszum, az igazi büszkeség pedig a magyar szürkemarha. Vigyázat, nehezen juthatunk szabad asztalhoz, érdemes legalább egy héttel előre foglalni!

Hot Stone címe: Budapest, Október 6. utca 7. 

 
 

Christie's Urban Bistro Budapest

 

2a2ec2ac-e07f-4135-8308-982e42eba404.jpeg

 

A belváros sűrűjében találjuk a Christie’s Urban Bistrót, ahol olyan fenséges reggeliket kaphatunk, hogy mielőtt megnyalnánk mind a tíz ujjunkat, a szemünk is könnybe lábad a gyönyörűségtől. Dugig pakolt pastrami szendvicsek, mentes finomságok, omlettek, gyümölcsös könnyed habzsolni valók. A lustálkodóknak, más ritmusban pörgőknek urbánus brunch, egészen délutánig.  Itt minden helyben készül, csak győzd kiválasztani, mit ennél. Mi biztosan kipróbálnánk mindent sorban.

Christie's Urban Bistro címe: 1077 Budapest, Király utca 53. 

 
 

MADHOUSE

 

c56b00f9-b870-4c06-984d-3573a1e5b9b6.jpeg

 

Kultúra, gasztronómia, minőség, fenntarthatóság és jótékonyság. Ezeken az erős és fontos pilléreken áll a MADHOUSE, ahol a komplex étlapon a kifinomultabb fogások nagyszerűen megférnek a bar fooddal és a burgerekkel. Izgalmas, egyedi és roppant tudatos hely, mely elsősorban sörözőként funkcionál, emiatt sokat főznek például sörrel. Csak a legjobbakkal dolgoznak együtt, olyannyira, hogy a pultban is csak olyan gyártóktól árulnak, akikkel egyetértenek, ennek szellemében itt a szűrt víz ingyen van és borok tekintetében is kizárólag a natúr és organikus vonal képviselteti magát, ahogyan speciality kávét kapunk a csészénkbe. Igen komoly és szerteágazó konyhát visznek, az étlap elég komplex és átgondolt, viszonylag fúziós, de még a komfortzónán belül marad, melyre nem kerül fel semmi öncélú, villogós fogás. Vannak signature ételeik, ilyen a kacsamáj mousse, amely úgy néz ki, mint egy cukrászsütemény, de van egy elképesztően izgalmas ázsiai fúziós halászlevük is. Emellett kiemelendő a séf ajánlat, amely nem rendszeresen, hanem mindig egy tematika mentén érhető el, kapcsolódik valami fontos társadalmi ügyhöz – ezért ennek bevételével mindig valamilyen alapítványt támogatnak.

Madhouse címe: 1061 Budapest, Anker köz 1-3. 

 
 

Most Kortárs Bisztró

 

aacd5cdd-ea1b-466b-b1f7-8a450615a925.jpeg

 

A Most Kortárs Bisztró prémium romkocsmának indult tizenkét éve a Zichy Jenő utcában, mára pedig egy örökmozgó, folyton mozgásban és változásban lévő, a kereteket izgalmasan feszegető bisztró lett. A kortársságot a folyamatos megújulásban megragadó hely látványban, dizájnban megállás nélkül csiszolódik, és ehhez mérten ez étlap is folyamatosan változik, amely egy igazán érdekes, magyaros–olasz–távol-keleti hangulattal operál. A nepáli szakácsnak köszönhetően autentikus indiai ételekkel ás egy igazi kuriózummal varázsolják el a vendégeket. Az üvegkupolának köszönhetően ugyanis káprázatos látványban lehet részük az estére betérőknek: a csillagok alatt költhetik el a vacsorájukat. A fesztelen kikapcsolódást két különterem is biztosítja, így akik a pezsgő belváros hangulatát szeretnék élvezni, mégis kicsit elvonultan, egy csipetnyi távolt-keleti ízvilággal, azok itt megtalálják a számításaikat. Az étlapazonban nem hagyja cserben azokat sem, akiknek a magyar konyha fogásaira vagy a street food jellegű ételekre fáj a foga: a burgerek épp olyan jól megférnek a tikka massala és a vindaloo csirke mellett, mint a juhtúrós sztrapacska, a kacsa comb vagy a marhapörkölt. Izgalmas, kísérletező, egzotikus és megbízható: ez a Most, ahol nem akarják magukat beskatulyázni.

Most Kortárs Bisztró címe: 1066 Budapest, Zichy Jenő utca 17. 

 
 

Pintxo Budapest

 

e8a2afa4-8fa2-4c29-9f83-233b4c90a540.jpeg

 

A spanyol konyha kedvelői előtt nem ismeretlenek a tapas bárok. A Pintxo azonban egy kevésbé ismert változatát hozza el nekünk, amely főleg Baszkföldön és az észak-spanyolországi régióban jellemző. A jól ismert tapas tálak mellett itt a pálcikára szúrt miniszendvicsek és nyársak vonzzák be az arra járókat, a finom borok és a harsogó, jókedvű társaságok nyüzsgése pedig hozzátartoznak a helyhez. A tíz bombabiztos és megszokott tapasmellett, mint az olívabogyó-, sajt- vagy sonka- és szalámi válogatás, illetve a klasszikus patatas bravas, tíz pintxo is szerepel az étlapon, melyek a szemet is gyönyörködtetik. A kicsiny hajóalakzatban elkészített falatok sonkavirtorlával egyszerűen zseniálisak, de találunk köztük olyan baszk különlegességeket is, mint a főtt-grillezett polip pálcikára tűzve vagy a meleg tejszínes spenót gorgonzolával. Italok tekintetében, aki kevésbé boros, az pedig leöblítheti a katalán harapnivalókat egy korsó Estrella Damm sörrel, ami egyenesen az Ibériai-félszigetről, hordóban érkezik. 

Pintxo Budapest címe: 1053 Budapest, Henszlmann Imre utca 1. 

 
 

SZÉK Restaurant & Bar

 

1627c236-4572-42b3-84f1-4d089c4ac92c.jpeg

 

Aki egyszer Erdélyben járt, azt örökre rabul ejti. Az örök szerelemhez a lélegzetelállító tájon túl az ottani konyha is jócskán hozzájárul, és a Hargitára visszavágyók nagyokat nyelve idézik vissza az ottani ízeket. De nem kell odáig utaznunk érte, hiszen a SZÉK ezt az Andrássy útra hozta el nekünk. A székely gourmet étterem a pandémiát is legyűrve a hazai vendéglátás élvonalában tanyázik. A lehengerlő erdélyi fogások mellett olyan különlegességeket is kóstolhatunk mint a , vörösborban főtt marhanyelv waldorf style salátával de akár préselt libamàj fenyőrügy esszenciával máléval, akinek ez nem lenne elég akkor a hideg egresleves szárított paradicsommal vagy a  vaníliás Puliszka krémmel töltött tart csokoládé habbal mandulás meggyel.    Egy igazi erdélyi ízorgiában lehet részünk, ha megkóstoljuk a hagyományos csorbalevest vagy a Gúlyás vetrecét. Ezek olyan ételek, amelyeket nem kell túlmagyarázni, amolyan székelyes szűkszavúsággal arra biztatjuk minden olvasónkat, hogy menjen el, kóstolja meg és ájuljon el, ahogy mi is.

SZÉK Restaurant címe: 1061 Budapest, Andrássy út 41. 

 

Gerbeaud Café

 

3da58b4c-cdaf-4e3c-ac3c-ef0f55cb5f4b.jpeg

 

Talán senkinek nem kell bemutatnunk a hazai kávéházkultúra legismertebbjét és a modern cukrászművészet nagy innovátorát, az idén 164 éves Gerbeaud-t – ha mást nem, a nevét az egész ország ismeri. Tudtad például, hogy Kugler Henrik, az eredeti tulajdonos igazi úttörő volt a hazai cukrászatban? És azt, hogy több közkedvelt édességet is az ikonikus cukrászdának köszönhetünk, mint például a macskanyelv és a konyakos meggy? A 2010-ben bemutatott fiatalos és letisztult arculat és süteménykollekció népszerűsége a mai napig töretlen, melynek jeles képviselői még azóta is a Royal csokoládé vagy a Sósmogyoró-barack. A család fontossága mellett a hagyományok és az újítás is meghatározó alapkövei a legendás helynek. Az újdonság jelenleg az idei Gourmet fesztiválon debütált Gerbeaud kocka variációk  amit házhoz is szállítanak de a kávéházban is kóstólható tányárdesszertként fagylalttal.  Természetesen olyan klasszikusok mint a Dobos torta vagy az Esterházy és a Rákóczy túrós is megtalálható a kínálatukban a csomagolt termékek mellett, de a kávéházi fogások is nagyon népszerűek mint például saláták és smoothik, fagylaltkelyhek ezeket pedig imádják vendégek, amik házi készítésű, adalékanyag mentes fagyival készítenek! Ezt a csodát először a Gourmet-n lehet megkóstolni, a Gerbeaud-ban pedig június 14-től csábulhatunk el tőle.

Gerbeaud Café címe: 1051 Budapest, Vörösmarty tér 7-8. 

 

Pizza Me

 

f63bfab5-c1f6-4e25-9e15-05bbcf3d2b29.jpeg

 

A pizzát kis túlzással mindenki szereti. A Pizza Me a belváros majdnem minden pontján ott van és kínálja a legjobb szelet pizzákat a városban. Náluk mindenki megtalálja a kedvenc pizzáját, minden hozzávaló Olaszországból érkezik. Lehet húsos vagy éppen vegán, normál tésztás de akár teljes kiőrlésű is lehet. A hónap pizzáit pedig nem lehet kihagyni, ha éppen valami extrára vágynánk. Szóval mindenkinek ajánljuk, ha megéhezett, vagy a városban van és csak nézelődik, vagy ha megkívántál,egy szeletet Olaszországból.

Pizza Me címek: Ferenciek tere 2.  / Váci utca 86.  / Károly krt 4. 

komment
süti beállítások módosítása