10+3 Top hely Budapesten 2022 ősz

2022. november 19. 20:26 - GastroGuide

A világ folyton mozgásban van, változik – ez igaz a gasztronómiára és az éttermekre is. Különböző helyek zárnak be, újulnak meg, nyílnak újak. Így a mi kedvenceink is időről időre változnak, bár vannak kirobbanthatatlan kedvencek, most azonban elkalauzolunk benneteket a szerintünk aktuálisan legjobb budapesti helyekre.

 

Platz Budapest

 

 63f30a1d-5626-4f61-b8d4-c050b8ff41ae.jpeg

 

Nem véletlenül kerül fel újra és újra kedvenceink listájára a trendi és stílusos Platz. A szeretnivalóan színpompás szódásüvegek időről időre rabul ejtik a szívünket, az ételek szívmelengetőek, a fogadtatás kedves. És nem utolsó sorban még hollywoodi sztárokkal is összefuthatunk, ha épp nem köti le teljesen a figyelmünket a lenyűgöző kilátás a Bazilikára. Az őszi étlapról vitathatatlanul a kedvencünk a karamellizált körtesaláta, melyben a kecskesajt, a juharszirup, a rukkola, a céklalevél, a dió és a körte csodálatosan kellemes összhangot teremt a dijoni mustáros dresszinggel. Az évszak sztárja pedig a gomba, úgyhogy kihagyhatatlan az erdei gombakrémleves.

Cím: 1051 Budapest, Szent István tér 4-5.

 

 

Riso Ristorante & Terrace

 

 81f18673-73c0-451c-922a-0bb62d2f773c.jpeg

 

Igazi mediterrán örömöt varázsol a Várhegy tövébe a Riso, amiért biztosan érdemes felsétálni a Várnegyedbe. Nemcsak a déli tengerpartokat idéző ízekkel és hangulattal kecsegtetnek, de mindig kitalálnak valamit. Bajor sörfesztivált, Márton-napi libalakomát, pezsgőünnepet, vagy akár mexikói tüzes izzást varázsolnak a Budai Vár lábához. Házi tészták, ropogós olaszt pizzák csábítanak, de a mi kedvencünk jelenleg a citromfüves raguleves kókusztejjel forralva, grillezett rákkal, zöld kagylóval és roston sült csirkével. A ködös hétköznapokba visszacsempészhetünk valamit a nyárból ezzel a könnyed finomsággal, de érdemes belevetni magunkat az étlap rejtelmeibe.

Cím: 1012 Budapest, Lovas út 41.

 

 

Hugo's Mexican Kitchen  / új hely / 

 

 cc9ee253-8466-4688-ae32-18b7ea505e3a.jpeg

 

Sok jó mexikói étterem van a városban, de a nemrég nyílt helyen igyekeznek mégis egy kicsit másik oldaláról megmutatni ezt a világot. A Hugo’s nem egy éjszakai bár, nem gyorsétterem, de nem is egy szimpla beülős étterem, hanem valahol ezek közt félúton. Egy kellemes, jó hangulatú, laza, vidám atmoszférájú és kisugárzású hely, ahol és az elégedett vendégek nevetése visszhangzik a falakról és az ember szívesen tart születésnapi vacsorát, baráti összejövetelt.A tex-mex konyha kedvencei mind megtalálhatók, mint a taco, quesadilla, italok tekintetében viszont több tequila és sör is egyenesen Mexikóból érkezik.

Cím: 1056 Budapest, Molnár u. 26.

 

 

Á la Maison Grand

 

7fbf5ee4-c660-4cf3-ad4d-50b5f48d47ad.jpeg 

 

Evezzünk át egy kicsit a korai vizekre. A város egyik legstabilabb reggelizője, egyben a magyarországi brunch kultúrát megalapozó Á la Maison Grand nem maradhat le a listáról. A mai napig szívüket-lelküket beleteszik, sürgölődnek a vendégek körül, és odafigyelnek minden apró részletre: a hófehér abroszok, a levendulaillat, és a francia lankák könnyed eleganciája ölel körbe, míg elfogyasztjuk a mesés reggelinket. A hely kutyabarát, úgyhogy tényleg a legkényelmesebb otthonosságot tapasztalhatjuk. Próbáltuk kiemelni, melyik fogásért lenne érdemes betérni, de tényleg nem lehet választani (na jó, talán a libamáj benedictet csöndesen odasúgnánk azért).

Cím: 1052 Budapest, Szervita tér 3.

 

 

Leo Bistro

 

d30ee859-24c2-42c9-b401-1306d61899e4.jpeg

 

Az exkluzív tetőteraszáról híres Clark Ádám téri Leo bisztrókonyhája is megér egy misét. A páratlan kilátásán és a fantasztikus signature koktéljain túl az egyszerű, mégis frappáns ételek vonzzák be nemcsak a turistákat, hanem a helyi gasztronómia szerelmeseit is. Izgalmas kiállításokkal, exkluzív zenés estekkel és karitatív megmozdulásokkal is felhívják magukra a figyelmet. A nemzetközi konyha és a magyaros ételek egyértelmű és kissé sem túlgondolt találkozása vár itt, extra magas minőségben. Kell ennél több?

 

Cím: 1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.

 

 

Marischka

 

 8f3c5fe0-683f-4ea7-9808-a39b84c97315.jpeg

 

Egy szertelen, populáris, trendi, kutyabarát és laza loftétterem, ahol a dizájn, a zöldellő növények és a nagy terek is hozzájárulnak az élményhez. A hely fő építőeleme az egyensúly. Ezt mind az enteriőrben, mind pedig az ételekben is szem előtt tartják. Az a la carte kínálat szinte már a menzába hajlik, hiszen éppúgy megtalálható rajta egy jó kis főzelék, mint a rántott hús, emellett pedig a néhány naponta változó táblás ajánlatban megjelenő négy-öt fogás hozza a modernebb vonalat azoknak, akik egy merészebb ízvilág felé hajlanak. Mindezt tökéletes egyensúlyban és harmóniában álmodta meg a felsőkategóriás luxuskörnyezetből érkezett séf, aki rugalmasságával azonnal megértette az egyszerű és szerethető koncepciót. Mi pedig szeretjük is.

Cím: 1012 Budapest, Attila út 99.

 

 

Matild Café & Cabaret  / új hely / 

 

 73ec53a7-cef6-44f0-9c2b-a7eaa2f36d9c.jpeg

 

A revük csillogó világa, a bohém művészek kacagása és a füstös mulatók vidámsága éled újjá a legendás Matild kávéházban. 1901 óta szórakoztatják itt a nagyérdeműt, és ma is pont úgy néz ki, ahogy elképzeljük azt a helyet, aholnagy költőink mulattak, nevettek, írtak, ettek, ittak, sírtak. A hagyományos szecessziós kávéház nappal hívogató olívazöldben és aranyban tündököl, de amikor leszáll az éj, a falak közé beköltözik az elegancia, és az elbűvölő éjszakai élet. „Az volt a cél, hogy elhozzuk Budapestre a kulináris mennyország és a földi örömök tökéletes összeolvadását. A Matild Palotában mi a legjobbnál nem adjuk soha alább. Ezek lesznek Budapest legcsillogóbb, ugyanakkor legelegánsabb éjszakai előadásai. A hely újból Budapest előkelő, kifinomult és pezsgő szórakoztató központjává alakul. Az ételek is kifinomultak, de hagyományosak, néhány fogással belenyúlva a nemzetközi konyha finomságaiba is. Pazar estéket élvezhetünk itt, minden tekintetben.

 Cím: 1056 Budapest, Váci utca, 36.

 

 

Christies Urban Bistro

 

 e9ed32fb-8158-4ccb-ab3a-da19df8e3951.jpeg

 

Egy ici-pici, barátságos zug, mint egy puha menedék a nyüzsgő belvárosban, ahol kicsit meggyógyíthatjuk magunkat egy egész éjszakás buli után, feltöltődhetünk egy előttünk álló hosszú munkanapra, vagy élvezhetjük a magunk társaságát, persze a legfinomabb falatokkal. Egészen délutánig bruncholhatunk, ha esetleg éjszakai baglyok vagyunk, de nem szeretnénk lemondani a kiadós reggelikről, azon felül bisztrókínálat is várja a haspókokat. Szinte minden helyben készül és szeretnek kiadósat készíteni: nem spórolnak ki semmit a szendvicsekből vagy péksütikből, és itt ettük eddig az egyik legjobb a pastrami szendvicset.

Cím: 1077 Budapest, Király u. 53.

 

 

Babutzi  / új hely / 

 

 37a8de4b-0149-41b5-8206-756640fc6b43.jpeg

 

Noha még csak rövid ideje nyitott a Marischka kistestvére, nekünk máris a szívünkbe lopta magát a mellébeszélés nélküliségével, és azzal, hogy nem akarja másnak, különlegesebbnek mutatni magát, mint ami. Ahogy írtuk, a Babutzi a hétköznapi lét könnyed egyszerűségét hozza el nekünk a Városmajor utcába. Cuki, kedves, hétköznapi és laza, mint a gyerekkori barátunk a szomszédból, akivel együtt jártunk oviba is, és azóta is összejárunk. Könnyen fogyasztható, könnyen befogadható, könnyen szerethető hely, ahol gazdag reggelikkel, nem túlgondolt, de változatos ebédmenüvel és munka utáni koccintás mellé snackekkel várják a vendégeket. Kényelem, első osztályú minőségben.

Cím: 1122 Budapest, Városmajor utca 12.

 

 

Petrol Beer & Barbeque 

 

 59803288-3c0e-4768-a297-46d691384ee8.jpeg

 

Elég szokatlan marketing stratégiával indítottak a Petrolnál: készítettek egy Facebook-oldalt, de koncepcionálisan nem hirdették magukat sehol az első három hónapban, hanem hagyták, hogy szájról szájra terjedjen a hírük. Csak a közösségi médiában kommunikáltak, és így is egy stabil törzsközönséget sikerült kialakítaniuk már fél év után. Innen indult a hírnevük is, gyorsan megugrott a külföldi vendégek száma, sőt, két hónapja felkerültek a Trip Advisor első helyére Budapesten. Igaz, ez egy sűrűn változó raglista, de már ott vannak az élbolyban. Minden héten, hónapban vanvalami különleges eseményük, havonta egy vega bbq hetet például, vagy minden héten sörvacsorát, ami szinte szállóigévé vált – olyannyira, hogy szinte azonnal lefoglalnak minden asztalt, folyamatos telt házzal mennek. Ezeken a kötetlen, kellemes estéken egy-egy sörfőzdével összefogva találják ki a menüt és a hozzá illő söröket. A Statesof Petrol rendezvénysorozat is nagy népszerűségnek örvend, ahol a világ minden tájáról a regionális bbq ételeket, illetve a különböző amerikai állomokban jellemző bbq street foodokat mutatják be. Egy igazán organikusan fejlődő hellyé vált a Petrol, amit érdemes kipróbálni.

Cím: 1085 Budapest, József krt. 35.

 

Planet Sushi

 

4590b200-256e-4d56-bbab-9705635a7e4f.jpeg 

 

Legyen egy kis Távol-Kelet is a listán! A városban több helyen is beugorhatunk falatozni, ha ázsiai ételekre vágyunk, azon belül is a japán sushira. A sushi igencsak megosztó étel, valaki vagy imádja, vagy el sem tudja képzelni, hogy a szájába vegye (annak ellenére, hogy a közhiedelemmel ellentétben a nyers halas változat csak az egyik verziója, megannyi más formában is elkészíthető). Mindenesetre „nyugaton” is hatalmas népszerűségnek örvend, néhány év alatt meghódította a világot, így hazánkat is. A kreatív, szemet gyönyörködtető, friss és színes tányérok láttán még az is megkívánja, aki nem szereti. De persze nem csak sushit ehetünk, a japán konyha levesei, tésztái, salátái, falatkái is szerepelnek az étlapon. Akár az Alleeban, akár az Oktogonnál ülünk be egy egzotikus ebédre, vacsorára, biztosan nem csalódunk.

Cím: Allee Budapest 

 

 

Stelázsi Vendéglő

 

 97676138-974c-44c5-b250-829140a8da46.jpeg

 

Nem egészen ugyanaz, mintha hazamennénk, mert a mami rántott húsával nem akarok versenyezni, az külön kategória. De ha teszünk a jól ismert mellé még valami pluszt, vagy olyan házias ételeket kínálunk, amelyeket otthon macerás elkészíteni, azzal esetleg lépéselőnyhöz jutunk a mamához képest” – mondta Racsek Iván, a Stelázsi tulajdonosa egy korábbi cikkünkben. Ezzel pedig teljes mértékben lefedi a hely filozófiáját. Hagyományos, magyaros konyha, jól ismert ízek, egy kis csavarral, mert van, amit nem lehet utánozni. De a szeretet ugyanúgy benne van ezekben az ételekben is. A Stelázsi azoknak szól, akik szeretik a stabil, megbízható, fix ajánlatokat, de a havonta változó séf ajánlat folyton színesíti a kínálatot. A fent említett idézetre az egyik legjobb példa a séf ajánlatból állandó a la carte ajánlattá avanzsált rosékacsamellkáposztás rétessel, amit mascarponés meggymártással kínálnak, ez adja azt a már említett pluszt. Minket megvett kilóra, csak mondom.

Cím: 1036 Budapest, Nagyszombat utca 3.

 

 

Harapó Mókus Vendéglő

 

 eceae86e-0aa2-4402-a7f4-f1ef8fc91c4d.jpeg

 

A kedves név egy abszolút klasszikus ételeket kínáló, barátságos hangulatú családi vendéglőt takar. Bevallom, a név miatt mindenképpen kíváncsi voltam mindig is, hogy milyen hely lehet, és nem csalódtam. A kis pepita abrosz is visszaköszön a mostanra melegséget sugárzó, kicsit pubos, bisztrós hatású hely asztalain, de nem az a múlt évezredben, ragacsos asztalokkal a múltban ragadt kockás abroszos, kifőzde jellegű hely, ó, egy csöppet sem! A pandémia alatt karcsúsított „best of” étlapon 12-13 féle főétel és 4-5 séf ajánlata található, amely nagyjából havonta változik, a szezonális, tematikus hagyományokat szem előtt tartva.

Cím: 1032 Budapest, Zápor utca 69.

 

 

komment
Címkék: guides Etterem
süti beállítások módosítása