10+1 étterem, ha már túl vagy nyaraláson, de az ízeit még nem akarod elengedni Nem kell feltétlenül délre repülnöd ahhoz, hogy igazi mediterrán ételeket kóstolj – Budapest is tele van izgalmas lehetőségekkel! Sőt, itt az esély, hogy egy este alatt átélhesd a mediterrán térség ízvilágának teljes spektrumát. Olasz tészta, keleti mezze, spanyol tapas – mind, mind megtalálható a hazai éttermek között. Ne csak álmodozz a tengerparti vacsorákról, fedezd fel Budapest legjobb mediterrán helyeit, és tedd próbára az ízlelőbimbóidat!
Balagan
Budapest gasztronómiai életében új fejezet kezdődött, amikor a Mazel Tov csapata egy emelettel feljebb, egy új, izgalmas helyszínnel, a Balagannal bővítette a repertoárjukat. A Balagan – mely szó szerinti fordításban a „zűrzavar” izraeli argójában inkább „őrült jó buli”-t jelent – egy olyan különleges hely, ahol a közel-keleti ízek új értelmet nyernek. A menüben a kulináris élmények a koktélokhoz (is) igazodnak, minden falat valódi bombaként robban, legyen szó húsos vagy húsmentes fogásról. A fügés-gorgonzolás sült karfiol igazi ízorgia, de padlizsánsaláta izraeli megfelelője, a babaganoush mellett sem lehet párás tekintet nélkül elmenni. A húsos fogások között kiemelkedik az érlelt rib eye, amely szárított tojássárgájával (igen, jól olvastátok) és ceruzababbalkápráztatja el a vendégeket. A konyha szigorúan a szezonnak megfelelő alapanyagokkal dolgozik, a menüt hathetente frissítik, így a kreativitás folyamatosan érvényesülhet. Amiről még mindenképp szót kell ejtenünk, az a bár. Nyolc évig dolgoztam bartenderként, így civilben és munka miatt is megfordultam pár pultban, és őszintén azt gondolom, a Balagan-é jelenleg Budapest egyik legszebbje. Az italkínálat a klasszikus koktélokat egyedi, közel-keleti ízesítéssel újítja meg, például a szarvasgombás negroni vagy a frissítő caipirinha, a signature koktélok közül pedig nekem az „Éden” az abszolút kedvencem. Esténként élő DJ biztosítja a zenei aláfestést, így a Balagan tökéletes választás azok számára, akik a kozmopolita életérzést – vagy egy őrül jó bulit keresnek!
Cím: Akácfa utca 47, Erzsébetváros
Trattoria Pomo D’oro
Budapest egyik legautentikusabb és talán egyik legrégebbi olasz éttermét, azt gondolom senkinek
nem kell bemutatni. Giannni-nak és tulajdonosi körének hála az Arany János utca maga a
megelevenedett Itália. A főegységük mellett található egy igazi különlegességeket felvonultató
pizzázó, velük szemben egy bisztró-delikátesz, amellett pedig egy fagyizó. Minden adott tehát ahhoz,
hogy Európa legirigyeltebb országának utcácskájában érezzük magunkat. A Trattoria Pomo D’oro már
több, mint 20 éve gyűjti a törzsvendégeit abszolút töretlen népszerűséggel. Az alapanyagok
frissességére kiemelt hangsúlyt fektetnek legyen szó akár tengeri finomságokról, vagy a különleges
marhahúsokról (Fiorentina, Costa steakről). A süteményeknél is részletgazdag szakmaiság árulkodik,
hiszen még a babpiskótát is házilag készítik a Tiramisú variációkhoz. Az étlapjukon található 60-70
fogás főleg klasszikusokon alapszik, igényes kiegészítőkkel a jelen vendégelvárásokra hangolva . A
kéthavonta megújuló séfajánlat Rosario Simeoli jóvoltából pedig garantálja, hogy még a
legelőtétezettebb törzsvendégek is találjanak újdonságokat.
Annak ellenére, hogy itt aztán tényleg ki van zárva az az opció, hogy BÁRMIBEN is csalódjatok, de nekik talán a házi tészták a legnagyobb erősségük, így a helyetekben mindenképp azzal indítanék. Még a gasztronómiában kevésbé tapasztalt vendég számára is azonnal érződik, hogy ez bizony a minőség egy teljesen új foka. Tökéletes textúrájú ruganyos tészták, melyekhez nagy gonddal összeválogatott mártások és szószok társulnak, hiszen egyáltalán nem véletlenül találtak fel az olaszok olyan sokféle alakú, hosszúságú és vastagságú tésztát. Itt mindennek a legjavát találjátok, de előre szólok: aki itt egyszer belép, az onnantól törzsvendég lesz, mert lehetetlen nem visszatérni!
Cím: 1051 Budapest, Arany János utca 9.
Osteria Pomo D’oro
Születése 2014-re tehető, amikor is mindössze 20 fő befogadására alkalmas kis egység létrejött
D.O.C. Vino bar néven és sokan nem tudták, hogy szintén a cégcsoport tagja, így két évvel ezelőtt név
és koncepció váltáson esett át. Kapott egy mindennel felszerelt bisztrókonyhát, ami sokkal
kompaktabb, gyorsabban tálalható menüvel rendelkezik, mint a nagytestvére, ám ízben és
minőségben ugyanazt a szintet hozza. Úgy tapasztalták, hogy a borok mellett több termék
hazavitelére is lenne igény, így behelyeztek egy minden olasz finomsággal megpakolt hűtőpultot,
ahonnan egyaránt vihettek haza, sonkát, sajtot, szalámit, olívabogyót, illetve megtalálható még
benne egy delisarok is, amin pedig prémium minőségű száraztészták, szószok, ecetek, olajok
sorakoznak csak arra várva, hogy hazavigyétek az olasz életérzést. A vendégtér szintén bővült, már 40
fő tud leülni kényelmesen, pompás helyszín egy kevésbé ráérős ebédre, egy jó kávéra vagy
gőzkieresztős italozással egybekötött vacsorára. Az étlap bisztrókonyhához képest meglepően széles,
tele van olyan izgalmasabbnál izgalmasabb fogásokkal, mint a rántott olajbogyó borjúhússal töltve, a
fekete olívabogyós dödölle kecskesajthabbal, tökmaggal és szalonnával vagy a mozzarellás-kolbászos
krumplikrémes tészta. Világmegváltó beszélgetésekhez nincs jobb kísérő, mint a felvágott – és
sajtválogatások, ami egy-egy bruschettával, olívával kísérve számomra az abszolút verhetetlen esti
programot és vacsorát jelenti egyszerre. Koccanjanak a poharak és dőljetek hátra, mert itt tényleg azt
kapjátok, amiért az ember amúgy repülőre száll!
Cím: 1051 Budapest, Arany János utca 10.
A Byblos étterem, amely a libanoni konyha autentikus ízeit kínálja, igazi gasztronómiai oázis a belváros szívében. Valódikapu Libanon gazdag kultúrájába, ahol minden falat valódi élményt nyújt. A Byblos belső tere egyszerre modern és meghitt, ahol a tradicionális elemek keverednek a kortárs dizájnnal, létrehozva egy barátságos, mégis elegáns légkört. Az étterem kialakítása olyan, mint egy meleg, vendégszeretőközel-keleti otthon, ahol mindenki szívesen időz, akár egy gyors ebédre, akár egy hosszabb esti vacsorára érkezik. Az étlap az ottani konyha széles kínálatát tárja elénk, kezdve az elmaradhatatlan mezze tálakkal, amik tökéletesek az ízek és textúrák felfedezésére. A hummusz krémes, a mohamra füstös, míg a taboulé frissessége mindenkinek garantálja, hogy megtalálja a kedvencét. A mezze kínálat mellett a grilltálak is kiemelkedőek, ha nálunk jártok mindenképp próbáljatok ki valamilyen bárányból készült ételt, mely náluk többféle ikonikus fogás alapanyaga. A rengeteg ismeretlen kifejezés és elnevezés miatt egy percre se bátortalanodjatok el! Aszemélyzet szuperkedves, bármilyen kérdés esetén szívesen áll a rendelkezésetekre, legyen szó akár a hozzávalókról, akár az elkészítésről. Ha pedig bizonytalanok vagytok a rendelést illetően, forduljatok hozzájuk ajánlásért. A Byblos tökéletes helyszín azok számára, akik szeretnének egy kicsit elszakadni a mindennapi ételektől és valódi kísérletezésre vágynak.
Cím: 1052 Budapest, Semmelweis utca 1-3
Kiosk EGGcellence Grill Terrace
A Kiosk-ra nyitása óta büszke lehet Budapest, mind az ételek, mind az italok tekintetében. Számtalan elismerésben részesültek már, mégsem dőlnek hátra soha egy percre sem, folyamatosan képesek a megújulásra. Legújabb dobásuk az EGGcellence néven futó szeparált teraszuk, ami az arculatokat mindig is jellemző laza eleganciát képviseli, a fogásokért pedig Kaszás Kornél, Michelin-csillagos séf felelt. Az elképzelésük, miszerint a Duna-partra hozzák a tengerpartot, jelentem 100%-osan sikerült, az ételek és a megvalósítás tekintetében egyaránt. A két, kifejezetten ezt a teraszt szolgáló Big Green Egg-ben, olyan mediterrán nyaralásokat idéző fogások kapnak extra füstöt, mint a polip – ami egyenesen Olaszországból érkezik – az angus marhasteak, a veganyárs,de az arabok ikonikus padlizsánkrémjéhez is itt pirul meg a zöldség, amihez még egy kis kaffirlime is kerül. Amit még muszáj kiemelnem, hogy a városban minden bizonnyal ez az egyetlen hely, ahol EZER forintért cserébe ehettek osztrigát, így már csak emiatt is érdemes azonnal asztalt foglalni!Emellett külön szimpatikus volt, hogy olyan méltatlanul mellőzött alapanyagokhoz sem féltek hozzányúlni, mint a karalábé, amiből egy szuper friss, roppanós nyári saláta készült, a répa mellé pedig sárgabarackot és mandulát pakoltak, ami egy teljesen váratlan ízélmény. Az ételek megalkotásakor alapvetően arra törekedtek, hogy a ’sharing is caring’ szellemében az itt töltött idő valóban egy közösségi élmény legyen. Aki tartalmasabb ételre vágyik, annak mindenképp a pizzát ajánlom, főleg, mert olyan szemérmetlen dolgokat művelnek, hogy sárgadinnyét tesznek a mortadella mellé, amit még pisztáciával is megszórnak…kihagyhatatlan!Ha nincs időtök órákon át üldögélni akkor is tökéletes választás egy gyors cath up-ra a barátokkal, hiszen a grillben minden pillanatok alatt elkészül, mindehhez pedig isteni buborékokat és borokat kínálnak, így az itallapot is érdemes alaposan szemügyre venni.
Cím: 1052 Budapest, Március 15. tér 4
A Jouri tavaly robbant be a belvárosi gasztrotérképre, a helyiek pedig azonnal szívükbe fogadták őket. Ez nem csupán egy étterem, hanem egy ízig-vérig autentikus kulináris kaland, amely egyedülállómódon képviseli a marokkói konyhát Budapesten. Amikor betoppansz, az elegáns, de nem túl harsány enteriőrnek köszönhetően azonnal Marokkóban találod magad. Itt nincs feszengés; csak értő, kedves és közvetlen kiszolgálás. Az ételekhez a legtöbb hozzávaló, fűszer és olaj közvetlenül Marokkóból vagy a közel-keletről érkezik, hogy valóban olyanok legyenek, mintha éppen egy óvárosi bazársoronkészültek volna. A konyhát egy marokkói főszakács és sous chef irányítja, így az autentikus ízélmény garantált. Itt is nagy hangsúlyt fektetnek a megosztás örömére: a mezzék már csak méretükből adódóan is arra lettekkitalálva, hogy minél többen tudjátok együtt élvezni a különböző ízeket. Akinek volt már szerencséje hozzájuk, az se tegye őket parkolópályára, ugyanis nyári étlapjuk rengeteg új, izgalmas fogást tartogat! Többféle új shawarma, saláta, hideg és meleg mezze várja, hogy felfedezzétek. Az új szezonnal pedig a legnagyobb örömünkre megnyílt a grillrészleg.Ennek következtében többféle füstös nyársétel is helyet kapott a menün, melyek közül legalább egy bárányosat muszáj kipróbálnotok. Velük kapcsolatban külön jó tudni, hogy hétköznap eszméletlen ebédmenüvel kényeztetik az arra járókat, melyek között vegyesen vannak húsos és vega fogások is. Nem mellesleg a vegetáriánusok számára (is) ez a hely igazi, soha meg nem unható mekka! Olyan szín és ízkavalkád van minden egyes tányéron, hogy még a legelkötelezetebb húsimádok is bele fognak csipegetni a tányérodba – ezt tapasztalatból mondom. Ha valami igazán tradicionális ételt próbálnátok, akkor mindenképp a tagine-ban készült ételek közül szemezgessetek, melyek közt szintén találtok húsos, mentes és halas kreációkat. Ha nyitottak vagytok az új ízekre, és szeretnétek kipróbálni valami igazán különlegeset, a Jouri az a hely, ahol mindenképp érdemes meállni!
Cím: Semmelweis u 4., Budapest
Il Treno
Bár már csak a munkámból adódóan sem igazán hiszek a franchise-okban, azért hazudnék, ha azt mondanám, hogy egy rohangálással teli napon ne ugranék be én is valami gyors, de megbízható lánc egységébe. Ezek közé tartozik az Il Treno is 30 éve stabilan, hiszen a legtöbb franchise-al ellentétben minőségi alapanyagokból készült ételekkel dolgoznak, ráadásul nagyon gyorsan. Pizzáik egytől egyik kézzel nyújtottak, a grillételeik pedig percek alatt sülnek tökéletesre. A csirkeételek szerelmeseinek igazi paradicsom, hiszen rengeteg változatban dolgoznak vele, így a kevésbé kísérletező vendégeknek is szuper alternatíva. A trendekre reagálva több vegán és vegetáriánus opció is található az étlapjukon, szóval tényleg mindenkire megtalálhatja náluk a villájára valót. Nem mellesleg pedig ár-érték arányban is megbízhatóak, ami lássuk be, a hazai helyzetet figyelembe véve, szintén nem egy utolsó szempont. A rajongók nagy örömére az Il Treno most esik át egy komoly átalakuláson!
Ristorante Impasto
Ez az étterem kicsit kívül esik a belvárostól, de a 4-6-os villamosmegálló közelsége miatt könnyen megközelíthető, szóval mindenképp tegyetek vele egy próbát. Azok számára, akik a környéken laknak, az egyik legbiztosabb törzshely, hiszen mindig minőségi nápolyi pizzát és a kerület legjobb fagyiját kínálják. Az olasz tulajdonos, Renato Barile aki Olaszországban sajátította el a fagylalt- és pizzakészítés fortélyait, és séfje, Horváth Bécil, aki a Ritz Hotelben szerzett tapasztalatokat, együttes erővel hozzák közelebb a vendégekhez Itália kevésbé ismert ízeit. A Ristorante Impasto kínálatában jelenleg nem kevesebb, mint 21! féle nápolyi stílusú pizza található, amelyek tökéletes tésztával és autentikus feltétekkel készülnek. Hamarosan pedig étlapjukra tűzik új, Forest nevet viselő pizzájukat is, mely a Facebook-oldalunkon megjelent közösségi játék eredményeként született. A pizza tésztája könnyű és levegős, a feltétek pedig egyszerűek, de kiváló minőségűek, hűen az olasz hagyományokhoz. Emellett az étterem olyan bisztró ételekkel is várja vendégeit, amelyek Olaszországban igen népszerűek, ám itthon kevésbé elterjedt fogások, így, ha többre vagytok kíváncsiak, mint egy jól elkészített lasagna vagy carbonara, foglaljatok asztalt, minél hamarabb!
Cím: 1095 Budapest, Mester utca 38.
Ciuri Ciuri Bistro
Budapesten a Máriaremetei út 116. szám alatt található a Ciuri-Ciuri Bistro, amely 2023 októberében nyitott. Az étterem a híres dél-olasz dalról kapta a nevét, és egy igazi szicíliai trattoria hangulatát hozza el. A "ciuri" olaszul virágot jelent, ami az étterem logójában és belső terében is megjelenik. A bistro pékségként, csemegeboltként, kávézóként és étteremként működik. A kávé 80%-ban arabica és 20%-ban robusta keverék, amely tökéletes crema-t biztosít. Az étlapon szicíliai különlegességek és klasszikus olasz ételek találhatók: parmigiana di melanzane (ami egy paradicsomos-fűszeres sült padlizsán), arancini (sáfrányos rizzsel készült gombóc, amely különböző töltelékekkel készül és a végén kisütik), tejszín nélküli carbonara, szicíliai paradicsomos tészta szardellával és kapribogyóval, valamint pasta alla Norma sült padlizsánnal és ricotta salátával. A pizzák fantasztikusak, a tésztájuk az olasz tulajdonos titkos családi receptje alapján készül, és a tulajdonos workshopokat is tart a pizza sütéséről. A desszertek között helyben készült cannoli, tiramisu, panna cotta és rum baba is szerepel. A nyári időszakban a terasz ideális családi eseményekhez és partikhoz, ahol a hamisítatlan olasz ízeket élvezhetik a vendégeket és proseccoval, olasz borokkal és jéghideg csapolt Peronival olthatják a szomjukat. A Ciuri-Ciuri Bistro a szicíliai életérzést hozza el Buda kertvárosi részébe, kompromisszumok nélkül.
cím: Budapest, Máriaremetei út 116.
Riso Ristorante and Terrace
Ha a Budai Várnegyedbe sétálva megéheznél, keresve sem találhatnál náluk hangulatosabb teraszt a hűsülésre, mint a Riso Ristorante, ahol a finom ételeket mellett egy igazi mediterrán élményt is átélhetsz. Az étterem célja, hogy a helyiek és a turisták egyaránt otthon érezzék magukat, és élvezhessék az olasz konyha legjavát. Kínálata olaszos, mediterrán ízekkel van tele: pizzák, különféle tészták, rizottók, húsok és halak várják az éhes vendégeket, de aki egy jó bácskait enne, az sem fog csalódni. A hely nevéből adódóan rizottóban nagyon erősek, így első látogatás alkalmával ez a tutibiztos választás, mert nem kétséges, hogy egy könnyű, krémes, ízgazdag fogásban lesz majd részetek, ami ebben a tikkasztó hőségben parádésválasztás. A terasz pedig igazi ékszerdoboz: zöldellő környezet, játszótér a gyerekeknek, és árnyékos, nyugodt helyek a felnőtteknek. A családias légkörben mindenki jól érzi magát, legyen szó egy meghitt családi ebédről, egy romantikus randiról vagy egy vidám baráti tésztavacsoráról. A tavaszi-nyári és az őszi-téli szezonális menük mellett a séf ajánlatai is gyakran változnak, így mindig találunk valami újat és izgalmasat az étlapon. A törzsvendégek kedvencei azonban állandóak, ilyenek például a kacsahúsos ételek, valamint a házi tészták, amelyek bármely olaszországiétteremmel felveszi a versenyt. Csak egy ital? Akkor is jó helyen jártok, főleg, mert kapható náluk Limonchello Spritz, amibe én a legutóbbi, Arberobelloban tett nyaralásom alkalmában teljesen beleszerettem és azóta is az első, amit megnézek a koktéllapon. Kellemesen citrusos, frissítő és nem túl erős koktél, csak ajánlani tudom!
Cím: 1012 Budapest, Lovas út 41.
Contrast Bistro - Zalaegerszeg
A Balatontól nem messze, Zalaegerszegen található Contrast Bistro a mediterrán és street food ételek fellegvára, ahol garantáltan a legjobb garnélát fogyaszthatod. Az egykor koktélbárként induló hely mára reggelizőként, kávézóként, desszertezőként és koktélozóként is működik, így bármelyik napszakban betérve garantáltan nem távozol éhesen vagy szomjasan. A napot friss péksüteményekkel, villásreggelivel és különféle kávékkal indíthatod, majd business menüvel folytathatod, amely 11 és 15 óra között kedvezményes áron érhető el. Az étlap mediterrán és street food ételeket kínál, de modern bisztrófogásokkal is találkozhatsz. Nyáron különösen népszerűek a saláták és a tenger gyümölcsei – a fokhagymás garnélát konfitált fokhagymás pirítóssal mindenképpen érdemes kipróbálni. A Contrast Bistro italkínálata is kiemelkedő. A tulajdonos, aki számos bartending díjat nyert, 2008-ban Bacardi különdíjas koktélt alkotott, a "Sambucus"-t, amely a mai napig az itallap sztárja. Az étlap évente frissül, míg a havi ajánlatokban szezonális ételek szerepelnek, helyi kistermelők alapanyagaiból. A bistro tökéletes választás családi eseményekre, születésnapokra és kisebb esküvőkre is, hiszen első és hátsó terasza, valamint különterme egyaránt különleges atmoszférát biztosít. 2021-ben a helyiek az év legkedveltebb vendéglátóhelyének választották, ami nem is csoda, hiszen a Contrastban mindenki otthon érezheti magát, kedves és profi kiszolgálás mellett.
Cím: Kisfaludy utca 7-11, Zalaegerszeg