Mr. Masala

2018. április 03. 19:08 - GastroGuide

Tudtátok, hogy Magyarországon van az egyik legjobb indiai catering cég?
Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy világsztárok, indiai filmes ikonok, és még maga az indiai miniszter is őket kéri fel, már akkor elmondtuk, hogy valamit nagyon jól csinálnak. Kevesen hallottak még róluk a szakmán kívül, ezért úgy gondoltuk, érdemes jobban megismertetni őket a nagyközönséggel. De semmi nem olyan könnyű, mint ahogy látszik, hosszú út vezetett idáig.

img_9161.JPG


A tulajdonos, Mr. Masala 1992-ben érkezett látogatóba Magyarországra, és mivel szépnek találta országunkat, és később több szál is kezdte idekötni, letelepedett. Persze, a vendéglátás nem egyből jött, eleinte teljesen mással fogalakozott. Ruha és ajándéktárgy kereskedéssel kezdte, de mindig problémát okozott neki, ha jó hazait szeretett volna elfogyasztani. Többször is rendelt étteremből, de ha nagyobb létszámra kellett volna étel, soha nem találta meg a minőségben, és árban legalkalmasabb megoldást. Így kezdett el azon gondolkodni, miért ne ő maga oldaná meg ezt a dogot. Egy olyan rést fedezett fel a magyarországi vendéglátás palettáján, amit igazán senki nem töltött be, hiszen autentikusan indiait főzni nem is olyan egyszerű. Egy kis büfével kezdte, amit igazából nem is ő indított el, csak oda járt enni, viszont a tulajdonos állandóan őt kérdezte, miért nem megy a hely. Ez addig fokozódott, míg végül átvette a helyet. A 10 ültethető fő nyilván gazdasági szempontból nézve nem volt egy nagy főnyeremény, hiszen miután elkezdték azokat a ténylegesen indiai ételeket készíteni, mik a hazájukra jellemzőek, szűkös lett a hely: pár hónap alatt kinőtték a büfé.

img_9162.JPG


Ekkor jött újra elő az ötlet: ha már fogadni nem tud elég vendéget, mivel nem férnek el, miért ne menne ő ki az ételekkel? Teljesen kézenfekvő megoldás volt, hiszen a konyhai kapacitás bőven megvolt erre. Ezért tudatosan elkezdte azt a marketinget: Ha hozzám nem tudsz jönni, én tudok hozzád menni. Hívd magadhoz a vendégeket, és én elintézem a vendéglátást, mondta barátainak és az érdeklődőknek. Az büfébe is sokan szerettek volna asztalt foglalni egy-egy szülinapra, vagy baráti összejövetelre, minek a vége az lett, hogy házhoz vitték az éttermi szolgáltatásukat. Egyre jobban tetszett mindenkinek, hogy házhoz jön az étel a kiszolgálással együtt, és még árban is jóval kedvezőbben megoldható, mintha étterembe tenné ugyanezt. Beindult a catering! Az első ilyen kiszállás után tulajdonképpen szájról szájra terjedt a hír, hogy bizony van Budapesten egy autentikus ízeket produkáló indiai catering cég. Egyre másra jöttek a felkérések, és az indiai nagykövetség is felkereste őket.

img_9166.JPG


A legnagyobb áttörést és ismertséget az hozta, mikor érkezett egy felkérés Bollywoodból. Bollywood a bombayi filmgyártás elhíresült megnevezése. Nálunk, Európában nem annyira ismert, viszont a világ filmtermésének jelentős része itt kerül ki a stúdiókból. Érdekessége, hogy több film készül ezektől a gyártóktól, mint Hollywoodból. Az indiai filmek jellegzetessége, hogy főleg zenés, táncos, érdekes koreográfiákkal megkomponált művek, leginkább a régi musicalekre lehet hasonlítani a stílust. Ez azért fontos a catering szempontjából, mert az ottani sztárok óriási ismertségnek örvendenek, és egész Ázsia követi pályájukat - egy indiai embernek Bollywood nagyon nagy dolognak számít. Így aztán, mikor 2015-ben az első budapesti film készítésénél a teljes stáb ellátását, a sztárok étkezését, az egész film elkészítését, és az ott megjelenített ételeket is ők adták, gyorsan híre ment a létezésüknek. Azóta három filmben is közreműködtek, és ez addig fejlődött, míg egy Ausztriában forgatott Bollywoodi filmhez is őket kérték fel cateringre, mivel az általuk prezentált autentikus ételeket egyszerűen rajtuk kívül nem tudják igazán elkészíteni. Persze ehhez komoly háttér, eszköztár, és felkészült emberanyag is hozzájárul. A mai napra olyan híresek lettek az indiai catering terén, hogy csakis őket hívják mind hazánkban, mind pedig lassan Európa-szerte.
A mai napra Budapest szállodái, és utazási irodái is felfedezték őket, hiszen egy szálloda konyhája bár fel van készülve sok mindenre, igazán autentikusat nem tudnak készíteni. Egyszerűen ehhez a stílushoz nem elegek az ázsiai fűszerek, alapanyagok, hanem indiai szív, és indiai kéz kell, hogy az étel a hazai ízeket hozza. Sikerük titka pontosan ez! Mostanra már az éttermet csak bázisként használják, ugyan fogadnak vendégeket és lehet igazán jót enni, de a catering szolgáltatás, és a felkérések mellett már nem jut rá annyi idő.

img_9165.JPG


Mr. Masala az indiai catering területén immáron sztár lett. Új lendülettel indult a következő évnek: szándékban áll több kisebb büfét nyitni, és elárulta nekünk, nemrég nyitott egy önkiszolgáló éttermet. All you can fit kifejezést használta – tele tányér étterem, ami azt jelenti, hogy ez első indiai hely, ahol annyit szedsz, amennyit akarsz, és mindig ugyanannyit fizetsz. Jó magyar szokás szerint itt aztán a tányér púpozható!
A Made in Masala-ban a későbbiek folyamán főzőkurzusokat is szándékozik indítani, ezért a konyha kialakítását már ennek tükrében végezték. Náluk tehát minden az indiai ételekről szól, és ténylegesen építik a magyarországi-indiai kultúra gasztronómiáját.


Ha tényleg igazán jó indiait szeretne valaki enni, keresse Mr. Masalát!

Facebook: https://www.facebook.com/masalamarket

komment
Címkék: Gastrospots
süti beállítások módosítása