Újranyitás után a csúcséttermek közé került!

2022. március 13. 08:57 - GastroGuide

 A Zeya Restaurant minden ízében, a szó minden értelmében kiválóságot kínál. A fine dining étterem rögtön két degusztációs menüvel csábítja és kábítja vendégeit, melyek amellett, hogy gyönyörűek és ínycsiklandóak, kuriózumszámba is mennek.

 0f75d6a7-9857-449b-b32f-9e15a36739da.jpeg

 

Rögtön az elnevezések is árulkodóak és sokatmondóak: a tízfogásos Extázis és a nyolcfogásos Eufória degusztációs menü egyaránt komplex és játékos, melyek teljes mértékben eltérnek egymástól, nincs átfedés a tételeik között. A kiemelkedő tehetségű séf nem szégyenlősködött, vannak merészebb, iránymutató ételek, sőt, olyan kunszt is, amivel máshol nem lehet találkozni egész Budapesten – ilyen például, hogy a vendég asztalánál készítik a fagylaltot. De vannak más, meglepetés showelemek is a menüben.

S ha már édesség, vágjunk is a dolgok közepébe. Természetesen a desszerteket is helyben készítik, ésa menükben inkább az érdekesebb tételeket kóstolhatjuk meg.Az Extázisé a „Hamupipőke” nevet viseli és egy sütőtök-túró-homoktövis-joghurt desszert, az Eufória menü pedig az „Aki bújt, aki nem” névre hallgató bergámiás-fehércsokis-csicsókás nyalánksággal kényeztet.

 b08976b5-04a4-4549-b3dc-a4ba7b39aa2d.jpeg

 

Szájat és szemet gyönyörködtető

Az már első pillantásra lászik, hogy nemcsak a laikus szemnek, hanem szakmailag is igen komoly menüt raktak össze. Méghozzá olyan precízen, hogy valóban mindegyik fogás tekinthető egy-egy apró, ehető műalkotásnak. A lazac gravlax például káprázatos színeivel, a kaviár gyöngyöző textúrájával egy varázslatos korallzátonyt idéz a tányérunkra. Különleges, látványos alapanyagokból készül a marha & szarvas tatár. A marinált zöldségekkel, dehidratált tojássárgájával, és szarvasgombával tálalt csemegeegy színpompás erdei tisztás illatait és aromáit tárja elénk.Kozmopolita életérzést és nem mindennapi élményt nyújt a bárányfartő, melyet cékla, vanília, gyöngyhagyma, mustármag és kávé tesz egzotikus ízkavalkáddá. Miden falattal ínyencséget, egyediséget és kifinomultságot kóstolhatunk, bármelyik étellel is kényeztetjük ízlelőbimbóinkat.

De bármelyik degusztációt is választjuk, átfogó képet kaphatunk az étteremről, és Csik Gábor séf lehengerlő kreativitásáról és tudásáról. Amiben jó, azt itt megmutatja, nem is akárhogyan. Sőt, ha a vendég úgy kívánja, és nyitott rá, a felszolgáláskor elmondott alapinformációk mellett ki is megy az asztalához részletesebben beavatva a lenyűgöző ételek titkaiba. Hovatovább, azt is megtudtuk, hogy volt olyan vendég, aki receptet kért és szó nélkül megkapta.

A tavaly júniusban újranyitott étterem lenyűgöző ízutazást, kulináris élményt kínál, melyet igyekeznek interaktívvá tenni, hogy sem mentálisan, sem „gyomorilag” ne legyen megterhelő. Egy biztos, nem fogja megfeküdni a gyomrunkat, dacára annak, hogy a felszolgált étel mennyisége nem kevés. Ha kétfalatos fogásokra számítunk, csalódnunk kell: aki éhesen érkezik, az elégedetten és jóllakottan fog távozni.

 c700e6c8-ecf3-49df-b514-6e438febfda1.jpeg

 

Tudatosság, körültekintés

Rendkívüli tudatosság eredménye az is, hogy minden fogásukban van egy olyan kis csavar, újdonság, amitől az különlegessé válik.

Ugyancsak alapos körültekintéssel választották a menükhöz illő borpárt is, amely hosszantartó kóstolások és válogatás eredménye, hogy minél több ízlést tükrözve találják meg a tökéletes italt. Itt a bor emeli ki az ételt, nem pedig fordítva.Kifejezetten törekednek rá, hogy magyar kispincészetekboraikerüljenek terítékre, a magyar alapanyagok mellé. Ha minden igaz, ezt az idén saját pálinkával és ginnel fejelik meg, hogy italok tekintetében is igazi exkluzivitást nyújthassanak.

Nemcsak a két csodás menü, a rövid, ámde átfogó a la carte étlap is csupa olyan ételt tartalmaz, amiben mindenki találja az ínyérevalót. A kínálat pedig a hazaiak mellett a külföldi vendégeket is célirányosan csalogatja, sokan vannak, akik nem csak betévednek, hanem tudatosan keresik a Zeyát, köszönhetően az internetnek és a jó véleményeknek. Ráadásul az alig több mint fél év alatt, mióta az új koncepció kibontakozott, jelentős hazai törzsvendégkör is kialakult, akik építő jellegű kritikákat is megfogalmaznak már. Ezért is érdemes az interneten előre asztalt foglalni.

 

dacf760d-06dd-4bf1-a487-45ce8892ee21.jpeg 

 

Fotók: Kaunitz Tamás

Zeya Restaurant címe: 1051 Budapest, Sas utca 4. 

komment
süti beállítások módosítása