5 ázsiai étterem, amit ki kell próbálnod

2023. április 30. 15:36 - GastroGuide

Talán már nincs olyan konyha, amely ne képviseltetné magát meseszép fővárosunkban, ázsiai éttermekkel pedig különösen el vagyunk kényeztetve. Most sorra vettük a kedvenceinket, amik között van japán, vietnami, thai, fúziós és klasszikus konyhával hódító egyaránt.

Sushi Sei

Az Óbuda szívében található étterem két dolognak köszönheti töretlen népszerűségét. Az egyik a főszakácsuk, Seiichi Kusumoto, aki több, mint 20 éve a legnagyobb alázattal és megkérdőjelezhetetlen tudással vezeti az éttermet. A másik pedig az alapanyagok minőségére és az autentikus fogásokra fordított egészen kivételes odafigyelés. A Sushi Sei elsősorban a Japánban található, Oszaka gasztronómiáját kívánja bemutatni, mégpedig a lehető legautentikusabb módon. Ebben Kusumoto san segítségére van Kurkó Zsolt aki az étterem melegkonyháját vezeti. Törzsvendégeik nagy része ázsiai, köztük a japán nagykövetség tagjai is gyakori látogatók, aminél nagyobb elismerés, aligha létezik. Étlapjukon egyaránt találtok sushikat, leveseket, salátákat, bento boxokat és klasszikus főételeket is, így biztos, hogy mindenki megtalálhatja a leginkább kedvére valót. Bármire is esik a választásotok, biztosan nem fogtok csalódni, de ha rám hallgattok, itt a sushi az, amit egyszerűen muszáj megkóstolnotok. A friss halak nagyrészét a budaörsi halpiacról szerzik, a szójaszószt pedig házilag ízesítik. Én havonta egyszer biztos, hogy eszem sushit, de ilyen jó minőségű lazaccal és tonhallal már régen találkoztam. A leveseikben pedig gyakorta jelenik meg az umami, vagyis az ötödik íz, amiért szerintem mindenképp érdemes ide látogatnotok. Messze vannak? Nem akadály! Nyitásuk óta saját futárral dolgoznak, így, ha szeretnéd, az ajtódig viszik Oszaka ízeit!

Cím: 1036 Budapest Bécsi út 58.

99808f20-eaf3-4121-ae78-ff66e766e895.jpeg

 

Hanoi Xua

A kilencedik kerület nem épp legfelkapottabb részén található a Hanoi Xua, így talán kevésbé ismert, pedig abszolút megérdemli az ismertséget. A vietnámi tulajdonos sok évvel ezelőtt érkezett Budapestre tanulni, az étterem pedig egy szerelemprojekt volt számára. A konyha dolgozói egytől egyig vietnámiak, így a tradicionális ízek garantáltak. Az étkészlet, a bútorok, a kávéörlemény és az alapanyagok nagyrésze szintén Vietnámból érkezik, hiába kapni itthon is a legtöbb fűszert, a tulajdonos szerint nem lesz ugyanolyan a végeredmény. Az étlapjuk nyitás óta viszonylag változatlan, így aki szereti a „szokásosat” rendelni, annak itt a helye. Ami talán a legszuperebb a Hanoi-ban, hogy olyan dolgokon sem spórolják meg a munkát, amin éppenséggel lehetne. A tofutól kezdve a mogyorószószón át mindent maguk készítenek, még a babcsírát is helyben nevelik, ami meg is érződik az ízeken. Számomra különösen jó élmény volt az itteni tofu felhasználásával készült chilis-citromfüves fogásuk. Míg a bolti tofu – legyen az bármilyen jó minőségű, inkább tömör, addig ez inkább szivacsos állagú, ami azért is klassz, mert így magába tudja szívni a szaftot, ami aztán valósággal szétrobban a szádban. Ez az étel egyébként közepesen csípős, így aki kedveli a pikáns ízeket, de nem feketöves, az is szeretni fogja. A vendégek nagy kedvencei közé tartozik a csirkés tészta, a fokhagymás marhaleves, valamint a panírozott kacsamell, amit itt egészen különleges módon készítenek el, így aki szereti ezt a húst, ne is gondolkodjon a választáson! A különböző tekercsek szintén húzóételnek számítanak, a tavaszi tekercs brutálisan ropogós, míg a nyári tekercs a benne található perillának köszönhetően annyira friss és üde, mintha csak beleharapnál a nyárba. Innen pedig akkor sem távozol éhesen, ha „csak” egy levest kérsz, ugyanis a kis adag 7-8 deci a nagy pedig majdnem másfél liter! Ha eddig nem ismertétek ezt a helyet, azt ajánlom tegyétek fel a térképre, mert érdemes.

Cím: 1096 Budapest Ernő utca 30-34

752db37e-301a-40d1-af13-9bcc09a2030e.jpeg

 Japanika

A Bazilika közvetlen szomszédságában lévő étterem már 7 éve atombiztos pont a városban. Sikerük titka többek között abban rejlik, hogy mindig képesek megújulni, folyamatosan figyelik a trendeket és igyekeznek azt a saját képükre formálni. Egyik legvonzóbb tulajdonságuk – természetesen az isteni ételek mellett - talán mégis az, ahogy itt vendégként érzi magát az ember. Az elsők között szerették volna közel hozni a japán kultúrát az „átlag emberhez”, úgy, hogy senki ne érezze magát feszélyezve, ha esetleg nem tud valamit. A felszolgálók egytől egyik nagyon közvetlen, szuperkedves fiatalok, akik valóban értik a nagybetűs vendéglátás fontosságát. Mi sem bizonyítja ez jobban, mint hogy a vendégkörük 85%-a a hazai törzsvendégekből áll, akik nagyrészével szinte már baráti viszony alakult ki. Ami velük kapcsolatban még mindenképp kiemelendő, hogy náluk teljesen egyedülálló módon te is összerakhatod a sushidat! Vagyis, ha valami olyat szeretnél, amihez rendelkezésre áll az alapanyag, ám az étlapon nem szerepel, boldogan elkészítik neked. A sushi mellett azonban rendkívül sokszínű az étlap, így a levesektől kezdve, a grillételeken át bowl-ig minden van, így ezt a helyet megunni gyakorlatilag képtelenség. Szintén nagy vonzerejük a szezonálisan változó koktéllap, amire legalább akkora figyelmet fordítanak, mint az ételekre. Akár egy stresszes szerdán térnél be hozzájuk egy kis dopaminért, akár szombati alapozásról van szó, innen biztosan jó hangulatban távozol!

Cím: 1051 Budapest, Szent István tér 11.

fedc5e0b-2d9a-49b6-9ccb-a06c1f9dba7a.jpeg

Costes Iazakaya

A nemrégiben nyílt belvárosi étterem a Costes-csoport legújabb szerelemgyereke, mely a korábbi egységeivel ellentétben egy jóval lazább célcsoportot szólít meg. Az étterem berendezése nekem nagyon tetszik, különösen a falakat borító, kézzel készült japán öngyújtók és a tulajdonos magángyűjteményéből származó festmények nyűgöztek le. A magukat kortárs ázsiai fine bisztróként aposztrofáló étteremben egyszerre kóstolhatsz autentikus fogásokat és parádés fúziós ételeket. Az étlapot is ennek a megfelelően, a mostanában egyre divatosabb sharing koncepció mentén alakították ki, így egyféle választott étel helyett egymáson átnyúlkálva tesztelhetitek a legszimpatikusabb ételeket. A közönségkedvencek közül mindenképp érdemes megkóstolni a burrata kimchit, és a pad thait, a húsimádók pedig az abszolút prémium minőséget képviselő wagyu steakek közül válogathatnak, melyhez a húst egy chile-i farmról szerzik be. Aki a pezsgő budapesti éjszaka első állomásaként látogatna ide, annak szuper hírünk van ugyanis, a letisztult highballkoktélok mellett a város legszélesebb szakéválasztékával büszkélkedhetnek. Ne legyetek restek hát a bárhoz kérni a foglalást, ahol 2-3 előétel társaságában élhetitek át a hamisíthatatlan Izakya – élményt! Ha bővebben szeretnétek olvasni róluk és az ételekről, itt találjátok a teljes egészében róluk szóló anyagunkat.

Cím: 1051 Budapest, Október 6. utca 8.

dd5a682b-8124-43b1-bdb7-9ccd7f663f4c.jpeg

 

 Q

Végül, ám a legkevésbé sem utolsó sorban az én egyik személyes kedvencem, az Arany János utcában található QUÍ, ahol elsősorban a thai konyha remekei kerülnek tányérra. A tulajdonosi kör szintén régi motorosnak számít a minőségi ázsiai vendéglátás területén, ugyanis nekik köszönhetjük a Gozsdu udvar egyik legjobbját, a SAO-t, valamint az újlipóti KHAN-t. A hihetetlenül részletgazdag és fantasztikus ízléssel megálmodott étterem legizgalmasabb pontjai a bár felett látható, hatalmas, mongol szerzetes által felszentelt oltár, az egyik tulajdonos által gyűjtött, vitrinekben kiállított kerámia állatok és a balkon, amit egy halálra ítél kolostorból mentettek át. Ez az étterem tehát minden centijén mesél vagy megemlékezik valamiről, így aztán itt valódi utazásban lehet részünk. Az étlap 3 évvel ezelőtti nyitásuk óta nagyjából változatlan, viszont rendkívül széles, így húsevők, vegák és vegánok is találnak majd kedvükre valót. Bár én szerintem sose tudnék ráunni erre a helyre, a téli időszakban különösen érdemes ide látogatni, mert a leveseik egytől-egyig zseniálisak, de a sült batyuk és a curryk is megérnek egy misét. Nekem örök kedvencem a vega tom yum és a zöld seafood curry, de van olyan barátom, aki a marha hátszínnel, ananásszal és kesudióval turbózott, wokban készült Med Ma Moung-ra esküszik. Bármire is essen a választás, ez az a hely, amit, ha egyszer kipróbálsz, tuti biztos, hogy törzsvendég leszel.

Cím: 1051 Budapest, Arany János utca 13.

40c1a1e1-be96-4a0e-8145-e0f63c0ffbbd.jpeg

Szerző: Bercely Judit

komment
Címkék: guide Etterem
süti beállítások módosítása