10 legígéretesebb hely 2023-ból

2024. március 14. 07:32 - GastroGuide

Egyszerűen nem fogyunk ki a toplista ötletekből, így ezúttal azokat a helyeket gyűjtöttük össze, amik szerintünk tavaly a legjobban teljesítettek. Lesz közöttük olyan, ami viszonylag frissen nyitott és olyan is, ami már több évtizede örvend töretlen népszerűségnek. Hiányoltok valamit a listáról? Írjátok meg nekünk!  

 

Petrol Beer & BBQ

 

feb87ee0-575c-4b15-84cb-c8df0d2b5f49.jpeg

 

Ha figyelmesen követitek a toplistáinkat, már többször találkozhattatok a belváros legizgalmasabb, legfüstösebb, legszaftosabb húsokkal operáló éttermével, de hát mit csináljunk, ami jó, az jó! Ez az étterem egy friss és modern megközelítést visz a hagyományos barbeque kultúrába, ötvözve azt a minőségi kézműves sörökkel és a kiváló whiskey-kínálattal. A "new wave bbq" koncepciója a gasztronómiai innovációt és a hagyományok újraértelmezését helyezi előtérbe, vagyis meglepő ízpárosítások találkoznak kreatív konyhatechnológiákkal. Az állandó étlapon kis és a nagytányéros ételek is találhatóak, ami azért klassz, mert a bbq-ra és úgy egyáltalán a húsos ételekre kevésbé jellemző sharing koncepciós is meg tud valósulni. Egymáson átnyúlva kóstolhatjátok meg az étlap legjobbjait, vagy dönthettek úgyis, hogy „Joey nem ad a kajájából” és beburkolhattok egy hatalmas adag mázas oldalast. Ha az állandó kínálat már pipa, úgysem kell sokat várnotok az izgalmakra, ugyanis hónapról hónapra új állam, vagy épp kontinens kerül előtérbe, bemutatva annak legismertebb – vagy épp mellőzött húsételeit. Mivel az egyik tulajdonos nemrég tért haza 3 hetes mexikói útjáról, februárban dél-amerikát dobják tűzre, így aki szereti a csípőset, az most (is) menjen, mert garantáltan felejthetetlen orgazmust okozhat az ízlelőbimbóinak! Nyugalom, lesz mivel leöblíteni a chilit, a csapon ugyanis kizárólag kézműves söröket tartanak, a polcokon pedig öregebbnél-öregebb whiskey-k sorakoznak az igazán férfias estéért. Nem mintha a hölgyek számára ne tartogatnának jóságokat, én magam vega(!) létemre is többször vendégeskedtem már a srácoknál, szóval senki nem fog korgó gyomorral távozni. A Petrol ráadásul nemcsak a gasztronómiára, hanem a kultúrára éhezőket is kiszolgálja. Rendszeresen tartanak különböző témájú kiállításokat, rumvacsorát, de volt már náluk koncert és meghívott tetoválóművész is varrta már a vendégeket két falat között. Aki tehát egy tééényleg minden igényt kielégítő estére és brutálisan megpakolt hússzeletre vágyik, az máris foglaljon. Figyelem – ha nem a könyökötökön folyik a szaft, nem jól csináljátok!

Cím: 1085 Budapest, József körút 35.

 

Pompás

 

49909525-b9ea-4c10-a7fa-43166bcb91ad_1_201_a.jpeg

 

A közelben élő lakosként bizton állíthatom, hogy úgy kellett a 9. kerületnek erre a részére egy minőségi hely, mint tonikba a gin! Míg a Ráday utcai körzetében egymást érik a jobbnál jobb helyek, az Üllői útnak ez a része méltánytalanul hanyagolt, esetleg a Tompa utca és az Élesztőház jelenthetett vígaszt. Pár száz méterre az anatómiára ide  járó orvos nyitotta meg a Pompást, nem is csoda, hogy ennyire oda vannak érte a diákok.  Pultjukban csinos kis sorokban várnak a friss croissantok, jól megpakolt bagelek (teljes kiőrlésű opció elérhető!) és szuperzöld saláták. A nehezen ébredőknek a Black Sheep specialty kávéi nyithatják fel a szemüket, ami mellé a szuper szendvicsek közül választhatsz. Ebéd vagy vacsora? A különböző csirke -, lazac steakek, valamint kétféle tészta mellett szuper a burgerválaszték, így ezeket mindenképp ajánlom kipróbálásra, éhesek nem maradtok az tuti. A klasszikus marhahúsos verzió mellett szerintem igazi kuriózum a chimuchurris bárányburger, a vegák legnagyobb örömére (és döbbenetére) pedig itt végre nem a rendkívül kreatív grill/kecske/camembert sajttal van kiszúrva az ember szeme, hanem egy korrektül fűszerezett zöldségpogi kerül a bucik közé. Aki kevésbé éhes, annak pedig van quesedilla, zárásként meg napi torta vegán verzióban is. Jól felszerelt és nem mellesleg nagyon igényesen megalkotott bárjuk kialakításakor somelliéer és díjnyertes mixerek segítségét kérték, hogy minden igényt kielégítő szolgáltatást nyújtsanak (tapasztalatból mondhatom, hogy elég jól sikerült). Számomra nagyon üdvös, hogy nem csak a tudatosan étkezők, / minden ételről tápanyagtáblázat található az étlapban/  de a tudatosan ivó vendégekre is odafigyeltek, így 3-féle smoothie és frissen facsart narancslé mellett alkoholmentes gint is tartanak, amivel két különböző koktél is készül. A hedonisták kedvéért van pálinka, rum -, gin- és whiskeykostoló, melyek 3x2 cl italt és egy kis mesét tartalmaznak. A Pompás hibátlan megtestesítője az olyan laza, trendi helyeknek, amik egész napra kényelmes és minőségi megoldást nyújtanak tanuláshoz, éhségcsökkentéshez és gőzkieresztéshez egyaránt. De akár olyan vegyes társaságnak is ahol valaki nagyon kemény duplahúsos hyperburgert választja, de másnak meg a fókusz ép a tápanyagszámoláson van. 

Cím: 1096 Budapest, Thaly Kálmán utca 52.

 

Újváros Bisztró / Szarvas 

 
e4293d01-5ced-491c-998b-084ad64fc3d9.jpeg

 

Szarvason történt valami. Az Újváros Bisztró nevű hely születése nem csak egy újabb pin a gasztrotérképen; ez egy manifesztáció. A Szin fivérek, Csaba és Bence, úgy döntöttek, hogy a szokásosat félretéve valami merészet alkotnak. Itt nincs helye a "mindig is így csináltuk" mentalitásnak. Csak az új, a friss, a vakmerő jöhetett számításba. A hely önmagában egy műalkotás, ahol az óváros patinája és a modern építészet flörtöl egymással. Teraszáról a Körös és az óváros képe olyan, mint egy élő festmény. Belül márvány, arany és high-techfelszerelés – mintha csak egy időgépbe léptél volna, ahol minden korszak a maga legjavát adja. A konyhában Piltz Zoltán séf keze alatt a bisztró ételek új értelmet nyernek. Hagyomány? Igen, de csak, mint inspiráció. A végeredmény? Ételek, amiket a nagymamád nem feltétlenül ismerne fel, de garantáltan imádna. Ebben a már-már tavaszias, de azért hűvös időben nagyon ajánlom a mesterlevesüket, már csak azért is, mert baromi kevés helyen készítik ebben a formában, ha mégis az általában ázsiai. Ennek a lényegét talán úgy tudnám a legérzékletesebben elmagyarázni, hogy először is képzeld el, hogy anyukád főz 10 liter húslevest, aminek az utolsó egy literét lefagyasztja. Amikor a következő alkalommal főz húslevest már csak 9 liter vizet enged és ezzel a megmaradt, egy literrel egészíti ki, majd ennek a levesnek is elteszi az utolsó literét, amit majd felhasznál a következőhöz és így tovább. Ez azért jó, mert minden újabb adag főzésével egy még mélyebb, még gazdagabb, még komplexebb ízű levest kapsz végeredményül, érdemes tehát adni neki egy esélyt. Aki teljes gasztronómiai élményre vágyik, annak az 5-fogásos menüt ajánlom figyelmébe, húsimádoknak a steakeket, míg a kísérletezőknek a rántott nyúlcombot langyos burgonyasalátával. Innál? Itt a kávé nem csak feketén, a koktélokat pedig nem csak alkoholos formában ismerik.Minden egy-egy történet, amit Ódor András koktélbár-díjas mester mesél el, a kávét pedig a legjobb baristák készítik. Az Újváros Bisztró nem csak arról szól, hogy jókat egyél és igyál. Ez egy hely, ahol minden egyes falat és korty egy új kalandra hív. Ha valami újra vágysz, valami izgalmasra és frissre, az itt minden arról szól, hogy felfedezz, kísérletezz és élvezd az életet!

Cím: 5540 Szarvas, Arborétum utca 2.

 

VIRTU 

 

ecbe45fa-77d9-4581-92e5-5db244d2de4c.jpeg

 

Előre leszögezném, hogy ez az étterem nem arról szól, hogy csak beugrasz egy gyors ebédre vagy vacsorára, ide elsősorban az foglaljon asztalt, aki szívesen szánja az idejét arra, hogy megélje a jelent. Ahogy a honlapjukon ők maguk is fogalmaznak: A „VIRTU nem állomás, hanem úti cél”, ahol a Közép-Európai konyha legjavát kínálják, mindezt úgy, hogy közben Budapest páratlan panorámájában gyönyörködhetsz. AKárpátok ízei épp olyan természetesen keverednek az Adriai-tenger frissességével, mint ahogy a Duna hullámai ölelik körbe a várost. Céljuk, hogy összekapcsolódjunk: a történelmünkkel, egymással és azokkal az ízekkel, amelyek arégiót formálták. Itt mindenki arra törekszik, hogy a legjobb verzióját nyújtsa, legyen szó a séfről, a felszolgálóról, vagy a rendezvényszervezésről. Fontosnak tartják, hogy a koccintások, a nevetések és az ízek élvezete mellett néha csend is legyen. De ez a csend más: egy mély lélegzetvétel, amikor mindenki megáll egy pillanatra, hogy teljes mértékben átadhassa magát az étel és az ital varázslatának. Itt az étkezés nem csak táplálkozás, hanem együttélés, egy közös élmény, ami összeköt. Aki olyan éttermet keres, ahol a belbecslegalább olyan fontos, mint a külcsín, az kapja elő a legmagasabb sarkú cipőjét, legszebb nyakkendőjét és meg se álljon a 28. emeletig! 

Cím: 1117 Budapest, Dombóvári út 28-28.emelet,

 

Showrum Spirit Bar

 

32479d9d-6300-4e0f-a21e-3262b4c84000.jpeg

 

Kíváncsi vagy hol ér össze a kulináris művészet és a koktélkultúra? Hát ShowRum Koktélbárban, ahol minden korty egy kis izgalom. Itt nem egyszerűen csak italokat szolgálnak fel; minden pohár egy történet, egy utazás, egy emlék. Az alapítók célja kezdettől fogva világos volt: a koktélozást Magyarországon is gasztronómiai élménnyé emelni. A ShowRum nem csak ígéri, hanem teljesíti is ezt a küldetést, amit a vendégek minden egyes látogatásukkor újra és újra átélhetnek. A 26 oldalas itallap első oldalain található signature italok mindegyike a bár legnagyobb büszkesége a saját Signature koktéljaik, melyeket több hónapos kutatás és kísérletezés eredményeként alkottak meg. Minden egyes koktél egy egyedülálló történetet mesél el, inspirációjukat a természet csodálatos jelenségei adták, ilyen például a napfogyatkozás, a hold glória, a Vénusz öv, vagy az éjszakai felhő melyek mind-mind ihletforrást szolgáltattak, hogy létrehozzanak valami igazán különlegeset. De ami igazán egyedülállóvá teszi a ShowRum Signature koktéljait, azok az egyedileg fejlesztett házi összetevők, melyek sok esetben használnak olyan fejlett konyhai eljárásokat, mint a Sous Vide. Emellett a koktélok nem egyetlen pohár formájában érkeznek az asztalhoz, hanem egy lenyűgöző tálalás formájában, hogy igazán egyedi élményt adhasson a vendégek számára Képzeld el, hogy a Hajós utcában ülve a pálinkaalapú, Dobos-torta ízvilágú itallal kezedben magad elé idézed a kedvenc hazai emlékeid, vagy éppen egy tequilás koktél segítségével Mexikó napfényes tengerpartjaira repülsz. A ShowRum lehetőséget kínál egy világkörüli ízutazásra, anélkül, hogy elhagynád Budapestet. Valami teljesen újra vágysz? Csak vázold fel elképzeléseidet a bartendernek, és pár perc múlva egyedi koktéllal lepnek meg. Ami pedig még ennél is sokkal, de sokkal jobb, hogy a ShowRum gondoskodik róla, hogy otthonod kényelmében is élvezhesd a kivételes ízeket, köszönhetően a palackozott koktélok kínálatának. Így az élménye nem ér véget, amikor kilépsz az ajtón; veled marad, bármerre is jársz. Gyere el, és tapasztald meg te is, hogy mi teszi a ShowRumot Budapest egyik legkülönlegesebb koktélbárjává és kortyolj bele a nagyvilágba!

Cím: 1065 Budapest Hajós Utca 23.

 

Next Bistro - Debrecen 

 

1f4969cb-ab44-4d41-a1d0-af3c74b91774.jpeg

 

Debrecen egyik legstílusosabb étterme, a nemrégiben nyílt Next Bistro hiánypótló eleganciával és kifogástalan szervizzel robbant be a környékre. A Next Bistro koncepciója már régóta formálódott a tulajdonos fejében, aki egy olyan helyet álmodtak meg, ami nem csak ízletes ételeket kínál, hanem egy meghitt, mégis elegáns találkozóhely is. Ezt a koncepciót egy tehetséges belsőépítész segítségével valósították meg, aki a jelenlegi, lenyűgöző design-t alkotta meg. Az épület több bejáratának köszönhetően a bistro tematikusan van felosztva: egy részében a teljes felújításon és megújuláson átesett Flash by Next található, mely a hétköznapokon kávézóként és a reggelizőhelyként funkciónál. Itt a látogatók nyugodt környezetben élvezhetik a kávéjukat vagy teájukat, akár az extravagáns belsőtérben vagy választhatnak két kellemes teraszuk közül is.  A Flash hétvégén átalakul egy igazán izgalmas koktél bárrá, ahova két-három hetente az ország minden tájáról érkeznek a leghíresebb bártenderek, akik Debrecen legjobb DJ-ivel együtt hozzák el a Flash-be a legjobb koktélokat és a fergeteges hangulatotA másik részben található az étterem, ahol a hangulat kifejezetten pezsgő. Itt, a nap folyamán az á la carte menü minőségével vetekedő ebédmenü vonzza a vendégeket, míg este az étterem igazi vacsorázó hellyé változik. Az étlapon vegyesen váltják egymást az olasz, francia, ázsiai és magyar ízek, de aki valami igazán fullos élményre vágyik, az a Josperben készült steak-ekre megy rá. A prémium minőségű helyi termelőktől a Hortobágy ősgyepének gyógyító füveit legelő Hortobágy Angus marhái adják, melyek Josper, faszenes kemencében nyerik el tökéletesen szaftos állagukat. Az étterem tematikus boresteket is szervez, olyan kimagasló szaktekintélyekkel, mint például Bicsár Attila, aki múltkor a Sauska Pincészet kiváló borait mutatta be csodálatos ételei mellé. A Next Bistro-ra tehát érdemes oda kell figyelni a közeljövőben is, mert a programokból és az újdonságokból nincs hiány. 

Cím: 4032 Debrecen, Bolyai utca 2.

 

Platz

 

8e56b475-c26f-43b9-b715-bea7307e985a.jpeg

 

Budapest szívében, ahol a pezsgő városi élet találkozik a kulturális élményekkel és a kulináriával, található a PLATZ étterem. Egy igazán különleges hely, ami megváltoztatja, hogyan gondolunk az étkezésre és a közösségi összejövetelekre. Egy olyan tér, ahol az ízek, a dizájn és a barátságosság ötvöződik, kialakítva egy olyan atmoszférát, amelyben minden vendég különlegesnek érezheti magát. Koncepciójuk egyszerű és nagyszerű: olyan helyet teremteni, ahol a kiváló minőségű ételek és italok mellett kedves és barátságos szervizt kapsz. Az étterem teret ad a modern városi életérzésnek, miközben megőrzi a vendéglátás melegségét és közvetlenségét. Az étterem tervezésekor az volt a cél, hogy az eklektikus, vintage-indusztriál enteriőrrel kellemes atmoszférát teremtsenek, ahol a vendégek otthon érezhetik magukat, legyen szó akár egy ráérős üzleti reggeliről, gyors ebédről, beszélgetős vacsoráról a barátokkal, vagy egy romantikus estéről. A konyha a szezonalitást és a frissességet helyezi előtérbe, ahol a helyi alapanyagok és a nemzetközi ízvilág találkozása várja a vendégeket. A Budapest Platz modern kulináris élményt kínál, amely tiszteletben tartja a hagyományokat, ugyanakkor bátran nyit az új ízek felé. 

Cím: 1051 Budapest, Szent István tér 4-5.

 

Divin Porcello

 

6323d8ed-a6dc-4608-9909-4051abb1b5db.jpeg

 

A Divin Porcello, a város szívében elhelyezkedő különleges sonkabárja, mely egyedülálló gasztronómiai élményt kínál. Itt a hideg tálak mesterművei, a fesztelen hangulat és a minőségi alapanyagok tökéletes harmóniáját találhatjátok. Az étterem büszkén hirdeti: három különböző nemzet – Spanyolország, Olaszország, és Magyarország – legfinomabb sonkáit kínálja, amelyek mellett szalámik, válogatott kísérők és perszeautentikus borok teszik teljessé a kulináris utazást. Mindezt olívabogyókkal, friss, ropogós kenyérrel és apró, ízletes kóstoló falatkákkal teszik még gazdagabbá. Én legutóbb az olasz sajttálat kóstoltam a spanyol sonkatállal és bár ráérős beszélgetés mellé terveztük csipegetni valónak, szinte percek alatt üres deszkák várták a felszolgálókat. A Divin Porcello nem csak arról ismert, hogy a belváros egyetlen hivatalos sonkabárja, hanem arról is, hogy izgalmas és tájékoztató élményt nyújt a vendégeknek. Itt nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem az érdeklődésre is számot tartó kérdésekre is választ adnak, például arra, hogy miért kell a spanyol sonkát vastagabbra, míg a magyart vékonyabbra szeletelni, vagy mi adja egyes sonkák dióízét. Azoknak, akik egy különleges élményre vágynak, a Divin Porcello havonta egyszer megrendezett tematikus estéi kínálnak tökéletes alkalmat. Ezek az események nem csak a sonka és a borok mélyebb megismerését ígérik, hanem lehetőséget adnak arra is, hogy a vendégek hasonló ízlésvilágú emberekkel találkozhassanak egy kellemes, társasági est keretében. Ők tehát nem csak egy étterem, hanem egy találkozási pont, ahol a gasztronómia szerelmesei megoszthatják egymással szenvedélyüket a finom ízek és a minőségi alapanyagok iránt. Azok számára, akik nyitottak az új ízek felfedezésére és szeretnének többet megtudni a sonka készítésének művészetéről, a Divin Porcello tökéletes választás egy emlékezetes gasztronómiai kalandra.

Cím: 1051 Budapest, Apáczai Csere János utca 7.

 

PADY’S Bistro – Székesfehérvár

 

40b06f64-e32c-4355-9317-988ecbc5bf99.jpeg

 

Akár itt élsz, akár csak látogatóban vagy Székesfehérváron, a Pady’s Bistro mindenki számára 11-től estig tartogat valamit. A reggeli kínálatban megtalálhatóak a kötelező tojásos fogások, a hazai szájíz kedvéért, de van sima és mortadellás cheddarsajtos  bundáskenyér, valamint amerikai palacsinta Nutellával vagy lekvárral is, azok számára, akik még nem foglalkoznának a beach bodyval. A családi vállalkozásból lett étterem állandó menüjét úgy alkották meg, hogy a rántott hús-hívők és a pad thai-rajongók is egy asztalhoz ülhessenek. Kreatív játékossággal vegyítik a magyar és nemzetközi fogásokat, mindezt természetesen a szezonalitásnak – és ami a legfontosabb – a vendégek visszajelzésének megfelelően. Erősek a különböző tésztákban és a mediterrán ízekben, de a desszertek miatt sem kell szégyenkezniük, főleg mert olyan méltánytalanul mellőzött finomságokat tartanak, mint a császármorzsa, amit nem is tudom mikor láttam utoljára étlapon itthon. A Pady’s akkor is jó választás, ha rövid az ebédszünet, de többre vágynál egy szelet közepes minőségű pizzánál, ugyanis minden hétköznap van ebédmenü, mely 3450 ft-ért cserébe kiadós levest és főételt ígér. Az esti órákban érdemes közelebbről megnézni a gyönyörű borhűtőjüket, mely magyar, olasz, francia, porugál és még amerikai szőlőleveket is rejt. Mindezt pedig ultramodern környezetben a történelmi belváros központjában élvezheted!

Cím: 8000 Székesfehérvár, Fő utca 1.

 

ZAZIE Bistro & Bar 

 

2df8f53e-184c-46d1-832a-21c62aefb3c9_1_201_a.jpeg

 

Valódi kozmopolita paradicsomot hoztak létre a MOL székház alján, mely minden felülír, amit korábban a kantinról gondoltunk. Felejtsd el barna műanyag tálcákat, sápadt leveseket és lisztes főzelékeket, mert itt teljesen új értelmet nyer a menzakaja! Kirobbanó ízek, a lefrissebb alapanyagok és a fentarthatóság szem előtt tartása jellemzi Bíró Dániel konyháját. A jól ismert töltött paprika, káposztás tészta vagy sólet soha nem látott formában kerül tányérra. A vegetáriánus, vegán vendégek ugyanazt a jól megérdemelt figyelmet kapják, mint húsevő barátaik, a végtelen hosszúságú étlap helyett pedig rövid, de izgalmas á la cart-ot hoztak össze, mely garancia a frissességre. A ZAZIE minden napszakban más arcát mutatja, így egyhamar nem lehet ráunni, még akkor sem, ha történetesen a környéken élsz vagy dolgozol. Nekem nagyon tetszik a meleg, vendégmarasztaló berendezés, hogy olyan kanapék kaptak helyet, amin még rák után sem fészkelődsz kényelmetlenül, a rengeteg növénynek hála pedig egy kis oázist sikerült teremteni a városnak erre a kevésbé színpompás részére. Legnagyobb örömünkre pedig hamarosan nyit a terasz, mely a Kopaszi gát öblére enged majd kilátást, így a nyáron minden bizonnyal sok világmegváltó fröccsözésnek nyújtanak majd díszletet. Ha még nem fedezted fel volna magadnak ezt 11. kerületi gyöngyszemet, ne várj sokáig, mert hamar elfogynak a legjobb asztalok! 

Cím: 1117 Budapest, Dombovári út 28.

 

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása