Top 10 étterem márciusban

2022. március 19. 10:50 - GastroGuide

Lassan beköszönt a tavasz, virágba borulnak a fák, és maszk nélkül mi is kaphatóbbak vagyunk kimozdulni, hogy szívjunk egy kis friss levegőt. Szerencsére a kedvenc éttermeinket is meglegyintette a változás szele: az ikonikus helyek közül sokan megújult, tavaszi étlappal és séfajánlattal várnak bennünket. Lássuk, hová érdemes feltétlenül ellátogatnunk!

 

1. Platz 

 

be24519d-5893-4b80-bb7f-80f419a4d51c.jpeg

 

A főváros egyik leghangulatosabb terén, a Bazilika közvetlen szomszédságában vár a Platz, ahol az új évszakra tekintettel az étlapot is tavaszi köntösbe bújtatták. A vintage hangulatú étterem királyi bruncholások helyszíne lehet, de a száz négyzetméteres teraszon is sütkérezhetünk az egyre kellemesebb tavaszi délutánokon. A pezsgő mellé tokaji kacsamáj dukál lilahagyma-lekvárral, brióssal és áfonyával. Ha ebédelni érkezünk, egy könnyű, mandulahabos és bazsalikomos eperkrémlevessel is indíthatjuk az étkezést, amit egy kiadós Platz Budapest bélszín steak követhet, majd végül gyümölcs sushi koronázhat meg.

Platz címe: 1051 Budapest, Szent István tér 4-5. 

 

 

2. Á la Maison Pest 

 

397bb2db-b33d-4313-b62f-1e43af2dc202.jpeg

 

Ki ne ismerné a klasszikusnak számító pesti reggelizőt, egyúttal a brunch műfaj első hazai meghonosítóját? A Szervita téri, csupa márvány és plüss Á la Maison már megjelenésében is eleganciát sugall, ami passzol a világ minden tájáról megidézett reggeli -és brunchfogásokhoz, a croque madame-tól a libamáj benedictig. A sós reggelik kedvelőit többek közt töltött bundáskenyér és bacon benedict várja avokádós hollandi mártással, míg az édesszájúak amerikai palacsintával vagy eper chutney-s waffle-lel indíthatják a napot. És akkor még nem is beszéltünk az angol, New York-i vagy francia reggeliről, illetve a séf napi ajánlatáról!

Á la Maison címe: 1052 Budapest, Szervita tér 3. 

 

 

3. Felicita 

 

94d886ca-431f-4b61-8786-c95e5325ca51.jpeg

 

Ki ne imádná az igazán autentikus olasz éttermeket? Ilyen a Hegyvidék Bevásárlóközpontban található Felicita, ahol egyenesen Olaszországból érkeznek a minőségi alapanyagok, míg a csirkét és a halakat a párizsi piacról hozatják. Tavasszal ideális választás egy könnyed rizottó, amely mindig a szezonnak megfelelő alapanyagokkal készül. Az ételérzékenyeknek különösen jó hír, hogy itt gluténmentes változatban fogyaszthatjuk számos kedvenc pizzánkat a capricciósától a diavoláig, de még lisztmentes tortát is találunk a tiramisu mellett az étlapon. Ha pedig már degeszre ettük magunkat, mindezt az olasz bartender által készített garibaldival vagy negronival öblíthetjük le.

Felicita Budapest címe: 1124 Budapest, Apor Vilmos tér 11. 

 

 

4. Park vendéglő

 

0509f346-3cbe-458e-b286-248bc02f0433.jpeg 

Árnyat adó fák, kockás abrosz, meghitt hangulat és szívélyes kiszolgálás: a budai családosok kedvence, a Park őrzi a kisvendéglők legszebb hagyományait. Náluk mégis modern tálalásban találkozunk a klasszikusokkal, az óriás bécsi szelettől a somlói galuskáig. A környékbeli irodistákat is idevonzza a hétfőtől péntekig elérhető napi menü, míg a havonta megújuló séfajánlatban most többek közt harcsatepertőt és szentgyörgyi palacsintát találunk. A szezonális fogások mellett soha nem veszik le az étlapról a lábasban felszolgált babgulyást, de a juhtúrós sztrapacskát, a csokiszuflét és a túrógombócot sem.

Park vendéglő címe: 1126 Budapest, Böszörményi út 44-46.

 

 

5. Porky Dob utca 

 

098c09f1-00ef-44ce-85b3-eb622b7933cb.jpeg

 

A Porky egy hamisítatlan pulled pork lelőhely, ahol nyugodtan malackodhatunk. Hiszen itt a malac körül forog minden. Mi az: hamburgerben, bagettben és tortillában egyaránt finom, és minden húsimádó kihagyhatatlan kedvence? Bizony, a pulled porkról van szó. A Porky-ban számtalan ínycsiklandó formában fogyaszthatjuk, itt ugyanis ismerik az omlósra puhult, smokerben sütött sertés minden fortélyát. A Dob utcai étteremben a pulled pork finomabbnál finomabb burgerekbe csomagolva fogyasztható, olvadozó cheddar sajt, jalapeno szeletek és fűszeres édesburgonya társaságában. Emellett mindig van havi ajánlat is, most például a már ránézésre is zamatosnak ígérkező bárányburger. A Porky élmények Kistarcsán is jelen vannak. 

Porky címek1072 Budapest, Dob utca 46/a     2143 Kistarcsa, Szabadság út 32.

 

 

6. Fenyőgyöngye vendéglő

 

96a9dbe4-445e-4488-acbd-88627990fce9.jpeg 

A fine dining és a bravúros konyhatechnikák korában üdítően hat egy hely, ami nem kínál mást, mint hagyományos, gyerekkorunk óta ismert ételeket - ráaádásul olyan fejedelmi adagokban, hogy már előre figyelmeztetnek, hozzájuk üres gyomorral érdemes megérkezni. A Szépvölgyi úton található Fenyőgyöngye óriási múltra tekint vissza, hiszen már 1935 óta várja a vendégeket. Ez idő alatt a kiszolgálás minősége mit sem változott, és a fogásokhoz hasonlóan kellemes nosztalgiát ébresztenek az árak is. Aki enne egy jó gombapaprikást, vagy épp megjött a kedve a hortobágyi húsos palacsintához, az itt garantáltan nem fog csalódni!

Fenyőgyöngye vendéglő címe: 1025 Budapest, Szépvölgyi út 155. 

 

 

7. Mandragóra bistro

 

e7b231ea-b17e-4a8e-9dd6-1c14f8ac16bb.jpeg

 

Idén ünnepelhetné a nagykorúságát a Mandragóra, ez a trendi kis budai bisztró, ami éppen tizennyolc éve várja a vendégeket a Kacsa utcában. Az egykor klubjellegű hely mára modernizálódott, ám mindvégig megőrizte azt a barátságos felfogást, ami a kezdetek óta jellemzi. Az étlapon olyan izgalmas fogások közül szemezgethetünk, mint a kacsamell mákos nudlival, zellerrel és fodros kellel, vagy épp az Uruguay-i marhabélszín répával, zöldségekkel és petrezselyemmel. A szezonális étlap másfél havonta változik, így garantált, hogy csak a legfrissebb alapanyagok kerülnek asztalra. Érdemes időről időre visszatérni ide, ki tudja, milyen újdonságot csípünk el legközelebb.

Mandragóra címe: 1027 Budapest, Kacsa u. 22.

 

 

8. Grimm ház Törökbálint

 

593cd545-c374-46f8-9d02-7c08c7637110.jpeg

 

A mesés nevű Grimm-Ház nem más, mint Törökbálint egyik legnívósabb étterme, ami más településekről is vonzza a jó borok és a változatos, nemzetközi ételek rajongóit. A könnyed, franciás életérzést népszerűsítő Grimm időről időre borvacsorák helyszíne, ahol a szakma krémje mutatkozik be a közönségnek. Az étlapon azonban a habos citromtorta és a bélszín steak mellett megférnek az egyszerűbb fogások is, mint a házi tyúkhúsleves vagy a rántott fogasfilé burgonyapürével. Ha ez nem lenne elég, a menüben minden nap találhatunk vegetáriánus ételt, például mini zöldséges tavaszi tekercseket, vagy épp padlizsánragut.

Grimm-Ház címe: 2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály utca 34. 

 

 

9. Harapó Mókus vendéglő

 c24a1ab7-3e7d-46be-8f7b-719de55ccb12.jpeg

 

Ez a legendás óbudai kisvendéglő olyan meghittséget áraszt, ami a mai világban már igazi kuriózumnak számít. Nem is csoda, hogy a tulajdonos nagymamája ihlette az éttermet, ami méltán került be az ország 25 legjobb vendéglője közé is. Házias kedvenceink, a harcsapaprikás sztrapacskával, vagy épp a pisztrángfilé salátával is modern konyhatechnikával készítve kerülnek terítékre, de a visszajáró vendégek favoritjai közt olyan különlegességek is akadnak, mint az őrségi gombaleves, a Vilmos csirkebatyu burgonyapürével és diólekvárral, vagy épp az őrségi fehércsokis-málnás galuska. Az étkezést a minőségi borválaszték koronázza meg, és a csupaszív kiszolgálás teszi feledhetetlenné - akárcsak a nagyi asztala mellett.

Harapó Mókus címe: 1032 Budapest, Zápor utca 39.

 

 

10. Garzon cafe

 

899b967b-68cf-42a9-9401-c5ae68ff152d.jpeg
 

KicsiZso és Mészáros Balázs neve senkinek nem csenghet idegenül a hazai gasztro-szcénában. Már csak ezért is nagyszerű hír a pestieknek, hogy újra nyitva áll a két sztárséf által megálmodott és vezetett Garzon Café. A Wesselényi utcában újranyitott, laza, barátságos étteremben egyaránt találkozhatunk egészséges, fitt fogásokkal és a legtrendibb street fooddal, a tofu poke bowl-tól a mindenmentes tápiókapundingig ananász salsával. Ráadásul itt nemcsak a szokásos reggeli kapucsínót élvezhetjük, hanem italkülönlegességek sorával talákozhatunk, a kézműves söröktől a kuriózumszámba menő röviditalokig.

Garzon Café címe: 1075 Budapest, Wesselényi u. 24. 

komment
Címkék: guides
süti beállítások módosítása