Hihetetlen amit ez a szarvasi étterem csinál

2023. június 14. 14:18 - GastroGuide

Épp a minap ünnepelte a szarvasi Újváros Bisztró nyitásának első évfordulóját, és ennél szebb elismerést nem is kaphattak volna, ráadásul még a „születésnap” előtt. A Dining Guide top 100 legjobb éttermek listáján az 57. helyezést érték el,és bekerültek a legjobb 25 vidéki étterem közé, ezzel biztosítva, hogy nagyon, nagyon jó úton járnak.

 

Egy évnyi tudatos építkezés

Már csak azért is igen komoly elismerés ez, mivel a tulajdonosok eredetileg nem vendéglátós szakemberek, hanem üzletemberek, akik a világot járva nyitott szemmel figyelték, mi az, ami érzésre többet ad az embereknek, és ezt igyekeztek beleépíteni az Újvárosba. Méghozzá nagyon tudatos alkotómunka eredményeként. Megfogták az eddigi tapasztalatokat, szétrobbantották atomjaira, ezeket az aspektusokat egyesével megvizsgálták, értelmezték, saját elképzeléseikre formálták, végül az apró elemeket újra összepakolva építették fel a koncepciót. Minden terület élére olyan szakembereket kértek fel tanácsadóként, akikre fel tudtak nézni, mert a saját munkájukban ugyanazt a kérlelhetetlen igényességet és profizmust nyújtják, melyet az Újváros elképzelt működése alapjául. Így indult egy szoros együttgondolkodás és együttműködés Várvízi Péter kreatív séffel, Piltz Zoltán vezető séffel, Ódor Andrással, a Black Swan bártenderével és egy barista championnal, hogy az étterem, a kávézó és a koktélbár is a legmodernebb felszerelésekkel, berendezéssel és technológiákkal kölcsönösen biztosítsa azokat a lehetőségeket, amelyekből mindenki a legjobbat tudja kihozni. Hozzájuk kutatták fel a könyékről azokat a kollégákat, akik magukénak tudják érezni az Újváros úttörő szellemiségét, hasonló lendülettel, elképzelésekkel és világlátással rendelkeznek.

Ez a tudatos építkezés minden négyzetmilliméteren látszik is, nemcsak a high-tech épület kialakításán vagy enteriőrjén, hanem az egész atmoszférát, hozzáállást áthatja ez a törődés, odafigyelés és szívélyesség, amely egy valódi csapatmunka eredménye.

 

284f703a-dbbc-429e-b5f9-a98f93ec1d18.jpeg

Várvízi Péter kreatív séf 

 

Vendéglátás, mint otthon

A tulajdonosok elárulták az ars poeticájukat is, azt a hozzáállást, amely a meglévő technológiához, szakértelemhez párosítva megalkotja az Újváros légkörét, és megmutatja, kik ők és mit képviselnek.

A vendéglátás ott kezdődik, hogy ha egy ismerősünket meghívjuk a saját otthonunkba, akkor az első pillanattól kezdve egészen a távozásáig a legnagyobb figyelemmel, kedvességgel bánunk vele, ő van a középpontban és mindenből a legjobbat adjuk neki. Mi ezt az attitűdöt szeretnénk átültetni az Újváros Bisztróba is. Ha belép hozzánk egy vendég, megtisztel bennünket azzal, hogy minket választ, nálunk akar élményt szerezni, akkor igen, nekünk kötelességünk őt maximális szinten, jószerével személyes vendégként kezelnünk.(…) Nemcsak ételt akarunk felszolgálni az embereknek, hanem valóban szeretnénk hozzátenni valamit Magyarország összképéhez.

Az elmúlt egy évben hatalmas felívelést produkált a bisztró.Ez a fejlődés folyamatos, nem érik be ennyivel. Folyamatosan képzik a kollégákat, magukat, meghallgatják a véleményeket, finomhangolnak, csiszolnak a részleteken, keresik a legújabb, legjobb lehetőségeket, amelyeket megmutathatnak a Békés megyébe érkezőknek. És amivel bebizonyítják, hogy a magyar vidéki vendéglátás is képes elérni világszínvonalat, hiszen a kezdetektől fogva az volt a cél, hogy első békés megyei étteremként felkerüljenek az ország gasztrotérképére.

 

8ba4f9b1-48aa-44de-ae1c-8908be6b03bf.jpeg

 Piltz Zoltán vezető séf

 

Degusztáció, borpárosítás

Nem a Dining Guide elismerése volt az első nagyobb mérföldkő az elmúlt időszakban, hanem a degusztációs menü, amely ritkaságszámba megy vidéki éttermek esetében. Ezzel bepillantást engednek, egyúttal átfogó képet adnak a kínálatról a betérőknek, átutazóknak, kíváncsibbaknak, ez pedig ugyancsak a szintlépés és különlegesség – ahogyan a borpárosítással elérhető étlap is. Mint mondják, úgy keresték a megfelelő ízpárokat, hogy „az egy meg egy nem kettő, hanem három lesz”, külön élményt ad, életre kel és közösen fejlődik valami egészen mássá.

 

1f6973a7-94b0-48b7-91d5-9133b2001d8a.jpeg

 

Szarvas megér egy kitérőt

A telek, amelyen a high-tech épület elterül, Délkelet-Magyarország egyik legszebb fekvésű területe: a Holt-Körös partján álló épületet a védett, ősi mocsári ciprusok ölelik körbe, minden oldalról erdő és víz határolja, szemben az óváros látható, gyakorlatilag Szarvas központi helye, festői környezetben. Így remek találkozópont, a turisták biztosan megfordulnak erre, akár csak a kikötőben várakozás miatt, és ez remek lehetőséget ad, hogy közösségi térként is működhessen a bisztró.

De Szarvas nemcsak egy rövid kitérőt ér meg, hanem akár egy hétvégét, sőt egy hetet is, hiszen megannyi látnivalóval kecsegtet. Ott van a Mini Magyarország Makettpark, azarborétum, a teltházzal működő víziszínház, a vadaspark, a szárazmalom, a történelmi Magyarország közepe egy szép emlékművel. Az aktív kikapcsolódást kereső utazók is megtalálják a számításaikat, vannak sárkányhajóversenyek, lehet hajókázni, kajakozni. Hiszen az is hatalmas élmény, amikor kibérelünk egy kajakot, evezünk egy kicsit, utána kiszállunk, és egy helyi kocsmában megiszunk egy pofa hideg sört. És most már az Újváros Bisztró is megér egy utat, hogyegyünk egy jót a környék legjobb éttermében.

 

0df5fe04-9c75-4e18-ab30-2692e776eb5c.jpeg

 

Közösségi tér, lenyűgöző környezet

Ezt az adottságot kihasználva tartanak különböző esteket, programokat is, hogy pezsegjen a helyi élet, ne jutalom, hanem szükséglet legyen ez a fajta feltöltődés, a kávézóba, étterembe járás, borozás. Szokássá és értékké tenni mindezt, ez a fő törekvések egyike az Újvárosban, ezt pedig azzal tudják elérni, ha napi szinten megelevenítik az emberek életében a vendéglátás jelentőségét, pozitív vonatkozásait. Vagy olyan egyedi, figyelemfelkeltő lehetőségeket tárnak eléjük, amelyekről nem is gondolták volna, hogy érdekli őket, amíg nem szembesültek vele, hogy ilyen is van, mint például egy steak est. Ahol ráadásul akár a világ egyik legritkább steak fajtáját is megkóstolhatják, és nem kell érte a fővárosba, vagy Európa más nagyvárosaiba utazni. Helybe jön az élmény.

Ezzel együtt a várost is vonzóbbá teszik, és míg korábban azért sem látogattak el sokan errefelé, mert nem találtak megfelelő szállodát, éttermet, most már útnak indulnak és felfedezik a környék csodáit. Ehhez csatlakozik a Békésszentandráson az egykori szőnyeggyár helyén mostépülő exkluzív szálloda egy szőnyegmúzeummal, amely ugyancsak emeli a régió értékét. Folyamatosan újítják a szálláshelyeket, érkeznek a befektetők, igazi turisztikai hangyabollyá kezd válni Szarvas és környéke, az Újváros Bisztró vezetői, a helyiek és a turisták legnagyobb örömére.

Egyébként más szarvasi vendéglátóhelyek is figyelemmel kísérik, amit az Újvárosban csinálnak, és inspirálódnak belőle. Ennek már érezhető a hatása, elkezdett továbbgyűrűzni, mint amikor bedobunk egy tóba egy kavicsot. „Ezt is jó látni! Nem vagyunk emiatt féltékenyek, hanem inkább örömmel tölt el bennünket, hogy ez megindulhatott a városban, és ez is a fő cél” – mondják.

 

cím: Szarvas, Arborétum u. 2. 

komment
süti beállítások módosítása