9 kiváló esemény és rendezvény helyszín

2024. március 03. 16:24 - GastroGuide


Ha már unod a megszokott helyszíneket és valami igazán egyedire vágysz a következő eseményedhez, legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy akár egy üzleti rendezvényről, akkor jó helyen jársz! Magyarország, különösen Budapest és a vidéki városok, bővelkedik olyan különleges éttermekben, amelyek nem csak a gasztronómiai élvezeteket garantálják, hanem emlékezetes helyszínt is biztosítanak mindenféle esemény számára.

 

Aranybástya

 

db042999-81d3-4207-b145-f6a1fd556257.jpeg

 

Lássuk be, a budai várban viszonylag nehéz olyan vendéglátóhelyet létrehozni, ami a magyarokat is megszólítja. A hosszú évek óta tartó munkálatoknak és az alaposan átgondolt, magyar kultúrához kapcsolódó koncepciónak köszönhetően a Lónyay Hatvany villában található étterem, az Aranybástya, most mégis sikerrel járt. A laza eleganciát képviselő enteriőrhöz aprólékosan megálmodott fogások társulnak, na meg persze kifogástalan szerviz.  A hatalmas épületben több, egymástól független rendezvényhelyszín is helyett kapott, így a budai várnegyedben kifejezetten izgalmas helyszínnek számít az étterem. Legyen szó könyvbemutatóról, lánykérésről, kerekasztal-beszélgetésről vagy színházi előadásról, itt nincs lehetetlen. Az étterem mellett összesen 5 (!) különböző helyszínt tudnak biztosítani az igények és persze a létszám függvényében. Ha azt vesszük alapul, hogy hány fő tud asztalhoz ülni, van egy 80 fős kiállítóterük, egy 120 székes rendezvénytermük, egy 16 fős privát teraszuk, egy 130 fős Sky Terrace, egy 80 fős panoráma teraszuk, az étteremben pedig 94 fő fér el. (Állófogadás esetén ezek a számok magától értetődő módon felfelé nőnek.) Ha valahol, itt aztán szárnyalhat a fantázia, legyen szó termék – vagy könyvbemutatóról, konferenciáról, irodalmi estről, művészeti kiállításról, nincs lehetetlen küldetés. Nekem volt már szerencsém a panoráma teraszon vacsorázni, így elsőkézből biztosíthatok mindenkit a pazar kilátásról, az ember még arról is megfeledkezik, hogy mit eszik. Apropó étel, ha már megvan, hol képzeled el az eseményt, konyhájuk viszont nincs, catering szolgáltatással is foglalkoznak, melynek keretein belül egy profi csapat teljesíti a megrendelő minden kívánságát, a menüsor összeállításától, a profi felszolgáláson át az esemény megvalósításáig. Szívesen készítenek vendégváró falatkákat, büfésasztalt, vagy tányérszervízes kínálatot. Aki minden részletre kiterjedő részletes információt szeretne, a honlapjukon rengeteg praktikus adatot talál, és egy felhasználóbarát sablon segítségével, azonnal árajánlatot tud kérni. 

cím: Csónak utca 1., Aranybástya, Budapest I. kerület

 

Felicita

 

674a0dbe-ccaf-441b-aed9-e513bb52f0a3.jpeg

 

Nyáron ünnepelte kétéves szülinapját az Apor Vilmos téren található étterem, melyben olyannyira komolyan veszik a pizzát, hogy a kemencét Olaszországból hozatták, a kész remekműveket pedig apró lyukú tányéron szolgálják fel, hogy a felszabadult párától véletlenül se történjen minőségromlás. Az alapanyagok legnagyobb része szintén Itáliából érkeznek, ahogy a receptek is, de a nagy klasszikusok mellett vannak izgalmasabb fogások is a kalandozni vágyóknak. Az előételekből mindenképp kiemelném a polip carpacciót, ami számomra minden formában jöhet, de így kevés helyen készítik, szóval érdemes kipróbálni. A (házi) tészták közül a marhapofával és erdei gombákkal készül papardelle kihagyhatatlan, nagyon mély, komplex fűszerezésének köszönhetően egy darabig biztosan emlegetni fogjátok. Aki pedig egy valóban jó és nem megszokott pizzára vágyik, az ne is gondolkozzon, hanem azonnal vesse rá magát egy Pizza Braseolára! Ezen ugyanis a tipikus paradicsomszósz helyett kápia paprikakrémmel ágyaznak meg a rákerülő alapanyagoknak, melyek közül a prímet nyilvánvalóan a braseola, vagyis levegőn szárított, sózott marhahús viszi. Mikor pedig azt hinnéd, hogy ezt a párost nem lehet fokozni, akkor megfejelik egy tökéletes textúrával rendelkező burratával. Ez így önmagában maga az olasz álom, semmiképp se hagyjátok ki! Ami pedig a környezetet illeti: szerintem, ha valakik tudnak mulatni, azok az olaszok, így hát mi lehetne jobb helyszín az ünneplésre, mintha csupa olasz finomsággal veszitek körbe magatokat? Koccintani is lesz mivel, hiszen roskadásig vannak a borhűtők a legjobb szőlőlevelekkel és buborékos társaikkal, melyeket kivétel nélkül a csizma dűlőin készültek. A nagy térnek köszönhetően szinte bármekkora lehet a család, főleg mert nyáron a hangulatos teraszukkal bővül a négyzetméterek száma, így bőven lesz hely a nagyinak és a gyerekeknek is!

Cím: 1124 Budapest, Apor Vilmos tér 11.

 

1552 – Eger

 

c15a1b59-1ff3-4ef0-8422-809e0987e6b4.jpeg

 

Ha van étterem, amiről ódákat tudnék zengeni, az a (meglepetés) Egerben található 1552. 2016-os (vagy 17?) nyitásuk után nem sokkal vendégeskedtem náluk először és azóta, ha csak a térség közelében járok biztos, hogy megpróbálom útba ejteni őket, legalább egy gyors látogatás erejéig. (Ettől függetlenül, ha rám hallgattok érdemes egy ráérős ebédre vagy vacsorára érkezni, biz isten nem bánjátok meg!) Ami elsőként rabul ejt az a lokáció, ugyanis a vár tetején került kiépítésre, ennél fogva csodálatos a panoráma és az egész város színes makettként tárul elénk. Ezt követi a csodálatos ízléssel berendezett belső tér, mely a történelmi örökséghez híven a legkülönbözőbb formákban érhető tetten, legyen az az egyedi kérésre tervezett lámpa vagy a török hódoltságra emlékeztető motívumok. A kétszemélyes asztaloktól, a szeparáltabb bokszokon át bármilyen összetételű és nagyságú társaság megtalálja a helyét, de nem meglepő módon esküvői helyszínként a legnépszerűbbek. A tágas, 120 fő befogadására alkalmas beltér mellett nyáron 60 fős terasszal várják az ünnepelni vágyókat. A vár ezen zegzugos része egyébként lánykérésre is ideális, így gyakran erre emlékezve térnek vissza a kézfogóra is. Ami pedig az ételeket és a szervízt illeti, én még soha, de soha innen csalódottan nem távoztam. Utóbbi pont annyira közvetlen, mégis formális, amennyire én szeretem, vagyis mosollyal kísérve töltik újra a poharam épp mielőtt elfogyna a tartalma, de nem kérdezgetnek minden fogás után, hogy elégedett voltam-e. Az étlapra kanyarodva jellemzően a magyar klasszikusok dominálnak, a bükk ízeire hangolva bisztró stílusban. Így kapható például egri húsleves, konyakos libamáj praliné, muflon raguleves erdei gombákkal és az elmaradhatatlan túrógombóc is, melyeket új séfjük, Berecz Ádám fejlesztett tökélyre. Bor tekintetében kizárólag a régió kincseit töltik poharakba, ami szintén remek módja annak, hogy megismerjük a környék páratlan adottságait. Amennyiben személyesen járnátok be a környék pincéit, netán hosszúra nyúlt az itt tartott szülinapi buli vagy céges rendezvény, az étteremhez egy minden igényt kielégítő boutiq hotel is tartozik.

Cím: 3300 Eger, Egri Vár

 

ZAZIE Bistro & Bar 

 

565baf2d-9927-4f4d-9b27-732e2a35d43f.jpeg

 

A környéken lakók és pláne az ott dolgozók nyitás után azonnal szívükbe zárták a MOL székház alján nyílt ZAZIE-t. A környéken hiánypótló módon nyújt minden napszakban változatos és kreatív étkezési opciót: a villásreggelitől és az elvihető szendvicsektől kezdve, az akár 3 fogásos business menün át, az à la carte vacsoráig mindenki számára tartogatnak valamit. Koncepciójuk fókuszában az egészséges, tartalmas ételek és fentartható alapanyaghasználat áll. A konyha élén a hazai séflegenda, Biró Lajos fia, Biró Dániel áll, így a gazdag ízek és a szemet gyönyörködtető tálalások garantáltak.A kor szelleméhez mérten a menün megtalálható vegetáriánus, vegán és húsos opció is, így a ZAZIE minden igényt kielégítő választékkal vár ebédre és vacsorára is. A MOL székházban több mint 2000 ember dolgozik, így szükség is volt erre, de biztos vagyok benne, hogy legalább ilyen fontos volt az edukációs szándék is. Szuper dolognak tartom, hogy egyre több étterem – legyen az fine dining vagy „egyszerű” bisztró – szeretné megmutatni, hogy az egészséges étkezés és a növényi étrend nem jelent egyet a salátával, sem a felfoghatatlan összegekkel. Az ebédmenü hétről hétre izgalmas kínáttal jelentkezik, így érdemes feliratkozni az étterem hírlevelére, hogy elsőként értesülhess a legújabb menüről. A vacsoránál pedig Biró Dániel igazi különlegességei, “signature” ételei is megkóstolhatók, úgy mint a hortobágyi palacsinta vagy az “Apám” gulyáslevese. Az enteriőrt kellemesen meleg színekkel, sok növénnyel és otthonos fabútorokkal tették vendégcsalogatóvá, a kilátás pedig a Kopaszi-öbölre nyílik. Alig várom, hogy nyáron egy jó hideg koktéllal élvezhessem a naplementét a ZAZIE terászáról. Ha már a festői környezet, akkor olyan rendezvényekhez, mint egy eljegyzési party vagy babaköszöntő éppen ideális, de különböző workshopoknak is szívesen adnak otthont. 130 fős beltéri befogadóképességüknek és a tavaszra tervezett terasznak köszönhetően nagyobb létszámú rendezvényeknek sincs akadálya. Bármilyen alkalomból is lépitek át a küszöböt, szomjaznotok sem kell majd, ugyanis izgalmas kézműves sörök, magyar dűlők borai, signature koktélok és frissítő limonádék is kaphatóak.

Cím: 1117 Budapest, Dombovári út 28.

 

Leo Bistro & Rooftop Bar

 

b2d61bc7-0927-4b3b-a446-3914819d5ef1.jpeg

 

Többszörös koncepcióváltást követően egy nagyon közérthető, csupa szerethető, ám méltatlanul mellőzött fogásokkal teli étlappal indult útnak. Találtok náluk túrós csuszát, tanyasi csirkepaprikást, cordon bleu-t, de még császármorzsát is. Tapasztalatom alapján sokan hajlamosak azt gondolni, hogy az elegáns helyek csak egy bizonyos rétegnek szólnak, pedig erről szó sincs. A Leo Bistro összeszokott, jó kedvű csapata ugyanolyan kedves és közvetlen szervízt nyújt annak, aki csak egy lélekmelegítő levesre vagy egy pohár borra tér be két pont között és annak is, aki 4-fogásos vacsorára foglal asztalt. Az exkluzív lokáció tehát senkinek ne szegje kedvét, a mosolygós fogadtatás biztosan nem marad el! Ugyanennek köszönhetően pompás helyszín akár nagyobb létszámú üzleti megbeszélések vagy családi ünnepek számára egyaránt, melyhez a hagyománytisztelő budai vendéglátás grátiszként jár!

Aki pedig szeretné megtapasztalni, hogy milyen az igazi „magas élet” és földöntúli bulira vágyik, annak irány a 8. emelet, ahonnan a város vitathatatlanul egyik legszebb panorámával büszkélkedhető rooftop bárja várja. Bárhova is ültök, lehetetlen nem a távolba meredve bámulni a mindig mozgásban lévő rakpartot, a lassú méltósággal áramló Dunát és a pesti fényeket. A rendkívül ötletes gondolat mentén létrejött, a Föld csakrapontjai által inspirált nyári koktéljaikról korábban már itt írtunk részletesen.  Az itt felszolgált ételek pedig könyörögnek azért, hogy minél többen gyertek, ugyanis a legtöbb a” sharing is caring” -elv mentén a kistányéros, egymáson átnyúlkálós trendet követi. De a Leo Rooftop sokkal több, mint egy koktélbár, ugyanis a legkülönbözőbb rendezvények találnak náluk otthonra. A Leo Rooftop és a Bistro is sok más helytől eltérően ugyanaz az összeszokott személyzet bonyolítja, mint akik a napi üzemeltetésért felelnek, ezt pedig a sikerük egyik titkának is tekintik. Amit mi sem bizonyítja jobban, mint hogy sokszor egy korábbi eseménymeghívottként részvevő vendég tér vissza hozzájuk saját rendezvény megrendeléssel. Fix ültetés esetén 80 fő, állófogadás esetén pedig 120 fér el a 130 nm-es hasznos területükön. Különösen büszkék arra, hogy a ’lehetetlen’ kifejezés hiányzik a szótárukból, így bármilyen kérésnek, extra kívánságnak eleget tudnak tenni. Ha tehát ti nem éritek be a szokványossal, és olyan bulit szeretnétek, amit még hetekig emlegetni fognak, akkor nem is kérdés, hova forduljatok!

Cím: 1013 Budapest, Clark Adam tér 1.

 

Pady’s – Székesfehérvár

 

29cb7c7c-5200-4f8c-9305-7831f718ba96.jpeg

 

Dacára a mindössze 100 ezer fős lakosságnak, Székesfehérvár (számomra) meglepően erős a minőségi alapanyagokkal operáló, modern bisztrók választékában. Ilyen a történelmi belvárosban található Pady’s is, ahol a családias hangulat a kiszolgálásban éppúgy tetten érhető, mint a rokoni szálakban. Ne illetődjünk meg tehát a környezetből elsőre talán kiugró, modern enteriőrtől, hétköznap 11-től a reggeli kávé mellé éppúgy jár mindenkinek az őszinte mosoly, mint a hosszúra nyúlt romantikus vacsora utáni búcsúzáshoz. Az étlapon vegyesen találhatóak magyar klasszikusok és nemzetközi fogások, így a nagyi és a gen-Z tagjai is problémamentesen ülhetnek egy asztalhoz. Nem hosszú, de erős a steakválaszték, tésztában is kifejezetten jók, legyen az ázsiai vagy olasz, valamint a gigantikus hamburgerük is érdemes a próbára. Szombaton és vasárnap is 11-ig kényeztetik a reggelik szerelmeseit  mindenféle tojásos őrülettel – és ami a legfontosabb – bundáskenyérrel, így itt tuti, hogy minden adott ahhoz, hogy jól induljon a nap. Rövid az ebédszünet? Ha a Pady’s csapatán múlik nem kell beérned egy száraz pizzaszelettel! Hetente változó, variálható business menüjüknek hála kétféle levesből, háromféle főételből és kétféle köretből variálhatsz (a vegák csekkolják előre az opciókat, mert főételből nem mindig van húsmentes változat). A lokációnak és a belső elrendezésnek hála a szűkkörű ünnepléstől a nagyszabású rendezvényekig minden megoldható. Akkor sincs gond, ha fontos számotokra a privátszféra, az emeleten teljesen zavartalanul ünnepelhettek, a belváros közelségének hála pedig bárhonnan egyszerűen megközelíthető. Természetesen nincs rendezvény koccintás nélkül, így az italválasztékra legalább olyan nagy hangsúlyt fektettek, mint az étlapra. Fenséges magyar borok, füstös whiskey-k és prémium ginek várják, hogy a poharatokba kerüljenek!

Cím: 8000 Székesfehérvár, Fő utca 1.

 

Virtu

 

fdc2342b-f32e-405a-9ee5-675d5f11d123.jpeg

 

A város legmagasabb épületének tetején található Virtuban szó szerint határ a csillagos ég: legyen szó a teljesen személyre szabott vendégélményről vagy az ételek és az italok különös odafigyeléssel történő elkészítéséről. Három különtermük 8-tól 22 fő ültetéséig tud zavartalan nyugalmat biztosítani bármilyen eseményhez. Legkisebb separée-jük francia fallal választható el a többi asztaltársaságtól, így szűkebb ünnepléshez, családi találkozókhoz ajánlják. Olyan üzleti megbeszélések esetén, ahol fontos a diszkréció ideális választás a napfényes, 10 fős különtermük, ahova kérésre az egyszerűbb harapnivalóktól az bonyolutabb fogásokig vállalnak bekészítést. Nagyobb céges eseményekhez, borkostolókhoz vagy szülinapokhoz pedig keresve sem találhattok jobbat bortrezorjuknál, ahol a legjobb magyar és külföldi borászatok tételei szó szerint egy karnyújtásnyira vannak. A minden tekintetben legmagasabb nemzetközi színvonalat képviselő alapanyagok és a fine bistro tálalás ellenére nem kell attól tartani, hogy bonyolult, szuperfúziós tányérok felett próbáljátok majd megfejteni, hogy hol is kezdjétek. Büszkén dolgoznak olyan hozzávalókkal és fogásokkal, melyek bármelyik magyar emlékezetében a vasárnapi asztalt visszatérő elemeként él. Ilyen a töltött sertésdagadó burgonyapürével, a húsleves vagy a rakott palacsinta. Az ínyenceknek pedig van gemenci szarvas vadas, grillezett tokhal vagy báránysült lencsesalátával. Bármilyen rendezvényt is álmodtatok meg a Virtu falai közé, az ételek és a kiszolgálás tekintetében nem ismernek lehetetlent!

Cím: 1117 Budapest, Dombóvári út 28.

 

Platz

 

3cff231e-d6a9-4191-9049-7d352d8d3138.jpeg

 

A Platz étterem Budapest egyik legkedveltebb részén, egy gyönyörű, könnyen megközelíthető helyen található, ahol a város lüktetése mégis kellemesen háttérbe szorul. Az étterem elegáns, mégis barátságos atmoszférája azonnal magával ragad, legyen szó egy nyugodt délutáni teázásról vagy egy nagyobb baráti vacsiról. Én ebben a helyben kifejezetten szeretem az olyan békebeli berendezési tárgyakat, mint a színes szódásszifonok vagy a látszólag legalább százéves pénztárgép, mert összehúzzák a múltat a jelennel. Falaik között gyakran tartanak különböző tematikus esteket, hangulatos élő zenei fellépéseket, de sportközvetítést is lehet náluk nézni, emellett a legkülönfélébb rendezvényeknek is szívesen otthont adnak. Nemrég bajusz partyval egybekötött divatbemutató volt náluk, így ne legyetek restek a legőrültebb ötletekkel keresni őket, mert biztosan találnak rá megoldást!Ami igazán megkülönbözteti a Platz éttermet, az a személyre szabott figyelem. Az étterem csapata minden részletre odafigyel, hogy eseményed zökkenőmentes és felejthetetlen legyen. A személyzet készséges és barátságos, mindig készen áll arra, hogy megvalósítsa a vendégek egyedi kívánságait.Privát eseményekhez mindkét szint kibérelhető, kisebb létszámú rendezvényhez pedig a galéria nyújt ideális megoldást. Ami az ételeket és italokat illeti, kisebb falatok közül én a lángos variációkat tenném kötelezővé, de kenegető válogatásuk is isteni. Alapvetően a nemzetközi konyha legtöbb népszerű fogása megtalálható a kínálatukban, így tudtok enni hamburgert, tésztát, különböző steakeket, streetfood fogásokat és az édesszájúaknak is jut majd a fogukra. Borok tekintetében főleg magyar pincészetekkel dolgoznak, de ha ünneplésről van szó olasz és francia buborékok is akadnak a polcon. A sörkedvelők is örülhetnek, ugyanis többek között radlert is tartanak csapon, üveges változatban pedig kétféle Leffe is kapható. Szerencsére a koktélválaszték miatt sem kell szégyenkezniük, a klasszikusok mellett több signature italt is kipróbálhattok, ha már unjátok a „szokásosat”.

Cím: 1051 Budapest Szent István tér 4-5.

 

Divin Porcello 

 

6323d8ed-a6dc-4608-9909-4051abb1b5db.jpeg

Divin Porcello-ról már többször értekeztünk, nem hiába, ugyanis ők az egyetlen olyan hivatalosan sonkabárként futó helye, ami az olasz, a spanyol és a magyar konyha legjavát ötvözi. Ennek megfelelően mindhárom ország legjobb sajtjait, sonkáit, illetve ezek kísérőit válogatták össze, melyeket külön-külön és vegyesen is kérhetitek. Ezek pedig tipikusan olyan falatok, amiket mindenki szeret, ráadásul egyszerre szolgálja ki a húsevők és a vegetáriánus igényeket, tehát ha rendezvényetekhez nem szükséges ültetett tányérszervíz, ők a tökéletes választás. Különlegességük, hogy kistermelők alapanyagait részesítik előnyben, garantálva ezzel az ételek frissességét és kiváló minőségét. Á la carte étlapjukon egy-két fogástól eltekintve inkább a mediterrán konyhai ízei dominálnak, fenséges tésztáikon egy életet át elélnék panasz nélkül, de a szilva mártásos fahéjas nudlijuk sem egy utolsó dolog. Éttermükben a történelmi hangulat és a modern elegancia ötvöződik így teremtve meg azt a különleges atmoszférát, amely minden látogatást felejthetetlenné tesz.Csapatuk nagy hangsúlyt fektet a vendégek egyedi igényeinek kielégítésére. A személyzet készséges és figyelmes, így biztosítva, hogy az utolsó részlet tökéletes legyen az eseményeden. Legyen szó ételallergiáról, különleges étrendi kívánságokról vagy egyedi dekorációs igényekről, az étterem mindenben a segítségedre lesz. Az itt eltöltött időben tehát nem csak az ízlelőbimbókat kényezteti, hanem maradandó emlékeket is szerezhetnek a vendégeid.

Cím: 1051 Budapest, Apáczai Csere János utca 7.

 

komment
süti beállítások módosítása