Kis sziget, nagy szív – Eger rejtett csodája

2025. április 14. 19:43 - GastroGuide

Bor, mámor, Eger – ahogy még nem ismered Ha Egerben járva nem vágytok a vár körüli korzó nyüzsgésére, inkább megpihennétek egy laza, de mégis elegáns, ugyanakkor családias helyen, kihagyhatatlan tippem van a számotokra!

Pajtók Péterrel, a Kis Sziget tulajdonosával még 2021 tavaszán ismerkedtem meg, egy akkor készült, a város kevésbé ismert, ám annál hangulatosabb vendéglátóhelyeit bemutató cikkem kapcsán. Pétert és kávézóját azonnal szívembe zártam, így fantasztikus öröm volt számomra, mikor meghívott, hogy ünnepeljek velük a 10. születésnapjuk alkalmából és ha már így alakult, természetesen ti sem maradhattok ki belőle!

 

b6269d73-df15-467a-8fe5-7f53f0ba1c10.jpeg

 

Hazahozni Angliát

Péter korábban hosszabb időt töltött Anglia vidéki tájain, és ott ragadta meg hamisítatlan cottage hangulat, amit most Egerben is igyekszik továbbadni –nagy ablakokkal, sok növénnyel, meghitt beszélgetésekkel és emberi kapcsolódással. Nemcsak egy vendéglátóhelyet álmodott meg, hanem egy olyan közösségi teret, ahol le lehet lassulni, mély levegőt venni, és elfelejteni a világ aktuális baját.

Koncepciójuk azóta sem változott, a sarki kávézó azóta is őrzi a kellemes melegséget árasztó, otthonos báját. Azt viszont már nem mondhatják el magukról, hogy ne lennének ismertek, az itt töltött idő alatt a vendégek szó szerint egymásnak adták a kilincset, pukkantak a pezsgők, készültek a szendvicsek és sorjáztak a gratulációk.

Hogy minek köszönhető mindez? Az egyik legnagyobb megkülönböztető erejük a valódi odafigyelés. Hogy ne csak egy kávét kapj, hanem egy élményt. Hogy amikor belépsz, azonnal barátok közt érezd magad. Hogy már előre tudják, hogyan iszod a feketéd.

 

aab58f21-f51f-4eb4-8e80-bb61ef03a764.jpeg

 

A kevesebb több

Ha pedig már itt tartunk, a kávét egyébként egy Írországban élő egri hölgy, Visnyei Györgyi pörköli kifejezetten a Kis Sziget számára. A specialty – vonatra nem akartak felülni, mert úgy tapasztalták, hogy nincs rá igény, a matcha azonban már itt is egyre népszerűbb, így 8(!) verzióból lehet választani. Mivel bevallom én nem vagyok nagy rajongója, nekem a tavaszi kávékülönlegességek egyikére esett a választásom, amiben cseresznyés tonik, liofilizált málna és egy fantasztikusan finom presszó keveredett, mindezt gyönyörű formában.

Az itallap viszont nem áll meg a kávénál: zseniális borok,prosecco-k és nagyon komoly champagne-okat is találtok itt, de frissen készített napindító smoothiek, valamint minőségi tea is vár titeket, így télen-nyáron bármilyen alkalommal érdemes hozzájuk betérni.

„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy Egerben elsőként lehetett nálunk olyan tételeket kapni, amik még a fővárosban sem találhatóak meg mindenhol. Mivel az itteni közönség számára ezek szinte teljesen ismeretlenek voltak, így nagy hangsúlyt fektettünk az edukációra, a tematikus workshopokra, de megérte, mert nagyon gyorsan felnőttek ehhez a fajta kulturált italfogyasztáshoz. Sőt, sok más vendéglátóhely is elkezdett olyan habzókat és más különlegességeket tartani, amik korábban elképzelhetetlenek voltak.” – meséli Péter.

Ami az ételeket illeti, a legtöbb ételük a brunch -kedvelőknek jelent igazi Mekkát. Szendvicseik, bageleik jó minőségű alapanyagból, kiadós formában érkeznek, így senki ne tartson attól, hogy jól lakni máshova kell menni. A sütemények távolról sem láttak mélyhűtőt, az itt elfogyasztott croissant-omat egy helyi pék készítette, a Croque Madame-al pedig olyan jól laktam, hogy kora estig eszembe se jutott, hogy nem ebédeltem.

 

585d728e-c4a4-4b0f-acda-6056a8fe973e.jpeg

 

Betérőből törzsvendég, törzsvendégből barátok, barátokból párok

Péter számára az elmúlt tíz év egyik legfontosabb mérföldkövét vitathatatlanul kislánya megszületése jelentette, aki a kávézó dinamikájára is nagy hatással lett. „A Kis Sziget a kezdetektől egy nagyon laza, közvetlen hely volt, rengetegféle programmal és workshoppal, ami azóta csak még színesebb lett. Még mindig tartunk bor és champagnekóstolókat, felolvasó esteket, festészeti kiállításokat, de ezek között már rendszeresen megtalálhatóak a különböző gyerekprogramok, kézműves foglalkozások, az abszolút kedvenc pedig a karácsonyi dekorálás. Ilyenkor a feleségem vezetésével a vendégekkel közösen varázsolunk a kávézóból téli mesevilágot, ahova azután minden nap vissza akarsz térni egy kicsit. Annál pedig nem lehet szebb bizonyítéka annak, hogy mekkora ereje van az ilyen közösségi tereknek, hogy több vendégünk is van, akik itt találkoztak valamilyen programon, esetleg ide jöttek először randizni, megint másoknak pedig a teljes személyzet drukkolt az államvizsgáján.”

 

Még tizet!

Hiába az elmúlt tíz év – aminek lássuk be, sajnos sok vendéglátóhely a felét sem éli meg – még mindig tele vannak lendülettel, tervekkel és programötletekkel. Az egyik legnagyszabásúbb projektjük, hogy tavasszal a kerti részben helyet kap egy színpad, ami különböző koncerteknek és előadásoknak ad majd otthont, illetve szeretnék kibővíteni a konyhát, hogy a brunch fogások mellett egyszerűbb, szezonális ételeket is készíthessenek. Az én szülinapi jókívánságom számukra ezek mihamarabbi megvalósítása, mert már most alig várom, hogy egy pohár jéghideg fröccs mellett, kellemes zenét hallgatva gyönyörködhessek az egri csillagokban.

címEger, Kertész u. 42, 3300

szerző: Bercely Judit 

 

komment
süti beállítások módosítása