A Márton-nap a magyar gasztronómia egyik legkedvesebb és legízletesebb ünnepe – a hagyomány szerint ekkor mindenképpen liba kerül az asztalra, és újbor a pohárba. A novemberi napok hűvös estéin jól esik egy tányér forró libaleves, egy ropogós comb vagy egy szelet flódni – és szerencsére idén is több budapesti étterem gondoskodik róla, hogy a libás finomságok rajongói ne maradjanak ízek nélkül a fővárosban.
Apostolok Étterem – legendás falak között, libás lakomával

Kevés olyan vendéglátóhely van Budapesten, amely ennyi történetet őriz a falai között, mint az Apostolok Étterem. A Kígyó utcai legendás hely 1903 óta várja vendégeit – előbb Förster János sörözőjeként, majd az „Apostolokhoz címzett söröző és borozóként”, később Pilseni Sörözőként, ma pedig Apostolok Étterem, de változatlanul a főváros egyik legrégebbi és legkülönlegesebb atmoszférájú éttermeként. A félhomályos, mozaikokkal díszített boxok egykor csendet és józanságot kívántak, ma viszont barátságos fények és nosztalgikus hangulat fogadja azokat, akik szívesen kortyolnának sört vagy boroznának a történelem árnyékában. A századfordulós elegancia ma is tetten érhető: a boltíves mennyezet, a lambéria és a réz részletek mind-mind megőrizték az étterem régi báját. A Márton-napi időszakban az Apostolok étterem méltó módon tiszteleg a hagyományok előtt – természetesen libával. Az ünnepi kínálatban gazdag libanyakleves várja a vendégeket házi lúdgége tésztával, ezt követi a konfitált kacsacomb hagymás tört burgonyával és fűszeres lilakáposztával, majd a ház specialitása, a „Márton-napi libaság” lilakáposzta-pürével és gratin burgonyávalkoronázza meg az élményt. A sort pedig az ízletes libamáj saját zsírjában zárja – klasszikus, mégis kifinomult fogások, ahogy azt az Apostoloktól megszokhattuk. Az Apostolokban a Márton-nap nemcsak a libáról szól, hanem egy falatnyi budapesti gasztronómiatörténetről is – olyan hely ez, ahol minden ételhez egy évszázados történet társul.
cím: Budapest, Kígyó u. 4-6, 1052
web: Apostolok Étterem
VakVarjú Buda – libás lakoma kreatívan, varjús stílusban

A VakVarjú Buda idén sem fogja vissza magát, ha Márton-napról van szó: a séfek libás fogásai egyszerre tisztelegnek a hagyomány előtt és hozzák a VakVarjúra jellemző játékosságot, bőséget és csavaros ötleteket. A menü igazi ízutazás: kezdésként füstölt libamelltatár érkezik, kapribogyóval, cornichon uborkával, pácolt mogyoróhagymával és vargánya aiolival – elegáns és mégis karakteres előétel. A libacsorba leves libamellel, ropogós füstölt libakolbászmorzsával és burgonyagombóccal a román konyha és a hazai ízek különleges találkozása. A főételek sorát a vörösboros libazúzapörkölt juhtúrós sztrapacskával, lyoni hagymával és ecetes mini dinnyével indítja, de ott a hízott libamáj zsírjában konfitált rozmaringos újburgonyával és sumachos birspürével, amely egyszerre krémes, fűszeres és felejthetetlen. A klasszikus vonalat a kemencében sült rozmaringos libacomb képviseli, aszalt szilvás pecsenyeszafttal, krumplis tészta mille-feuille-lel és pezsgős párolt káposztával – egy igazi ünnepi fogás a legszebb formájában. A gasztronómiai kalandot a fügés-balzsamecettel glasszírozott libamell sütőtökös arancinivel, friss körtével és pirított pekándióval koronázza meg, amely a modern magyar konyha egyik legszebb példája. A vacsora zárásaként pedig jöhet a klasszikus lúdláb tortaszelet – mert egy ilyen lakoma után csak így illik lezárni az estét. A VakVarjú Budában a Márton-nap nem csupán ünnep, hanem gasztronómiai élmény, ahol minden falatban ott a szeretet, a humor és a hagyomány.
cím: Budapest, Érem u. 2, 1116
web: Vakvarjú Buda
Zazie Bistro & Bar – a város szíve, házias hangulatban

A Michelin-ajánlott Zazie november 10-től különleges Márton-napi séfajánlattal várja a vendégeket, ahol a klasszikus ízeket egy csipetnyi játékosság teszi felejthetetlenné. A menü zsírjában készült hideg libamájjal, házi kenyérrel és friss zöldségekkel indul, majd tárkonyos libalevessel folytatódik, amelybe füstölt libamell, libamáj, szőlő és zeller kerül. A főétel egy szaftos sólet, tépett libacombbal, grillezett libamájjal, babbal, gerslivel, roppanós zöldségekkel és főtt tojással – minden falatja maga a bőség. A desszert sem maradhat el: sütőtökös pite vaníliafagylalttal, Endrész-Nagy Tamás séf tolmácsolásában – igazi őszi comfort food-élmény a belváros szívében.
cím: Budapest, MOL Campus, földszint, Dombóvári út 28, 1117
web: Zazie Bistro & Bar
Riso Ristorante – olasz elegancia és magyar tradíció találkozása

A Riso Ristorante & Terrace idén Márton-napkor is bebizonyítja, hogy a magyar hagyomány és a mediterrán konyhaművészet milyen szépen fonódhat össze egyetlen menüben. Az ünnepi kínálat egyszerre klasszikus és kifinomult, ahogy azt a Riso vendégei megszokhatták. A menüsor konyakos libalevessel indul, amelyben a gazdag ízeket maceszgombóc és egy csipet elegancia teszi teljessé. A libarilette savanyított zöldségekkel és házi kenyérrel igazi ínyenc előétel, amelyben a rusztikus és a modern világ találkozik. A főételek sorát a birsalma rizottó grillezett libamájjal koronázza meg – egy olaszos fogás magyar lélekkel, tökéletes harmóniában. Természetesen nem maradhat el a klasszikus sólet füstölt libamellel és főtt tojással, valamint a sült libacomb lilakáposzta-pürével és petrezselymes burgonyával, amelyek a tradíció ízeit idézik. A desszert a vacsora méltó befejezése: a házi lúdláb torta meggypürévelnemcsak Márton-naphoz, hanem minden ünnepi asztalhoz illik. A Riso Ristorante-ban a libaételekhez a finom borok, az olaszos atmoszféra és a figyelmes szerviz adják a tökéletes hátteret – igazi gasztronómiai ünnep a Gellért-hegy lábánál.
cím: Budapest, Lovas út 41, 1012
web: Riso Ristorante
Gléda Vendéglő – klasszikus ízek, házias bőség

A II. kerületi Gléda november 5. és 30. között egész hónapban libás táblás ajánlattal ünnepli Márton napját. Az étlapon a nagymamák konyháját idéző, házias fogások sorakoznak, amelyek egyszerre nyújtanak nosztalgiát és gasztronómiai élményt. A libaragu leves zúzával igazi lélekmelengető, a vargányás libamell házi csuszával pedig maga a komfortgasztronómia esszenciája. A ropogós libacomb sólettel minden falatban a hagyomány ízét hozza vissza, a lakoma méltó lezárása pedig a klasszikus flódni. Deli János és csapata gondoskodik róla, hogy Buda vendéglátásának legjobb arcát mutassa meg.
cím: Budapest, Mikoviny u. 2-4, 1037
web: Gléda Vendéglő
N28 Wine & Kitchen – elegancia, bor és libamáj

A belváros egyik legizgalmasabb borétterme, a Michelin Bib Gourmand díjas N28 november 10. és 15. között minden nap tartogat valamilyen libás különlegességet. Az étlapon a tradicionális fogások – mint a sólet vagy a ludaskása – mellett természetesen a libamáj is főszerepet kap. A séf napi déli ajánlata mindig új ízélményt ígér, a sommelier válogatott borai pedig tökéletesen kísérik a libából készült fogásokat. Az N28-ban a Márton-napi élmény nemcsak az ízekről, hanem az eleganciáról és a gasztronómia szeretetéről is szól.
cím: Budapest, Nagymező u. 28, 1065
web: N28 Wine & Kitchen
Lajvér Borbisztró – természet, bor és libás harmónia Szálkán

A Szekszárdi-dombság lankái között, festői környezetben bújik meg a Lajvér Borműhely, ahol a bor, a természet és a gasztronómia tökéletes egységet alkot. A birtok executive séfje, Kopis Egon a legnagyobb budapesti éttermekben – többek között az Onyxban és a Standban – szerzett tapasztalatot, mielőtt hazatalált volna a szekszárdi nyugalomba, hogy itt, a Lajvér konyháján megvalósíthassa a természetközeli, mégis modern gasztronómia vízióját. A Márton-napi hétvégére Egon és csapata különleges, kreatív libás menüvel készül, ahol minden fogásban megmutatkozik a borbirtok filozófiája: a harmónia, a szezonalitás és az élmény. Az ünnepi menü libamáj mille-feuille-lel indul, rozmaringos-citrusos sült almával és diós halvával – elegáns, mégis meghitt nyitány. A csorbaleves libából húsos töltött raviolival, tejföllel és borsikafűvel új értelmet ad a klasszikus libalevesnek. A főételek között a ludaskása – rizottó rizzsel, roston sült libamájjal, konfitált libazúzával és rozmaringos sült zöldségekkel – a hagyomány és a modern konyhatechnológia páratlan találkozása. Az igazi mestermunka a konfitált libacomb lollipop, rozmaringos jus-vel, szalmaburgonyával, aiolival és verjus-szel párolt káposztával érkezik – egyszerre játékos és kifinomult. A desszert sem mindennapi: édesburgonyás-csokis brownie mascarponés gesztenyekrémmel és meggyraguval, amely méltó befejezése a libás lakomának. A Lajvér Borműhely minden részletében a harmóniáról szól – a borok, az ízek és a természet tökéletes összhangjában. Márton-napon itt nem csupán vacsorázni lehet, hanem megtapasztalni, hogyan születik meg a hagyományból modern gasztronómiai élmény.
📍 Cím: 7121 Szálka, 07/28. hrsz
🌐 Web: Lajvér Borműhely
Harapó Mókus – házias bőség és libás klasszikusok Óbudán

A Harapó Mókusban Márton-napkor igazi lakoma várja a vendégeket – olyan, amely a házias ízek szerelmeseinek minden vágyát teljesíti. Az óbudai étterem évről évre bebizonyítja, hogy a tradíció és a kreativitás tökéletesen megfér egymás mellett a tányéron. A különleges ünnepi menü libalevessel indul, amelyben maceszgombóc, levesben főtt zöldségek és tépett libahús adják meg a tökéletes alapot. Aki inkább könnyed kezdésre vágyik, annak a füstölt libamell sütőtökös-mézes salátaágyon kihagyhatatlan. A főételek között minden klasszikus megtalálható: rózsaszínre sült libamell sütőtökös rétessel és lilakáposzta-ropogóssal, sült libacomb párolt lilakáposztával és hagymás tört burgonyával, valamint a ház egyik büszkesége, a sólet füstölt libamellel és főtt tojással. És ha valaki igazán magyaros befejezésre vágyik, ott a libazúza pörkölt gránátos kockával – igazi, szívet melengető fogás. A desszert sem marad el: a flódniédes, diós, mákos és szilvalekváros rétegei méltó zárásai egy libás lakomának. A Harapó Mókusban a Márton-nap nem csupán gasztronómiai esemény – hanem egy hangulatos, óbudai ünnep, ahol minden falat a hagyományt és a vendégszeretetet dicséri.
📍 Cím: 1032 Budapest, Zápor utca 69.
🌐 Web: Harapó Mókus Étterem
Stelázsi Étterem – hagyomány, otthonosság és egy csipetnyi modern elegancia

A Stelázsi nemcsak a házias ízekről, hanem a bensőséges, szeretetteljes hangulatáról is ismert – és ez Márton-napkor sincs másként. A séfek ezúttal is a hagyományokból merítenek ihletet, miközben minden fogásban ott a Stelázsira jellemző aprólékos odafigyelés és finom kreativitás. Az ünnepi menüsor libalevessel indul, amelyben maceszgombóc, libahús és friss zöldségek adnak testet és lelket az első kanálnak. A klasszikusok kedvelőinek ott a sült libacomb párolt lilakáposztával és hagymás tört burgonyával – ahogy nagymamánk készítette, csak épp egy modern konyha precizitásával. Aki valami különlegesebbre vágyik, annak a rózsaszínre sült libamell szeletek sütőtökös burgonyakrokettel és birsalma raguval tökéletes választás: egyszerre elegáns és meghitt. Természetesen nem maradhat el a sólet füstölt libamellel és rántott tojással sem – igazi, időtlen klasszikus, amit a Stelázsi konyhája új életre kelt. A Stelázsi Márton-napi ajánlata minden falatban a hagyományról, a szezonális alapanyagok tiszteletéről és a közös étkezések öröméről szól. Itt a liba nemcsak finom, hanem szeretettel tálalt – pont, ahogy azt egy igazi, otthonos étteremben várjuk.
cím: Budapest, Nagyszombat u. 3, 1036
web: Stelázsi Étterem
SimaLiba Belvárosi Csárda – hagyomány, szívvel, belvárosi hangulatban

Ha van hely Budapesten, ahol Márton-napkor igazán „libára hangolódhatunk”, az a SimaLiba Belvárosi Csárda. A név játékos, a hangulat családias, az ételek pedig a klasszikus magyar konyha legjavát hozzák – minden falatban ott a gondoskodás és a tradíció íze. A menü libalevessel indul, természetesen maceszgombóccal, ahogy azt illik. A főételek között ott a rózsaszínre sült libamell céklás jus-vel, amely egyszerre elegáns és telt ízű fogás, és a ropogós libacomb, amelyhez nem kell semmi más, csak egy pohár jó bor és a belvárosi csárda otthonos hangulata. A desszert pedig nem is lehetne más, mint a klasszikus lúdláb torta – a legédesebb módja annak, hogy lezárjuk a libalakoma minden pillanatát. A SimaLiba Belvárosi Csárda a Márton-napot nemcsak megünnepli, hanem újraértelmezi: itt a hagyomány és a modern vendéglátás kéz a kézben jár.
📍 Cím: 1052 Budapest, Piarista utca 6.
🌐 Web: SimaLiba Belvárosi Csárda
+1 Hotel Cabernet Étterem – Márton-napi torkoskodás Villányban

A Villányi borvidék szívében, a festői Villánykövesden található Hotel Cabernet Étterem idén is különleges Márton-napi hétvégékkel várja vendégeit. A hely, ahol a bor, a gasztronómia és a hagyomány találkozik, méltán vált a Márton-nap egyik legizgalmasabb úti céljává. A program már pénteken kezdetét veszi: a zenés, svédasztalos Márton-napi est korlátlan újborfogyasztással és élőzenével hangolja a vendégeket az ünnepre, míg napközben a „libafalatos” gourmet pincejáró túra vezet be a borvidék ízeinek világába. A hangulat, a pincesor és a Mokos Pincészet válogatott borai együtt teremtik meg azt a különleges villányi élményt, amelyhez hasonlót aligha találni. A hétvége csúcspontja a Márton-napi liba–borvacsora, ahol minden fogás gondosan megkomponált borkísérettel érkezik. A menü önmagában is egy ízutazás:
- Töltött libanyak savanyított zöldségekkel, pirított vajas kaláccsal – Mokos Olaszrizling 2025
- Zellerkrémleves tépett libahússal – Mokos Rozé Cuvée 2025
- Libamell burgonyagratinnal, rókagomba-mártással és áfonyás vajemulzióval – Mokos Portugieser 2025
- Aszalt szilvával töltött libacomb rozmaringos rizottóval és sült zöldségekkel – D Cuvée 2019
- Fehér lúdláb torta Amarena meggyraguval, mascarpone habbal és amarant ropogóssal – Mokos Meggybor
A Hotel Cabernet étterem Márton-napi kínálata nem csupán vacsora – egy egész hétvége ízeiből, borából és zenéjéből szőtt élmény, ahol a villányi borvidék hangulata minden pohárban és falatban ott rejlik.
📍 Cím: 7772 Villánykövesd, Petőfi Sándor u. 40.
🌐 Web: Hotel Cabernet & Mokos Pincészet



























































