5 gulyásleves amiért utazni is érdemes Budapesten

2025. augusztus 20. 12:15 - GastroGuide

A gulyásleves a magyar konyha egyik legikonikusabb fogása – egyszerre szimbolizálja a hagyományt, a nagyi konyháját, és azt az otthonosságot, amitől mindig jólesik még egy kanállal szedni. Bár sokan a turisták kedvencének tartják, valójában mi, magyarok sem tudunk ellenállni egy igazán jól elkészített gulyásnak. Ezért indultunk útnak Budapesten, hogy felkutassuk, hol főzik a legjobb gulyáslevest a városban. Válogatásunkban nemcsak az ízeket, hanem az árakat is feltüntetjük, hogy mindenki megtalálja a számára ideális helyet – legyen szó egy tartalmas ebédről, vagy egy barátokkal közösen eltöltött vacsoráról.

 

SIMALIBA Belvárosi Csárda

 

4744df2c-03ba-4b31-8812-adc1a67875d7.jpeg

 

A SIMALIBA Belvárosi Csárda igazi gyöngyszem, ha gulyásról van szó. Itt a klasszikus bográcsgulyást kínálják csipetkével, amely minden falatban visszarepít minket a nagymama konyhájába. Az ízek mélyek, karakteresek, a hús omlós, a leves pedig pont annyira sűrű és tartalmas, amilyennek lennie kell. A csipetke külön említést érdemel: olyan, mintha tényleg otthon, a nagyi keze alatt készült volna.
Ár: 4650 HUF

cím: Budapest, Piarista u. 6, 1052

 

 

Puli és Juhász

 

238140f5-84e2-4dc8-8413-e6f2dc8e97bb_1_201_a.jpeg

 

A Dob utcában található Puli és Juhász a belvárosi csárdák hangulatát hozza vissza, mégis modern köntösben. Az étterem egyszerre autentikus és friss, így a fiatalabb vendégek is könnyen otthon érezhetik magukat. A bográcsgulyás itt is csipetkével érkezik, ízei mélyek, háziasak, pont úgy, ahogy szeretjük. A levesben minden benne van, amitől a gulyás klasszikus élményt nyújt – tartalmas, laktató és igazi magyaros fogás.
Ár: 3790 HUF

cím: Budapest, Dob u. 19, 1074

 

 

Retek Bisztró

 

5e49b8dd-d152-442e-8667-e76bbf846052.jpeg

 

A Retek Bisztró igazi kakukktojás a válogatásban: magyaros hangulat, de ide utcáról szinte lehetetlen csak úgy bejutni. A „fully booked” tábla gyakran fogadja a vendégeket, így mindenképp érdemes előre asztalt foglalni. Amikor mi végül bejutottunk, gyorsan kiderült, hogy megérte a várakozás. A gulyásleves itt 4150 HUF, és ízében semmiben sem marad el a legjobbak mögött – tartalmas, finom, igazi magyar klasszikus. Egyetlen apró hátránya, hogy az asztalok folyamatosan cserélődnek, így a vendég picit úgy érzi, sietnie kell. Az ízek azonban velünk maradnak – és ezért is kötelező kipróbálni.
Ár: 4150 HUF

cím: Budapest, Nádor u. 5, 1051

 

 

Stand25 Bisztró

 

7466ac6f-b9a1-4bdf-9c48-2708f5b21dd4.jpeg

 

A Stand25 Bisztró gulyáslevese igazi élmény már az első pillanattól: kis fazékban érkezik az asztalra, pont úgy, mint otthon a nagyinál. Az illata betölti a teret, és már önmagában elég okot ad arra, hogy betérjünk. Az ízek átütőek, mélyek és rendkívül tartalmasak – minden kanál nosztalgikus utazás a gyerekkor felé. Bár az ára magasabb, 5900 HUF, a minőség és az élmény miatt abszolút megéri. Egy olyan gulyás, amit egyszerűen nem lehet kihagyni.
Ár: 5900 HUF

cím: Budapest, Attila út 10, 1013

 

 

21 Magyar Vendéglő – Budai Vár

 

315e35b5-c88e-4909-bf0a-cdb3b47a7ec5.jpeg

 

A Budai Vár szívében található 21 Magyar Vendéglő gulyáslevese szintén csipetkével érkezik, és 3840 HUF-ért kóstolható. A környezet inkább modern, mint a nagyi ebédlője – ezt inkább mosolyogva érdemes megjegyezni, hiszen itt a hagyományos ízek találkoznak a kortárs eleganciával. Az étlapon gyakran felbukkannak ritkább fogások is, például a medvepörkölt, így igazi gasztronómiai kaland várja a vendégeket. A gulyás mellett pedig maga a Vár varázslatos történelmi környezete is külön élménnyé teszi a látogatást.
Ár: 3840 HUF

cím: Budapest, Fortuna u. 21, 1014

komment

A nagyi ízei egy csipet belvárossal

2025. augusztus 19. 14:43 - GastroGuide

Aki már unja a „kreatívan újragondolt” magyar fogásokat, és inkább úgy enne egy velős csontot, mint otthon a konyhaasztalnál, annak van egy jó hírünk: a Dob utca sarkán megnyitott Puli és Juhász pontosan azt adja, amit ígér. Hagyományt, melegséget, házias ízeket, egy kis csárda-hangulatot – és mindezt egy szokatlanul igényes, mégis oldott környezetben.

 

Csontvelővel nyitottunk – és már akkor tudtuk, hogy jó helyen vagyunk

Az étkezést velős csonttal indítottuk, amit házi kenyérrel és savanyított lila hagymával hoztak ki – a tálalás olyan szép volt, hogy nem álltuk meg fotó nélkül. A csont hosszában kettévágva, benne a remegős velő, amit csak ki kell kanalazni a pirítósra. A textúra és az íz is tökéletes volt – kicsit füstös, sós, zsíros, de nem túl nehéz. A savanyított hagyma frissességet és kellemes savasságot hozott a falatokba, így az előétel nemcsak szép, de ízében is jól kiegyensúlyozott volt. Hibátlan nyitány.

 

7ce50821-a4f9-4736-9efb-1b687a7322c0_1_201_a.jpeg

 

Szarvaspörkölt, mint vidéken – csak épp nem a nagymama főzte, hanem profik

A főételünk a szarvaspörkölt dödöllével és kovászos uborkával volt, ami egészen meglepő módon nem „éttermesített”, hanem tényleg vidéki nagyi-konyha hangulatát idézte. A hús vajpuha, omlós, ízletes, semmi száraz vagy rágós rész – a fűszerezés pedig pont eltalálva: karakteres, de nem nyom el semmit. A dödölle nagy örömünkre nem volt túllágy vagy „műköret”, hanem rendesen átpirított, tartalmas darab. A kovászos uborka pedig valóságos felüdülés volt a húsos, szaftos fogás mellett – hideg, roppanós, savas, ahogy kell.

 

c4e5b3ea-214c-4d08-aa2e-be064534c717_1_201_a.jpeg

 

Mákos guba, de nem akárhonnan

Az élmény megkoronázásaként egy mákos gubával zártuk a vacsorát. Külön szeretnénk kiemelni, hogy a gubához használt kifli a Dobay Cukrászdából származik – ez a tulajdonos, Semsei Rudolf feleségének a vállalkozása, és ez az apró részlet is sokat elmond a hozzáállásukról. Az édesség pont annyira volt édes, amennyire kellett, a vaníliasodó selymesen ölelte körbe a mákos kiflikarikákat. Nem nehéz, nem száraz – hanem éppen az a nosztalgikus, házi desszert, ami után csak annyit mond az ember: „Ez még jöhetett volna.”

 

cce1a5a1-7f38-4a20-9f46-f9a80bec0972_1_201_a.jpeg

 

A belső tér: csárdahangulat újratöltve

A dizájnért Oláh Nikolett és Felhő Anita felelt – és őszintén szólva, meg is érdemlik a tapsot. Nem tolakodó, nem giccses, mégis minden apró részlet a vidéki hangulatot hozza. Paprikafüzérek, hímzett terítők, bögregyűjtemény a falon, de mindez modern, letisztult stílusban. Az atmoszféra barátságos, a zene hangulatos – esténként élő muzsika is várja a vendégeket. Mi korábban érkeztünk, így háttérzenében volt részünk, de az is tökéletesen illett a hely szelleméhez.

 

57bcec3c-bcaa-41ff-aaa7-b3dc83d4b9f8_1_201_a.jpeg

 

Magyar gasztronómia – szívvel-lélekkel, elérhető áron

A Puli és Juhász nem akar többnek látszani, mint ami: egy modern, szerethető csárda a belváros közepén. Az alapanyagok hazai termelőktől jönnek, a receptek nem fúziós kísérletek, hanem ismerősen magyarosak. Nincs túltolva semmi, nincsenek túlárazott „újragondolt” fogások – helyette minőségi, otthonos ételek, amit mi is bármikor szívesen újrakóstolnánk. És ez talán a legfontosabb: itt nem csak a turistáknak akarnak tetszeni. Ez a hely a magyar vendégekről is szól – azoknak, akik szeretik az ízeket, az emlékeket, és értékelik, ha egy csárda nem csak a nevében magyar.

 

186a7cd3-1a13-4f16-a443-84a4649c0fd7_1_201_a.jpeg

 

web: Puli és Juhász
Cím: Budapest, Dob u. 19, 1074

Nyitvatartás: minden nap 12:00–23:00
Ajánlott foglalás: Puli és Juhász 

komment

Melyik az év burgerezője?

2025. augusztus 16. 18:03 - GastroGuide

A Burger Project jóval többet ad, mint egy szimpla hamburger – egy életérzést közvetít, amelyhez egyre többen szeretnének csatlakozni. A 2022-ben alapított márka idén elnyerte a Street Kitchen Guide 2025/2026 „Év burgerezője” díját, miközben már készül a harmadik éttermük is, Budapest belvárosában, a Kálvin tér közelében. A tervek szerint 2026 végéig további egységek is nyílnak, de a fő értékek – prémium minőség, közösségi élmény és felszabadult hangulat – változatlanok maradnak.

 

Év burgerezője – méltán

A Street Kitchen csapata egy éven át kereste az ország legjobb burgerezőjét, a versenyben pedig a Burger Project bizonyult a legerősebbnek. Az eredményhirdetés a Dürer Kertben rendezett Foodora Selection x Street Kitchen Fesztiválon zajlott, ahol a márka food truck-ja szintén nagy sikert aratott. „Hatalmas megtiszteltetés, hogy nem csupán bekerültünk a válogatásba, hanem az élre kerültünk. A vendégek visszajelzései is igazolják, hogy az ausztrál beach-hangulat, a gondosan válogatott alapanyagok és a ’project vibe’ működőképes” – mondta Rotyik Tamás ügyvezető.

 

86aaa774-7720-410a-a408-095429601ad1.jpeg

 fotó: Boldog Ati

 

Smash helyett saját irány

Bár világszerte a smash burger hódít, a Burger Project más utat választott. Számukra nem a trendek hajszolása a fontos, hanem a kreativitás, a minőség és a laza, tengerparti életérzés ötvözése – egy kis Ausztrália, magyar köntösben. „A burger nálunk nem pusztán egy étel, hanem élmény, amiért újra és újra visszatérnek a vendégeink” – fogalmazott Rotyik Dávid, alapító és brand manager.

 

Új étterem, tudatos növekedés

Hamarosan megnyílik a harmadik Burger Project egység a Kálvin térnél, ahol először egy üzleti partner is csatlakozik a csapathoz. A filozófia azonban nem változik: a cél a tudatos, fenntartható növekedés. Bár a franchise iránt már most is nagy az érdeklődés, a csapat egyelőre lépésről lépésre, saját irányítás mellett halad. „Hiszünk abban, hogy csak a fokozatos építkezés garantálja a megszokott színvonalat” – hangsúlyozta Rotyik Tamás.

 

92278d89-0feb-4d1a-b87b-f67e3dddb46f_1_201_a.jpeg

fotó: Connected Creative Agency 

 

Digitális szinten is erősítenek

A fizikai bővülés mellett digitálisan is szintet léptek: a weboldal után elkészült a BURGER PROJECT APP, amely a Fruitsys szakmai támogatásával készült. Az applikáció nem egyszerű hűségprogram, hanem valódi kedvezményeket és törzsvásárlói előnyöket kínál. „Nem akartunk sablonmegoldást, az app tényleg hozzáadott értéket képvisel, és közelebb hozza a vendégeket a márkához” – tette hozzá Szedlák Máté, alapító tag.

 

Minőség és közösség – a jövő alapjai

A beszállítókkal kialakított stratégiai partnerségek biztosítják, hogy a prémium alapanyagokhoz a jövőben is hozzáférjenek. A Burger Project célja változatlan: minden vendég ugyanazt a minőségi élményt kapja, bárhol is járjon az országban.

 

Egy márka, ami közösséget épít

A Burger Project sikertörténete nem csupán a gasztronómiáról szól: fiatalos közösségi márkává vált, amelyhez egyre többen akarnak tartozni. Ha a lendület kitart, 2026-ra nemcsak Budapesten, hanem országszerte találkozhatunk vele.

 

d482ec33-b2ff-4c2d-a25f-36d6104a1750_1_201_a.jpeg

fotó: Burger project 

 

Címek:
Budapest, István út 5, 1043
Budapest, Viza u. 9, 1138

Web: The Burger Project

komment

A 2025-ös nyár 15 legcsodálatosabb terasza

2025. augusztus 02. 09:50 - GastroGuide

Ha beköszönt a jó idő, nincs is jobb program egy finom ebédnél vagy vacsoránál a szabadban. Legyen szó pezsgő belvárosi hangulatról, panorámás Duna-parti vacsoráról, erdőszéli nyugalomról vagy tengerpartot idéző ízekről – ebben a válogatásban mindenki megtalálhatja a kedvenc teraszát. 15 budapesti és vidéki éttermet gyűjtöttünk össze, ahol nemcsak a kilátás, de az étel, az ital és a hangulat is emlékezetes. Vannak köztük rejtett gyöngyszemek a természet ölelésében, fine dining élmények a város szívében, mediterrán oázisok, és olyan helyek is, ahol a friss pizzát vagy a fűszeres thai levest kortyolhatjuk el egy napernyő alatt, koktéllal a kézben. Ha egy igazán jól sikerült nyári estét keresel, vagy csak egy hűsítő fröccsre ugranál be a barátaiddal egy teraszra, ezt a válogatást érdemes végigböngészned.

 

 

Baalbek – A Közel-Kelet színei és ízei a Duna partján

 

cfbb565d-1fc6-4576-921c-b07577c21c1c_1_201_a.jpeg


A Belgrád rakpart egyik legkülönlegesebb terasza a Baalbek, ahol nemcsak a Dunára és a Gellért-hegyre nyíló panorámában gyönyörködhetünk, hanem az autentikus libanoni ízek és a meghitt, vendégszerető légkör is garantáltan elvarázsol. A vibrálóan színes, fűszeres fogások, mint a hummusz hússal vagy a friss tabbouleh, éppúgy lenyűgöznek, mint az ízléses enteriőr vagy a zaatarral fűszerezett padlizsán. A megújult étlapon bőven találunk vegán és vegetáriánus opciókat is, de a húskedvelők is gazdag ízélményekre számíthatnak. Aki egy igazán különleges, ízekkel és napfénnyel teli vacsorára vágyik Budapesten, annak a Baalbek terasza kötelező nyári célpont! 

cím: Budapest, Belgrád rkp. 22, 1056

 

 

Tapas Fino – Egy estére Spanyolország a Duna partján

 

88e333ec-d81d-43af-a10a-03c22b2d8500.jpeg


A Tapas Fino nem csupán egy étterem, hanem egy igazi mediterrán élménytér a Belgrád rakparton, lenyűgöző kilátással a Dunára és a Gellért-hegyre. A ragyogó teraszon spanyol gitárdallamok, klasszikus tapas fogások és gondosan válogatott borok repítenek el minket a napfényes Ibériába. Az étlap a spanyol konyha legjavát kínálja: gambas pil-pil, patatas bravas, sült Mahón sajt, Iberico sertésszűz, és természetesen a churros sem maradhat el a végén. Ez a hely több mint vacsora – egy laza, mégis felejthetetlen nyári este kulisszája lehet. Ha valami igazán különlegesre vágysz, foglalj asztalt a Tapas Finóba!

címBudapest, Belgrád rkp. 24, 1056

 

 

Port de Budapest – A panoráma, amiért visszajársz

 

2e7260cc-a1b6-4add-b344-3cc6aadc3c29_1_201_a.jpeg


A Belgrád rakparton, a Nemzetközi Hajóállomás szomszédságában található Port de Budapest az egyik leglátványosabb kilátással büszkélkedhet Budapesten. A Duna és a Gellért-hegy látványa lenyűgöző hátteret biztosít a nyári estéinkhez, legyen szó egy romantikus vacsoráról, augusztus 20-ról vagy koktélozásról vagy baráti beszélgetésről. A letisztult, friss nyári étlap, a kreatív signature koktélok – mint a Lisa vagy a Liberty – és az állandóan megújuló bar food kínálat gondoskodnak arról, hogy ne csak a szemünk lakjon jól. A terasz tökéletes választás naplementéhez, pezsgő estéhez vagy akár egy különleges esküvőhöz is. Asztalt érdemes időben foglalni!

cím: Budapest, Nemzetközi Hajóállomás, Belgrád rkp. 23, 1056

 

 

 

Riso Ristorante & Terrace – Olasz életérzés a Budai Vár lábánál

 

bddeae89-01a3-41aa-80a2-1e2d44e4c56f.jpeg


Az I. kerület egyik legszebb terasza a Riso Ristorante & Terrace, ahol a Budai Vár lábánál egy igazi mediterrán oázis fogad minket. A zöld növényekkel körülölelt, napfényes, tágas terasz minden nyári pillanatot emlékezetessé tesz – legyen szó egy romantikus vacsoráról vagy egy könnyed baráti ebédről. Az étterem olasz ihletésű fogásai kizárólag friss alapanyagokból készülnek, a gourmet pizzák pedig fatüzelésű kemencében sülnek, bivalymozzarellával, pármai sonkával vagy csípős nápolyi szalámival megpakolva. A változatos rizottó kínálat is kihagyhatatlan, legyen szó klasszikus vagy akár magyaros változatról. A kilátás és a hangulat már tényleg csak hab a tortán – asztalfoglalás erősen ajánlott!

cím: Budapest, Lovas út 41, 1012

 

 

SIMALIBA – A belváros legnyüzsgőbb terasza

 

cac785ab-d6bd-4069-8208-825ab383553f.jpeg


Ha egy őszintén házias, flancmentes ebédre vagy vacsorára vágyunk Budapest szívében, a SIMALIBA Belvárosi Csárda telitalálat. A Váci utca közelében, mégis csendesebb környezetben, pár lépésre a Duna-parttól, hangulatos terasszal várja a vendégeket ez a modern csárda, ahol libából készült fogások – mint a hideg libamáj vagy a ropogós libacomb – sorakoznak „libasorban” az étlapon. A gulyásleves kis bográcsban érkezik, a krumplis tészta pedig igazi nagymamás recept alapján készül. Itt nincs feszengés, csak jóízű beszélgetések és magyar muzsika, ahogy az otthonos, vidéki vendégszeretethez illik – csupán néhány lépésre a nyüzsgő belvárostól. 

cím: Budapest, Piarista u. 6, 1052

 

 

VakVarjú Beach – Nyaralásérzés a városban, a BudaPart szívében

 

8dafe6cb-f4a9-412d-a98e-058a65caf1c7.jpeg


A Kopaszi-gát bejáratánál található VakVarjú Beach a tökéletes budapesti nyári menedék: a Duna-parti terasz hajófedélzetet idéz, miközben a kilátás a Kopaszi-öbölre és a modern BudaPartra egészen Dubai hangulatot varázsol. A látványkonyhában készült ételek között találunk grillen sült specialitásokat, pulled pork quesadillát, vakvarjús rántott húst, vagy akár chilis-fokhagymás tigrisrákot is. Aki könnyedebb fogásra vágyik, ne hagyja ki a bodzakrémlevest házi túróbonbonnal, vagy a focacciás krémválogatást. Az itallapon minden megtalálható, ami egy nyári naphoz kell: klasszikus koktélok, nyolcféle limonádé, különleges alkoholmentes verziók – például epres-bazsalikomos fröccs –, így autósoknak, sportolóknak vagy családosoknak is ideális célpont. Akár nappal, akár naplementében érkezünk, a VakVarjú Beach egy igazi városi nyaralásélményt nyújt – sportprogramokkal, kertmozival és jókedvvel fűszerezve.

címBudapest, Kopaszi-gát 2, 1117

 

 

No7 Mansion – High luxury kínai élmény az Andrássy út szívében

 

7104dc6f-03f4-4f45-8434-757bdb48713a.jpeg


Ha igazán különleges helyet keresünk Budapesten, ahol a gasztronómia és az elegancia találkozik, akkor a No7 Mansion a tökéletes választás. Az Andrássy úton, közvetlenül az Oktogonnál található étterem nemcsak a kínai fine dining új dimenzióját nyitotta meg hazánkban, hanem egyben a főváros egyik legnívósabb teraszával is várja a vendégeket. A menü valódi legendákat sorakoztat fel – mint a „Buddha átugorja a falat” leves, vagy a gyömbéres homár, a roppanós kantoni kacsa és a makaói sült hasalja. Az akváriumból akár magunk választhatjuk ki a tengeri különlegességeket, a kiszolgálás pedig finoman elegáns és közvetlen – Kárpáti László vezetésével minden részlet a vendégélményt szolgálja. A No7 Mansion étterembe megérkezett a kínai BBQ császára, 45 éve úgyanúgy süti a húsokat most megkóstolhatod a fogásait. 

címBudapest, Andrássy út 53, 1062

 

 

 

Cukorborsó Buda – Kreatív nápolyi pizzák és tündéri terasz a Budapest Gardenben

 

2c8ed05a-88c0-4ff0-809e-2ec11761383b.jpeg


A Pátyon már jól ismert Cukorborsó most Budán is hódít: a III. kerületi Budapest Garden szívében nyitották meg új helyüket, ahol a nápolyi stílusú pizzák, a barátságos kiszolgálás és a zöldövezeti hangulat együtt garantálják a nyári feltöltődést. A laza, madárcsicsergős teraszon olyan extrém pizzakreációk is helyet kaptak, mint a kimchis vagy a Piña Colada pizza, de persze a klasszikusabb ízek kedvelői is megtalálják a számításaikat – akár vegán változatban is. A kínálatban olyan különlegességek is felbukkannak, mint a szarvasgombaolajos, háromféle sajtos Cukorborsó kedvence, a kacsamell krumplipürével, vagy a grillezett pisztráng zöldségekkel. Aki szeret kísérletezni, annak a havonta változó, ital ihlette pizzák is igazi csemegék lesznek. A Cukorborsó Buda a nyár egyik legizgalmasabb gasztrohelyszíne – ahol a kreativitás, a minőség és a jó hangulat kéz a kézben járnak.

cím:  Budapest, Árpád fejedelem útja 125, 1036

 

 

Korhely Faloda és Dalárda – Hangulatos magyaros nyár a Liszt Ferenc téren

 

9de8dadc-a948-419a-beb2-8ead52295f6a.jpeg


A Liszt Ferenc tér mindig is a nyári budapesti élet egyik központja volt – és a Korhely Faloda és Dalárda az a hely, ahol igazi pesti életérzést kaphatunk, jó borral, karakteres magyar ételekkel és egy pohár fröccsel a teraszon. A név játékossága nem véletlen: itt a jókedv, a gasztronómia és néha még a dalolás is összetartozik. Az étlapon magyar klasszikusokat találunk modern köntösben – például gulyást, pörköltet, frissensülteket –, de mindezt igényes, mégis közvetlen stílusban. A terasz pedig tökéletes helyszín egy nyugodt ebédhez vagy egy hosszúra nyúló nyári esthez a város szívében.

címBudapest, Liszt Ferenc tér 7, 1061

 

 

Park Vendéglő – Családias hangulat Buda szívében, füstös grillélményekkel

 

1d0ed091-16d1-42d8-b44e-ab462a579ac3.jpeg


A Böszörményi út végén, a 12. kerület egyik rejtett kincseként bújik meg a Park Vendéglő, amely már évek óta a környékbéliek kedvenc törzshelye. A Csörsz utca felé kanyarodó terasz csendes, árnyas menedéket nyújt a nyári napokon, ahol a gyors kiszolgálás, barátságos légkör és családias hangulat rögtön megfogja az embert. Aki csak egy jó húslevesre vagy rántott húsra vágyik, itt megkapja – aki pedig grillestét vagy smokerben sült különlegességeket keres a hétvégére, annak is érdemes asztalt foglalni. A gyereksarok miatt a családosok is szívesen választják, és ahogy egy igazi budai vendéglőtől elvárható, megbízható, megfizethető, otthonos – pont olyan, mintha Párizs egyik lakónegyedében járnánk. Egy biztos: aki egyszer betér ide, jó eséllyel visszajáró vendég lesz.

cím:  Budapest, Böszörményi út 44-46, 1126

 

 

Budapest Platz – A Bazilika tövében, fiatalos hangulatban

 

ee9a633e-0298-4145-9473-61d8bf6ef109.jpeg


A Szent István tér egyik legélettelibb pontja a Budapest Platz, ahol a Bazilika grandiózus látványa mellett igazán pezsgő nyári estéket élhetünk át. A fiatalos, laza helyszín a város szívében nemcsak a turisták, hanem a helyiek körében is kedvelt: péntek és szombat esténként DJ szettek dobják fel a hangulatot, miközben kézműves koktélokat kortyolhatunk a tágas teraszon. A Platz kínálatában burgerek, saláták, tésztaételek, halak és steakek is helyet kaptak, így mindenki találhat kedvére valót, de már brunchra is beülhetünk hozzájuk reggelente. A stílusos belső tér, az ikonikus környezet és a gondosan válogatott italok együtt olyan életérzést adnak, amit nyáron kár lenne kihagyni.

cím: Budapest, Szent István tér 4, 1051

 

 

ÉS Bisztró Terasz – Belvárosi nyár ötcsillagos színvonalon

 

49d710da-bd94-4aba-9712-64c1f492cc37.jpeg


A Kempinski Hotel Corvinus földszintjén található ÉS Bisztró nemcsak a magyar és bécsi klasszikusok modern értelmezéséről híres, hanem Budapest egyik legnagyobb belvárosi teraszával is büszkélkedhet. A nyüzsgő Deák tér közelében, mégis kellemesen elvonulva élvezhetjük a Tafelspitz, a tökéletes steak vagy a szezonális fogások ízeit – mindezt friss, hazai alapanyagokból. Az új séf, Bárdos Péter vezetésével az étlap izgalmas és friss, a hangulat pedig egyszerre laza és elegáns. Ideális helyszín egy nyári ebédhez, üzleti találkozóhoz vagy egy baráti borozáshoz a város szívében.

címBudapest, Deák Ferenc u. 12, 1052

 

 

Krém Pizzéria – Nápolyi életérzés Székesfehérváron, zöld környezetben

 

af091309-85bc-42be-a7ba-47c8fe5101c6.jpeg


Székesfehérvár legjobb helyén, a strand melletti zöldövezetben várja vendégeit a Krém Pizzéria, amely a város egyik legújabb és legizgalmasabb gasztronómiai helyszíne. A pizzéria az olasz konyha autentikus ízeit hozza el a fehérváriaknak, hiszen a szakácsok Nápolyból hozták a tudást, a tésztát pedig helyben, házilag gyúrják, olasz alapanyagokkal és tradicionális technikával dolgozva. A Krém nemcsak egy étterem, hanem egy közösségi hely, ahol a kiváló pizzák mellett jó hangulat, családi beszélgetések és nyári feltöltődés vár mindenkire. Aki egyszer megkóstolja a nápolyi stílusú pizzákat, rögtön megérzi a különbséget – a vékony, ropogós szélű tészta és a minőségi feltétek harmóniáját. Ez a hely igazi nyári találkozóhely Székesfehérvár szívében.

cím: Székesfehérvár, Szabadságharcos út 40, 8000

 

 

 

Fenyőgyöngye – Klasszikus vendéglő a Hármashatár-hegy kapujában

 

3c03a03c-7525-45fc-91a7-6f415eed4436.jpeg


Aki Budán túrázva vagy csak kirándulásból hazafelé egy jó ebédre vágyik, annak a Fenyőgyöngye Vendéglő a legjobb választás. A Hármashatár-hegy lábánál, zöld fák ölelésében megbúvó, 1935 óta működő klasszikus vendéglő mára fogalom lett a II. kerületiek és a természetjárók körében egyaránt. A házias magyar ízek, a nosztalgikus hangulat és a kerthelyiség az erdő ölelésében együtt teszik ezt a helyet valódi budai gyöngyszemmé. Aki egy jó húslevest, pörköltet vagy rántott húst keres, vagy ha különleges érzékenységű, glutén, laktóz akkor a számukra is kínálnak lehetőséget. – a vendégszeretet pedig éppolyan időtálló, mint maga az épület története. A kirándulás előtti vagy utáni étkezésre is tökéletes választás, de akár egy nyugodt, természetközeli nyári ebédhez is. Asztalfoglalás ajánlott, különösen hétvégén vagy zártkörű rendezvények előtt.

cím: Budapest, Szépvölgyi út 155, 1025

 

 

Tom Yum Thai – Autentikus thai élmény az Andrássy úton

 

8b03410d-83d8-4352-8d68-09ff2fca0ed5.jpeg


A Tom Yum Thai Restaurant igazi különlegesség az Andrássy út szívében, ahol a forró nyári napokat hűsítő koktélokkal, illatos currykkel és frissen készült thai fogásokkal tehetjük teljessé. A teraszról figyelhetjük a belváros lüktetését, miközben olyan klasszikusokat kóstolhatunk, mint a Tom Yum leves, a pad thai, vagy a zöld curry. A hely egyszerre laza és igényes, a szerviz barátságos, az ízek pedig olyanok, mintha egyenesen Bangkokból érkeztek volna. Ideális választás egy gyors, mégis különleges ebédhez, vagy egy fűszeres, hangulatos vacsorához a nyári estében – a Tom Yum terasza garantáltan a város egyik legjobb ázsiai gasztropontjává teszi ezt a helyet.

cím: Budapest, Andrássy út 2, 1062

 

 

+ 2 ajánlás 

 

Lajvér Borbirtok – Természetközeli elegancia és emlékezetes pillanatok Szálkán

 

567f7857-2bee-4fc5-9c64-03c2313c28cc.jpeg

 

Ha létezik tökéletes helyszín egy felejthetetlen eseményhez, akkor az a Lajvér Borbirtok. A festői Szálka lankái között elterülő birtok nemcsak kiváló borairól és különleges gasztronómiájáról ismert, hanem arról is, hogy minden adottsága megvan egy igazán különleges alkalom megrendezéséhez – legyen az esküvő, céges rendezvény, csapatépítő vagy bármilyen privát ünneplés. A modern, mégis tájba simuló épületegyüttes, a panorámás teraszok, a szőlősorokkal körbevett dűlők és a magas színvonalú vendéglátás együttese olyan élményt kínál, amely méltán emeli ki a Lajvért a hazai borvidékek közül. A helyszín egyedülálló abban is, hogy személyre szabott programokat kínál – akár elegáns vacsoráról, borkóstolóval egybekötött eseményről, vagy többnapos rendezvényről legyen szó. A professzionális csapat minden részletre odafigyel, hogy a vendégek ne csak jól érezzék magukat, hanem emlékezetes élményekkel távozzanak.

cím: Szálka, 07/28. hrsz ép, 7121

 

Red Carpet Lounge & Piano Bar 

 

4046e586-d221-425a-93f9-1e6d3732a5c7_1_201_a.jpeg

 

Ha valaha is arról álmodtál, hogy egy new yorki jazzbárban kortyolgatod a tökéletesre shakelt koktélodat, miközben élőzene szól és a város lüktetése a háttérben pulzál, akkor a Red Carpet Lounge & Piano Bar neked való. A belvárosi lokáció önmagában is erős, de amit ez a hely tud, az valódi nagyvárosi élmény. A nyárba forduló esték itt különösen varázslatosak: a légkör elegáns, mégis laza, a konyha friss és modern, az itallapon pedig igazi különlegességek sorakoznak – signature koktélok, minőségi pezsgők és gondosan válogatott borok is helyet kapnak. A zene pedig? Estéről estére élő előadásokkal teszik fel az i-re a pontot – a jazz, soul vagy épp pop-feldolgozások új életre kelnek a bár zongoráján, és kiegészítik a teraszon töltött estéket. A Red Carpet nem csupán egy bár vagy étterem – ez egy valódi városi programhelyszín, ahol minden este egy kis esemény. Szerdától szombatig 17:00 és 22:00 között várják a vendégeket – ha még nem jártál ott, a nyári szezon a legjobb időszak, hogy felfedezd.

cím: Budapest, Zichy Jenő u. 6, 1066

 

komment

A nyár legjobb vidéki éttermei

2025. július 26. 09:53 - GastroGuide

Magyarország vidéki gasztronómiája soha nem volt ennyire izgalmas, mint most. Az ország legjobb éttermei nemcsak a fővárosban, hanem a dombok között, a szőlőültetvények lábánál vagy éppen festői falvak szívében várják a kulináris élményekre vágyókat. Összeállításunkban öt olyan éttermet mutatunk be, ahol a séfek kreativitása, a helyi alapanyagok és a páratlan környezet találkozik – legyen szó egy degusztációs menüről, egy Michelin-csillagról vagy a bor és a gasztronómia harmonikus összhangjáról.

 

Platán Bisztró – Tata

 

6e3b5c70-594a-4b83-95a4-d646c2e67198.jpeg

 

Ahol a tradíció inspirál, nem korlátoz

A tatai Öreg-tó partján, festői környezetben működő Platán Bisztró méltán került a nyári válogatásunk élére. A 2024-ben Bib Gourmand-minősítéssel kitüntetett étterem nem csupán a MICHELIN Guide ajánlása vagy a Dining Guide országos TOP 20-as, vidéki TOP 6-os helyezése miatt kiemelkedő, hanem azért is, mert a kortárs magyar konyha egyik legszebb példája. Mogyorósi Donát séf vezetésével itt a hazai, ismerős ízek új értelmet nyernek – a hagyományokat nem követik, hanem újraértelmezik, modern technológiával, érzékenyen és stílusosan. A szezonális bisztróételeket László Tamás cukrászséf francia stílusú desszertjei koronázzák meg, miközben a bor- és pezsgőkínálat is gondosan válogatott. A Platán Tata kivételes világot kínál: a Platán Bisztró, a Platán Gourmet Étterem, a Platán Udvarház, valamint a saját kertészet és farm együttesen alkotják azt a fenntartható, komplex élményt, amely Tatát az ország egyik legkiemelkedőbb vidéki gasztronómiai központjává teszi.

 

cc975bd6-eef1-4dbb-be44-fa698eba25a1.jpeg

📍 platanbisztro.hu

 

 

Lajvér Borműhely – Gasztronómiai élmény a dűlők ölelésében

 

954d1045-3318-4820-aca3-eaf5784270a4.jpeg

 

A Lajvér Borműhely nemcsak kivételes konyhájával, hanem a páratlan természeti környezettel is leveszi a vendégeket a lábukról. Szálkán, a tolnai dombok között, a Lajvér-birtok szívében található ez a modern, mégis természetközeli étterem, ahol Kopis Egon séf vezetésével születnek meg az évszakokra hangolt, karakteres fogások. A közeli Szekszárd borvidék nemcsak a borlapot teszi izgalmassá, hanem különleges atmoszférát is kölcsönöz a helynek. A brunch-ok itt valódi gasztronómiai események, és már elérhető a séf kreativitását bemutató degusztációs menü is, amely tökéletes választás egy hétvégi kiruccanáshoz. A helyszín emellett esküvők és privát rendezvények lebonyolítására is ideális – a panoráma, a letisztult elegancia és a professzionális csapat garantálja az emlékezetes pillanatokat.

cím: Szálka, 07/28. hrsz ép, 7121

 

Sauska 48 – Villány

 

334c9bcb-387a-4a50-b7a8-832d0fd2ec89.jpeg

 

A Villányi borvidék szívében található Sauska 48 igazi ízutazás, ahol Bicsár Attila séf konyhaművészete kel életre. A modern, letisztult terek és a szőlőtőkék panorámája különleges atmoszférát teremtenek, míg az étlap a borvidék és az évszakok inspirációját tükrözi. A helyi alapanyagokból alkotott fogásokhoz a Sauska birtok borai kínálnak tökéletes kíséretet, legyen szó egy romantikus vacsoráról vagy különleges hétvégi kiruccanásról.

cím: Villány, 048 10 hrsz, 7773

 

Pajta – Őriszentpéter

 

7472771d-dd42-4121-b1cf-ecd75d00a4a9.jpeg

 

Az Őrség varázslatos vidékén található Pajta nemrég elnyerte első Michelin-csillagát, ezzel is bizonyítva, hogy vidéken is születhetnek nemzetközi szinten is kiemelkedő gasztronómiai élmények. A séfek a hagyományos őrségi ízeket és alapanyagokat gondolják újra modern formában, minden fogásban megőrizve a régió szellemiségét. A Pajta nemcsak egy étterem, hanem valódi gasztroélmény, ahol a természet közelsége és az alkotói szabadság találkozik.

cím: Őriszentpéter, Templomszer 7, 9941

 

Helka Bistro – Balatonfüred

 

e22a15a6-89da-4987-b0a1-c77edd62c948_1_201_a.jpeg

 

Ha Balaton, akkor Füred – és ha Füred, akkor Helka Bistro. A part egyik legjobb fekvésű étterme este 16:00-tól éjfélig várja vendégeit, ahol a konyhát Molnár Dávid executive séf vezeti, aki már második szezonját tölti itt. Az étlapon visszaköszönnek a tavalyi kedvencek, mint a hagymás kacsamáj, a karakteres Palóc gulyás, vagy a különleges csokonyavisontai gombsajttal készült rántott sajt. Újdonság idén a nápolyi pizza, valamint a pisztáciás tiramisu, ami igazi nyári sláger lett. A Helka nemcsak a konyhában erős: trendi bútorok, vízparti terasz és hétvégi DJ-szettek gondoskodnak a felejthetetlen hangulatról. Asztalfoglalás kötelező – ez most Füred egyik legforróbb gasztropontja.

cím: Balatonfüred, Széchenyi tér 8, 8230

 

 

+1 ajánlás

Red Carpet Lounge & Piano Bar – Budapest

 f34d1120-9797-434f-94a6-3f4d8b1a3039_1_201_a.jpeg

 

Ha a gasztronómiai élmények után a főváros elegáns, zenés szórakozóhelyeit fedeznéd fel, a Red Carpet Lounge & Piano Bar tökéletes választás. A pazar belső tér, a vörös-fekete színvilág és az exkluzív hangulat egy igazi hollywoodi film díszleteit idézi. Az élőzene és a zongoraszó minden estét különlegessé varázsol, a gondosan összeállított koktél- és italválaszték pedig garantálja a felejthetetlen élményt – ideális helyszín baráti összejövetelekhez vagy elegáns esti programhoz.

cím: Budapest, Zichy Jenő u. 6, 1066

komment

Megtaláltuk a legjobb sajtos-tejfölös lángost! Merre? Gyertek

2025. július 09. 10:12 - GastroGuide

A belváros szívében, a Dob utcában egy olyan street food hely bukkant fel, ami nem csak a turisták kedvence lehet, hanem a magyarok szívét is könnyen megdobogtatja. A Budapest Bites egyszerre nyúl vissza a hagyományos lángoshoz és gondolja újra merészen, kreatívan. A klasszikus sajtos-tejfölös éppúgy helyet kap a kínálatban, mint a Serrano sonkás rukkolás vagy a brutális, két emberes lángosburger – amit, ha egyszer megkóstolsz, garantáltan visszatérsz. Friss, könnyed tészta, kreatív toppingok, vagány dizájn és hazai alapanyagok – a Budapest Bites nem csak egy újabb lángosozó. Ez egy élmény, ami új szintre emeli az egyik legikonikusabb magyar street foodot.

 

08dc6f59-53de-422d-854c-d1acfec7d65a.jpeg

 

A klasszikus sajtos-tejfölös mindig biztos választás – és itt tökéletesen el is készítik. A tészta könnyed, nem úszik az olajban, nem nehéz, inkább friss és levegős, ahogy azt ma egy modern street food helytől elvárjuk. A tejföl és a sajt is rendben van, de a valódi élmény az, hogy ez az egyszerűnek tűnő lángos is új szintre kerül. Aki a retró ízekre vágyik, itt mégsem fog csalódni – sőt, meglepődni fog, mennyire más a megszokotthoz képest.

 

Olasz életérzés lángosban: a Serrano sonkás-rukkolás

Ez volt az egyik kedvencünk: a Serrano sonkás, rukkolás lángos olaszos karaktere remekül működik a magyar alapokon. Friss, sós, karakteres és mégis üde – nyáron kimondottan jólesik, és bizonyítja, hogy a lángos több, mint strandkajás emlék. Ez az a típus, amit egy fröccsel a teraszon elücsörögve élvezet enni – nem csak jól néz ki, de jól is van összerakva.

 

2cecfb14-29cb-4d52-8afe-384658d12127.jpeg

 

A lángos, ami majdnem burger – vagy pont fordítva?

Ha igazán ki vagyunk éhezve, akkor a lángosburger lesz a mi emberünk. A klasszikus, marhahúsos verzió hatalmas adag, így két embernek is bőven elég – nálunk legalábbis csak félig fogyott el, de így is nagy élmény volt. Ez nem csak „lángosba csomagolt burger” – a buci szerepét betöltő könnyű lángostészta igazán különleges hangulatot ad az egésznek. A beltartalom viszont a legjobb kézműves burgerekhez mérhető: szaftos hús, friss zöldségek, minden a helyén van.

 

A hely: színes, fiatalos, trendi

A Budapest Bites nem csupán az ízeivel, de a megjelenésével is felhívja magára a figyelmet. A zöld-fehér-piros színek nem tolakodóan hazafiasak, inkább elegáns utalások – egy kortárs tér, ami illeszkedik a mai belvárosi flow-hoz. A Dob utcai helyszín tökéletes választás, a hangulat laza, a kiszolgálás közvetlen, a közönség pedig vegyes: fiatal magyarok, kíváncsi külföldiek, foodiek – mindenki megtalálja a helyét.

 

d0cbaa8c-8a1d-4d4e-9d40-6ea73c5f2127.jpeg

 

Összegzés

A Budapest Bites nem próbál meg mindent újraértelmezni – csak éppen pont annyit változtat a megszokotton, hogy az izgalmas és friss legyen. A könnyed tészta, az ötletes toppingok és a merész lángosburgerek együtt valóban valami újat adnak a budapesti street food palettához. Mi biztosan visszamegyünk, legközelebb talán az édes verziókat próbáljuk ki – de a pulled porkos lángosburger is erősen kísért...

 

cím:  Budapest, Dob u. 19, 1074

 

 

komment

Lajvér Gasztroműhely: Szekszárd lankáin születő ízek, borral és szenvedéllyel fűszerezve

2025. június 11. 16:05 - GastroGuide

Ha van Magyarországon olyan hely, ahol a bor és a gasztronómia valóban kéz a kézben jár, akkor a Szálka mellett elterülő Lajvér Borbirtok minden kétséget kizáróan élen jár ebben. A Szekszárdi borvidék szívében, a természet közvetlen ölelésében fekvő birtok nem csupán látványos építészeti megoldásaival vagy díjnyertes boraival írta be magát a borkedvelők emlékezetébe, hanem azzal a különleges kulináris élménnyel is, amit a Lajvér Gasztroműhely nyújt. A konyha élén Kopis Egon executive séf áll, aki többek között az Onyxban és a Standban is dolgozott korábban, ahol komoly szakmai tapasztalatot szerzett, és amely élmények máig határozzák meg stílusát.

 

Borászat új szellemiséggel

A Lajvér Borbirtok filozófiája világos: a hagyomány és a modernitás egyensúlyából születik meg az a minőség, amit ők kompromisszumok nélkül képviselnek. A 26 hektáros területen 12 szőlőfajtával dolgoznak, és fajtaborok mellett különleges házasításokat is kínálnak. Olyan nevek fémjelzik a kínálatot, mint a Signum Cuvée, a Merlot Selection vagy az Infinity Cuvée – borok, amelyek rendszeresen szerepelnek nemzetközi versenyek dobogós helyein. Az építészet tudatosan kerüli a klasszikus borászati stílust: a modern, letisztult dizájn egyszerre harmonizál a tájjal és fejezi ki a birtok progresszív gondolkodását. A gravitációs technológiára épített feldolgozóüzem és a természetes légmozgásokat kihasználó szellőzés csak tovább emelik az itt készült borok minőségét.

 

b98f4761-8788-40c1-ba26-ca21bd1b2d15.jpeg

 

Egy séf, aki a földből építkezik

A Lajvér Gasztroműhely konyhájának filozófiája szorosan kapcsolódik a borászat szemléletéhez: helyi értékek, mély szakmai tudás és töretlen hit a minőségben. Kopis Egon séf munkásságát az élő kapcsolatok határozzák meg: közvetlenül a környékbeli kistermelőktől szerzi be az alapanyagokat, legyen szó a Kincses Sajtműhely vörösboros sajtjáról, egy karakteres szarvaskolbászról, vagy épp a helyben gyűjtött vadnövényekről – mint a medvehagyma vagy a turbolya. Itt tényleg találkozik a föld, a bor és az alkotás. És hogy mitől lesz ez az élmény még különlegesebb? Az étteremben már elérhető egy degusztációs menü is, amelyen keresztül Egon séf átfogó képet ad munkásságáról, ízvilágáról és filozófiájáról. Egy ilyen menüsor vidéken igazi kuriózumnak számít, és méltán emeli új szintre a régiós gasztronómiát.

 

de0b810d-b22a-404b-8516-40db939354bd.jpeg

 

Hagyomány új értelmezésben

Az étlap a magyar konyha hagyományaiból indul ki, de bátran mer újraértelmezni. A tatár beefsteak kiválóan harmonizál a borászat vöröseivel, míg a tárkonyos szarvasraguleves a környék erdeinek vadját hozza el az asztalra – egy pohár Kadarka mellett különösen emlékezetes élmény. A sertéspofából készült pörkölt szaggatott tojásos galuskával kínálva egyszerre rusztikus és elegáns. A desszert sem marad adós: az aranygaluska selymes, vaníliás vagy bodzás angolkrémmel igazi felnőtt nosztalgia, csavarral.

 

72b2f580-67c5-438a-9678-a80438525956.jpeg

 

Több mint étterem – élmény minden érzékszervnek

A Lajvér Gasztroműhely nemcsak egy étterem, hanem egy komplex élménytér. A 80 fős étterem, a hangulatos borkóstoló tér, valamint az öt exkluzív vendégszoba ideális helyszínt kínálnak privát eseményekhez, céges rendezvényekhez vagy romantikus hétvégékhez. A birtokot körülölelő vidék pedig csak ráerősít minderre: erdei túraútvonalak, horgásztó, történelmi emlékhelyek – Szálka és környéke a lelassulásra hív.

 

c05de685-f412-4ed2-8d28-c910ab88e66d.jpeg

 

Konklúzió

A Lajvér Borbirtok és a Gasztroműhely nemcsak kulináris élményt kínál, hanem egy életérzést is közvetít. Ez egy olyan hely, ahol a hagyomány és a kortárs gondolkodás nem kioltja, hanem erősíti egymást. A borászat, a természet, a helyi termelők és egy szenvedélyes séf közös munkájának eredménye minden tányérban és pohárban ott van – és ez az, ami igazán maradandóvá teszi a Lajvér-élményt.

 

cím: 

 

komment

Tavaszból a nyárba: 10 hely, ahol megkóstolhatod az évszakváltást

2025. május 24. 08:23 - GastroGuide

Ahogy megérkezik a nyár, vele együtt beköszönt a hosszú esték, hűs italok és szabadtéri vacsorák időszaka is. Budapest és környéke ilyenkor igazi pezsgő életet él: megtelnek a teraszok, előkerülnek a grillsütők, és új helyek mellett a régi kedvenceink is új lendületet kapnak. Ezért állítottunk össze egy tízes listát azokról a helyekről, ahol a nyár íze, illata és hangulata egyszerre megtapasztalható. A válogatásban helyet kapott belvárosi koktélbár, óbudai klasszikus, balatoni fagylaltozó és vízparti grillélmény is – minden, ami a nyár könnyedségét, frissességét és szabadságát adja. Akár egy gyors ebédre, akár egy hosszúra nyúló vacsorára vágysz, ezek a helyek biztos pontot jelentenek a nyári élmények térképén. Készülj egy ízekkel teli nyári gasztrotúrára – a következő kedvenc helyed talán már csak egy fogásnyira van!

 

VarjúVár

 

456fbd4d-ec98-4f7a-b216-d29230e41dc4.jpeg

 

A Várkert Bazár szomszédságában, a Budai Vár lábánál nyílt meg a legújabb „fészekrakó” a VakVarjú családban: a VarjúVár, ahol a múlt történelme és a jelen kifinomultsága találkozik egy különleges gasztroélmény keretében. Az enteriőr elegáns és modern, mégis otthonos – tökéletes választás egy romantikus tavaszi vacsorához vagy egy stílusos baráti találkozóhoz. A konyha a magyar ízekből merít, de nem fél újragondolni a klasszikusokat: modern technológiák, letisztult tálalás, és friss, szezonális alapanyagok jellemzik az étlapot. A borlap gondosan válogatott, kifejezetten az ételekhez hangolt tételekkel. Ami igazán különlegessé teszi a VarjúVárt tavasszal, az a lenyűgöző panorámával rendelkező terasz, ahol a pesti oldal fényei, a Duna és a város pezsgése együtt alkotják a díszletet. Esténként élő zene koronázza meg az élményt – igazi tavaszi varázslat.

címBudapest, Ybl Miklós tér 2-6, 1013

 

Vogue Restaurant hajó

 

a0cf0d5c-93e2-4012-9ebf-3c3d84725e1c.jpeg

 

A tavasz egyik legjobb érzése, amikor újra birtokba vesszük a teraszokat – és ha ez egy hajó fedélzetén történik, a grill illatával és egy pohár hűs borral a kézben, akkor még emlékezetesebb az élmény. A Vogue Hajó Étterem pontosan ezt nyújtja: páratlan kilátást a Dunára és a városra, valamint igazi BBQ és grill különlegességeket, egyenesen a Josper sütő forró mélyéről. A hajó elegáns és tágas, a teraszon pedig szinte megáll az idő – csak a grillezett húsok illata, a tavaszi szellő és a kellemes beszélgetések maradnak. A konyha nem ismer kompromisszumot: a húsok szaftosak, a köretek ötletesek, az egész étkezés egy gasztroszertartás, amit a hely hangulata csak még különlegesebbé tesz. A Vogue a tavaszi szezon egyik legjobb választása azoknak, akik a város szívében, mégis kicsit távolabb a nyüzsgéstől, egy ízgazdag, stílusos vacsorára vágynak.

címBudapest, Carl Lutz rkp. 1, 1137

 

Cukorborsó Buda

 

d0e9d4ad-6df9-4dc4-9216-d89b7b61a69f.jpeg

 

A Budapest Garden zöld szívében megbúvó Cukorborsó Buda igazi szabadtéri menedék, ahol minden a laza hangulatról, a baráti összejövetelekről és – nem utolsósorban – a nápolyi típusú pizzákról szól. A kemencében sült, levegős tésztájú, kívül ropogós, belül puha pizzák épp olyan jól esnek egy tavaszi napsütéses délutánon, mint egy lazább esti programhoz. A hely egyszerre fiatalos és családias, a szabadtéri tér pedig tökéletes választás a jó idő beköszöntével. A pizzákhoz remek italokat kínálnak – legyen szó friss limonádéról vagy egy hideg sörről –, és minden adott ahhoz, hogy az ember egy kicsit kiszakadjon a város ritmusából. A Cukorborsó Buda nem akar több lenni, mint ami: egy igazi pizzaparadicsom a fák árnyékában – de ebben pont benne van a tavaszi életérzés esszenciája.

címBudapest, Árpád fejedelem útja 125, 1036

 

Korhely Budapest 

 

0929607b-db6f-4cc9-8000-0bad7db3dab0.jpeg

 

A Liszt Ferenc tér mindig is a budapesti gasztrotérkép egyik pezsgő pontja volt, de a Korhely megjelenésével egyértelműen új szintre került a környék. Rákóczi Feri étterme olyan hely, ahol a magyar konyha ismert ízei új köntösben, modern technikával és elegáns tálalással kelnek életre. A belső tér stílusos, barátságos, a teraszról pedig tökéletes rálátás nyílik a tér nyüzsgésére – így ideális választás egy tavaszi ebédhez, vacsorához, vagy csak egy pohár bor melletti beszélgetéshez. Az étlapon jól ismert fogások szerepelnek – például paprikás csirke, túrógombóc vagy lecsó –, de minden egy kicsit másképp, kicsit frissebben, kicsit könnyedebben érkezik. A Korhely egyszerre hozza a komfortot és az újdonság varázsát – pont, mint a tavasz maga.

cím: Budapest, Liszt Ferenc tér 7, 1061

 

 

Leo Bistro

 

dcf705a9-ce88-4ec3-b52f-1a5e63311621.jpeg

 

A budai Vár oldalában megbúvó Leo Bistro már önmagában is lenyűgöző lokáció – de idén tavasszal új szintre emelte az élményt. Teljesen megújult étlappal és kreatív, vadonatúj koktélkínálattal várja a vendégeket, akik valami igazán különlegesre vágynak. Az új fogások merészek és elegánsak: letisztult ízvilág, különleges textúrák, látványos tálalás – mindez egy izgalmas gasztronómiai kalandra hív. A bár részleg pedig méltó párja a konyhának: a koktélok igazi ízbombák, vizuálisan is erősek, és tökéletesen illenek egy tavaszi naplementéhez a teraszon. A Leo Bistro egyszerre elegáns és friss, városi és természetközeli – pontosan az a hely, ahol a tavaszt stílusosan lehet köszönteni.

címBudapest, Clark Ádám tér 1, 1013

 

 

Red Carpet lounge and Piano bar 

 

d495a425-3f29-4572-81c4-7433454b1af8_1_201_a.jpeg

 

Ha valaha is arról álmodtál, hogy egy new yorki jazzbárban kortyolgatod a tökéletesre shakelt koktélodat, miközben élőzene szól és a város lüktetése a háttérben pulzál, akkor a Red Carpet Lounge & Piano Bar neked való. A belvárosi lokáció önmagában is erős, de amit ez a hely tud, az valódi nagyvárosi élmény. A tavaszi esték itt különösen varázslatosak: a légkör elegáns, mégis laza, a konyha friss és modern, az itallapon pedig igazi különlegességek sorakoznak – signature koktélok, minőségi pezsgők, és remek borok is akadnak. A zene pedig? Estéről estére élő előadásokkal teszik fel az i-re a pontot, a jazz, soul vagy épp pop-feldolgozások új életre kelnek a bár zongoráján. A Red Carpet nem csupán egy étterem vagy bár – ez egy tavaszi programhelyszín, amit érdemes felírni a bakancslistára.

címBudapest, Zichy Jenő u. 6, 1066


 

ZuZu Trattoria 

 

c265f00f-3c97-4557-881d-d81ba79ca0c9.jpeg

 

Aki egyszer belép a ZuZu kerthelyiségébe, az garantáltan úgy érzi, mintha hirtelen Toszkánába vagy egy dél-francia kisváros hangulatos éttermébe csöppent volna. A buja növényzet, a napsütötte terasz és a stílusos, mediterrán enteriőr együttese tökéletes választás a tavaszi hétvégékhez – vagy éppen egy spontán hétköznapi ebédhez is. A konyha bátor, mégis könnyed: szezonális alapanyagokra építve, olasz és francia hatásokat finoman ötvözve születnek meg azok az ételek, amiket nem csak megkóstolni, hanem újra és újra visszatérni is érdemes. A borlap szintén figyelmet érdemel – nem véletlen, hogy sokan már egy pohár rosé vagy prosecco miatt is beugranak. A ZuZu tökéletes helyszín tavaszi ráérős beszélgetésekhez, koccintásokhoz, vagy csak egy kis kikapcsolódáshoz a város zajától távol, mégis elérhető közelségben.

címBudakeszi, Fő u. 38, 2092

 

 

Stelázsi Étterem

 

524b393b-c172-43ae-84ae-e21fdcdfae1c.jpeg

 

A Stelázsi az Óbudai hangulatot idézi meg egy modern, mégis meghitt környezetben, egy felújított villában. A tavaszi időszakban különösen élvezetes a terasz, ahol a friss levegő és a gondosan elkészített, kreatív ételek együtt teremtenek igazi gasztroélményt. A menü sokszínű, a hely szelleme barátságos, így nem csoda, hogy egyre többen fedezik fel maguknak.

címBudapest, Nagyszombat u. 3, 1036

 

Bodza fagylaltozó Tihany 

 

a460f454-7dcc-4083-b10e-b2aed1f04ee3.jpeg

 

Aki egyszer járt már a Bodza Fagylaltozóban, az pontosan tudja: itt nemcsak fagylaltot kap az ember, hanem egy pillanatnyi balatoni nyugalmat is – selymes, illatos, házi ízekbe csomagolva. Tihany szívében, egy virágokkal körülölelt kis sarkon megbújva várja vendégeit ez a kedves, családias hely, amely az évek során igazi zarándokhellyé vált a minőségi fagyik rajongóinak. A kínálat állandóan változik, ahogy jön a friss gyümölcs, a bodza, az eper, a levendula. Nincs műanyag élmény – csak valódi alapanyagok, szenvedéllyel megalkotott ízek, és egy mosoly a pult mögül. A Bodza tökéletes megálló egy tavaszi vagy kora nyári tihanyi kiránduláson, ahol egy gombóc fagyi nem csak édesség, hanem egy szelet balatoni életérzés.

címTihany, Kossuth Lajos u. 18, 8237

 

Harapó Mókus Vendéglő

 

2a58f97b-b117-4056-95fc-3f8935c8541f.jpeg

 

Az Óbudai Harapó Mókus egy igazi kis gyöngyszem azoknak, akik szeretik a tradicionális, mégis modernizált magyar konyhát. A hely barátságos, otthonos légköre tökéletes választás egy tavaszi délutánra vagy estére, amikor a természetesség és a jó ízek találkoznak. Friss alapanyagokból, szezonálisan változó étlappal várják a vendégeket, akik szívesen térnek vissza ide újra és újra.

címBudapest, Zápor u. 69, 1032

komment

Breaking: Megérkezett Budára a világ 17. legjobb Margherita pizzája!

2025. május 20. 17:30 - GastroGuide

A Pátyon már ikonikussá vált Cukorborsó Kertvendéglő mostantól a fővárosban is várja vendégeit – méghozzá a III. kerületi Budapest Gardenben. A Balázs Attila és Rákóczi Feri nevéhez köthető pizzázó nemcsak a nápolyi ízeket, hanem a világ 17. legjobb Margherita pizzáját is elhozta Budára. Gyerekprogram, minőségi olasz italok, és minden, amiért a Cukorborsót szeretni lehet.

 

A Cukorborsó Kertvendéglő neve már régóta fogalom Pátyon: a hely ikonikus pizzái, családias hangulata és olasz hangulatot idéző fogásai rengeteg rajongót szereztek az évek során. A tulajdonos-séf Balázs Attila azonban nem elégedett meg ennyivel – régóta foglalkoztatta a gondolat, hogyan lehetne a "Cukorborsó-hatást" a fővárosba is elhozni. Végül egy Facebook-hirdetés révén találták meg a tökéletes helyszínt: a III. kerületi Budapest Garden élményparkja, amely közvetlenül a Duna-parton kínál családi programokat, szabadtéri élményeket és most már kiváló pizzákat is.  

 

06d73dd0-6221-4e3e-9fe5-3bbe4dca1348.jpeg

 

A Cukorborsó egységeinek másik ismert tulajdonosa nem más, mint Rákóczi Feri, a népszerű médiaszemélyiség, aki évek óta elkötelezett támogatója a minőségi vendéglátásnak. A Cukorborsó márkanévhez való csatlakozása is azt mutatja, hogy a hely nemcsak ízében, de filozófiájában is különleges. Két hete nyitott meg a Cukorborsó Buda, ahol az étlap a pátyi egység legsikeresebb fogásait és vadonatúj kreációkat is tartalmaz.

 

d0e9d4ad-6df9-4dc4-9216-d89b7b61a69f.jpeg

 

A pizzák továbbra is az eredeti, kiváló minőségű tésztából készülnek, helyben dagasztják őket, és mobil kemencékben sütik 400–500 °C-on, ahol a modern technológiának köszönhetően (forgózsámolyos kemence – Witt) a pizzák tökéletesre sülnek anélkül, hogy folyamatosan forgatni kellene őket. Az új helyszín egyik legnagyobb büszkesége, hogy itt is elérhető a világ 17. legjobb Margherita pizzája – ez akár a budai egység mottója is lehetne. A minőség tehát változatlan, a környezet viszont még inkább családbarát: a Budapest Garden játszóterei, rendezvényei és színes programjai tökéletes hátteret biztosítanak egy olaszos ebédhez vagy vacsorához. A budai egység vezetését Kolos Tamás vette át, aki korábban a pátyi étteremben tanult és dolgozott Attila kezei alatt – így az értékrend és a minőség iránti elköteleződés is tovább él.

 

Az italválasztékban is találkozhatunk különlegességekkel: a Mole Cola és a Lemons Soda egyenesen Olaszországból érkeznek, és tökéletesen passzolnak egy forró, ropogós pizzához. A Cukorborsó Buda minden nap nyitva van, a hétvégék pedig már most erős forgalmat mutatnak. A kiszállítás is elindult, így akik inkább otthon élveznék a nápolyi pizzák ízvilágát, azok sem maradnak le a gasztroélményről. A közelgő gyereknap alkalmából különleges programmal is készülnek: a pizzarajongó gyerekek Attilával közösen készíthetik el saját pizzáikat – a foglalkozásra 10 éves kortól lehet jelentkezni, olasz nyelvtudás nem szükséges, csak lelkesedés! A Cukorborsó tehát újabb mérföldkőhöz érkezett: Páty után Budán is elérhetővé vált az olasz életérzés, a páratlan pizza és a vendégszeretet – és úgy tűnik, a fővárosi közönség is éppen annyira vevő rá, mint eddig bárhol máshol.

 

címBudapest Garden

 

komment

Kis sziget, nagy szív – Eger rejtett csodája

2025. április 14. 19:43 - GastroGuide

Bor, mámor, Eger – ahogy még nem ismered Ha Egerben járva nem vágytok a vár körüli korzó nyüzsgésére, inkább megpihennétek egy laza, de mégis elegáns, ugyanakkor családias helyen, kihagyhatatlan tippem van a számotokra!

Pajtók Péterrel, a Kis Sziget tulajdonosával még 2021 tavaszán ismerkedtem meg, egy akkor készült, a város kevésbé ismert, ám annál hangulatosabb vendéglátóhelyeit bemutató cikkem kapcsán. Pétert és kávézóját azonnal szívembe zártam, így fantasztikus öröm volt számomra, mikor meghívott, hogy ünnepeljek velük a 10. születésnapjuk alkalmából és ha már így alakult, természetesen ti sem maradhattok ki belőle!

 

b6269d73-df15-467a-8fe5-7f53f0ba1c10.jpeg

 

Hazahozni Angliát

Péter korábban hosszabb időt töltött Anglia vidéki tájain, és ott ragadta meg hamisítatlan cottage hangulat, amit most Egerben is igyekszik továbbadni –nagy ablakokkal, sok növénnyel, meghitt beszélgetésekkel és emberi kapcsolódással. Nemcsak egy vendéglátóhelyet álmodott meg, hanem egy olyan közösségi teret, ahol le lehet lassulni, mély levegőt venni, és elfelejteni a világ aktuális baját.

Koncepciójuk azóta sem változott, a sarki kávézó azóta is őrzi a kellemes melegséget árasztó, otthonos báját. Azt viszont már nem mondhatják el magukról, hogy ne lennének ismertek, az itt töltött idő alatt a vendégek szó szerint egymásnak adták a kilincset, pukkantak a pezsgők, készültek a szendvicsek és sorjáztak a gratulációk.

Hogy minek köszönhető mindez? Az egyik legnagyobb megkülönböztető erejük a valódi odafigyelés. Hogy ne csak egy kávét kapj, hanem egy élményt. Hogy amikor belépsz, azonnal barátok közt érezd magad. Hogy már előre tudják, hogyan iszod a feketéd.

 

aab58f21-f51f-4eb4-8e80-bb61ef03a764.jpeg

 

A kevesebb több

Ha pedig már itt tartunk, a kávét egyébként egy Írországban élő egri hölgy, Visnyei Györgyi pörköli kifejezetten a Kis Sziget számára. A specialty – vonatra nem akartak felülni, mert úgy tapasztalták, hogy nincs rá igény, a matcha azonban már itt is egyre népszerűbb, így 8(!) verzióból lehet választani. Mivel bevallom én nem vagyok nagy rajongója, nekem a tavaszi kávékülönlegességek egyikére esett a választásom, amiben cseresznyés tonik, liofilizált málna és egy fantasztikusan finom presszó keveredett, mindezt gyönyörű formában.

Az itallap viszont nem áll meg a kávénál: zseniális borok,prosecco-k és nagyon komoly champagne-okat is találtok itt, de frissen készített napindító smoothiek, valamint minőségi tea is vár titeket, így télen-nyáron bármilyen alkalommal érdemes hozzájuk betérni.

„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy Egerben elsőként lehetett nálunk olyan tételeket kapni, amik még a fővárosban sem találhatóak meg mindenhol. Mivel az itteni közönség számára ezek szinte teljesen ismeretlenek voltak, így nagy hangsúlyt fektettünk az edukációra, a tematikus workshopokra, de megérte, mert nagyon gyorsan felnőttek ehhez a fajta kulturált italfogyasztáshoz. Sőt, sok más vendéglátóhely is elkezdett olyan habzókat és más különlegességeket tartani, amik korábban elképzelhetetlenek voltak.” – meséli Péter.

Ami az ételeket illeti, a legtöbb ételük a brunch -kedvelőknek jelent igazi Mekkát. Szendvicseik, bageleik jó minőségű alapanyagból, kiadós formában érkeznek, így senki ne tartson attól, hogy jól lakni máshova kell menni. A sütemények távolról sem láttak mélyhűtőt, az itt elfogyasztott croissant-omat egy helyi pék készítette, a Croque Madame-al pedig olyan jól laktam, hogy kora estig eszembe se jutott, hogy nem ebédeltem.

 

585d728e-c4a4-4b0f-acda-6056a8fe973e.jpeg

 

Betérőből törzsvendég, törzsvendégből barátok, barátokból párok

Péter számára az elmúlt tíz év egyik legfontosabb mérföldkövét vitathatatlanul kislánya megszületése jelentette, aki a kávézó dinamikájára is nagy hatással lett. „A Kis Sziget a kezdetektől egy nagyon laza, közvetlen hely volt, rengetegféle programmal és workshoppal, ami azóta csak még színesebb lett. Még mindig tartunk bor és champagnekóstolókat, felolvasó esteket, festészeti kiállításokat, de ezek között már rendszeresen megtalálhatóak a különböző gyerekprogramok, kézműves foglalkozások, az abszolút kedvenc pedig a karácsonyi dekorálás. Ilyenkor a feleségem vezetésével a vendégekkel közösen varázsolunk a kávézóból téli mesevilágot, ahova azután minden nap vissza akarsz térni egy kicsit. Annál pedig nem lehet szebb bizonyítéka annak, hogy mekkora ereje van az ilyen közösségi tereknek, hogy több vendégünk is van, akik itt találkoztak valamilyen programon, esetleg ide jöttek először randizni, megint másoknak pedig a teljes személyzet drukkolt az államvizsgáján.”

 

Még tizet!

Hiába az elmúlt tíz év – aminek lássuk be, sajnos sok vendéglátóhely a felét sem éli meg – még mindig tele vannak lendülettel, tervekkel és programötletekkel. Az egyik legnagyszabásúbb projektjük, hogy tavasszal a kerti részben helyet kap egy színpad, ami különböző koncerteknek és előadásoknak ad majd otthont, illetve szeretnék kibővíteni a konyhát, hogy a brunch fogások mellett egyszerűbb, szezonális ételeket is készíthessenek. Az én szülinapi jókívánságom számukra ezek mihamarabbi megvalósítása, mert már most alig várom, hogy egy pohár jéghideg fröccs mellett, kellemes zenét hallgatva gyönyörködhessek az egri csillagokban.

címEger, Kertész u. 42, 3300

szerző: Bercely Judit 

 

komment
süti beállítások módosítása